Хворе горло: лікуємо кашель народними засобами

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Чим більше мікстур лікують кашель, тим більше ампул лікуватимуть ускладнення. Позбавлятися треба не кашлю, а застуди і запалення.

Природна реакція

Кашель є фізіологічним способом очистити бронхи та легені: це реакція організму на утворення мокротиння. Збільшенням кількості слизу тіло позбавляється вірусів і бактерій при запаленні дихальних шляхів. Без медичних вказівок застосовувати ліки для пригнічення кашлю не можна: безпідставне використання бронхолітину заборонено, як і самолікування в цілому. Безпечним є використання нашатирно-анісових крапель, калію йодиду та препаратів, що розріджують мокротиння і посилюють скорочення бронхів: бромгексину, лазолвану, мукалтину.

sore g3390aec81 1280 cut photo.ru - Здоров'я - 50Plus

При застуді та ангіні важливо запобігати висиханню слизу: зрошенням слизових оболонок, прохолодним повітрям та питтям. Заспокоїти сухий кашель із болем у горлі допоможе полоскання, а вологий кашель із утрудненим відхаркуванням полегшать компреси.

Правила полоскання

Полоскання показано при сухому кашлі, що супроводжується болем горла. Мета процедури – очистити від мокротиннч мигдалини.
Варіанти відварів та теплих розчинів:

  • на склянку води – три краплі йоду і по чайній ложці соди та солі;
  • на склянку води – чайна ложка лимонного соку;
  • півсклянки морквяного соку, півсклянки води та чайна ложка меду;
  • півсклянки бурякового соку, півсклянки води та чайна ложка оцту;
  • на півлітра води – три столові ложки дубової кори, мати-й-мачухи, календули, ромашки, евкаліпта або кореня солодки: суху рослинну суміш заливаємо окропом, настоюємо протягом години і перед полосканням проціджуємо;
  • для зняття гнійного нальоту та видалення пробок потрібно полоскати горло розчином перекису водню з водою (1:3), а потім – спиртовим розчином прополісу (міцність спирту – від 70°, інакше не розчиниться), розведеним у теплій воді (чайна ложка на 2/3 склянки теплої води).

Полоскати хворе горло можна до десяти разів на добу. Ковтати засіб для полоскання не слід.

pexels lil artsy 1793035 - Здоров'я - 50Plus

Компреси для відхаркування

Компрес для відхаркування допоможе пережити вологий кашель, коли відхаркування ускладнене.

Застереження:
1) при лікуванні кашлю у дітей у компресі, що контактує зі шкірою, не повинно бути оцту та спирту (можливе отруєння);
2) компрес, що розігріває, не ставиться за наявності високої температури і не накладається на серце (ні спереду, ні ззаду);
3) компрес знімається з появою відчуття тепла.

pexels pixabay 266679 - Здоров'я - 50Plus

Рідкий мед

Рідким медом мажемо грудну клітину, накриваємо пергаментом та ковдрою.

Мед із гірчицею

Змішуємо по столовій ложці гірчичного порошку, меду та соку редьки, викладаємо на марлю і зав’язуємо вовняною хусткою.

Горілка з картоплею

Картопляне пюре розділяємо на дві частини, викладаємо в поліетиленові пакети, надаємо форми коржів і прикладаємо до грудей та спини, обмотавши шарфом або рушником.

Рослинна олія

В олії кімнатної температури змочуємо рушник, обертаємо грудну клітину, накриваємо пергаментом і залишаємо для прогрівання до відчуття тепла.

Оцет

Дорослим від болю у горлі допоможе також компрес на шию, змочений в оцтовій воді (1:10).

Зовнішнє прогрівання

Змішуємо по столовій ложці розчинної кави та йогурту, додаємо половину головки часнику (зубчики розтираємо в кашку), по дві великі ложки меду та кукурудзяного борошна. Змащуємо кремом шию до одужання.

Не застарів і бабусин засіб лікування застуди – гірчичники. У комплексі з призначеними ліками їх можна застосовувати при кашлі та ГРЗ, бронхіті та пневмонії. Таке прогрівання сприяє розрідженню слизу та його видаленню з бронхів і легень. Проводиться теплова процедура перед сном: потрібно поставити гірчичники, випити чай із медом чи малиною та лягти під ковдру.

Запобіжні заходи:

  • гірчичники не ставляться на серце та хребет;
  • не можна використовувати гірчичники при алергії, туберкульозі та онкологічних захворюваннях.

pexels cottonbro studio 4980377 - Здоров'я - 50Plus

Народні мікстури

Домашні відвари та настоянки з успіхом замінять аптечну хімію.

Олія мигдалю

Ефективним заспокійливим, протизапальним та відхаркувальним засобом є мигдальна олія. Показання – кашель, бронхіальна астма, отит та пневмонія. Лікувальна доза мікстури для відхаркування – 50 грамів.
Протипоказання:
1) горіхове масло є небезпечним для маленьких дітей (може потрапити у дихальні шляхи);
2) можлива алергічна реакція;
3) у незрілому мигдалі міститься отрута – ціанід.

Грудний збір

У фітозбір входять коріння алтею та солодки, листя материнки та мати-й-мачухи, квіти липи та ромашки аптечної, листя та ягоди малини. Подрібнену сировину заливаємо склянкою окропу, настоюємо дві години, проціджуємо, додаємо чайну ложку меду і приймаємо по столовій ложці тричі на день.

Чорна бузина

Цей лікувальний чай готується із сухого квіту чорної бузини. На чайну ложку заварки знадобиться чайна ложка меду та склянка окропу. П’ємо по склянці тричі на день.

Редька з медом

Чистимо чорну редьку, вирізаємо в ній заглиблення і вливаємо дві чайні ложки рідкого меду. За годину з коренеплоду почне виділятися сік. Його і потрібно пити протягом дня за мірою утворення через кожні дві години.

Цибуля з медом

Дрібно нарізану цибулину змішуємо з медом та залишаємо пускати сік на ніч. П’ємо по ковтку протягом дня.

Молоко з медом

Тепле молоко розбавляємо 1:1 лужною мінеральною водою та додаємо мед (чайну ложку на склянку молока).

pexels anna pou 8329261 cut photo.ru - Здоров'я - 50Plus

Операція «Інгаляція»

Для проведення інгаляцій можна використовувати м’ятну та евкаліптову олію, а також перевірені народні засоби.

Саморобний інгалятор

У дні неширокого поліетиленового флакона висотою 10 сантиметрів протикаємо малесеньку дірочку для повітря. Подрібнюємо цибулину, засипаємо у флакон і вставляємо шийку до рота: ротом повітря вдихаємо, а носом видихаємо. Тривалість інгаляції – 15 хвилин. Курс лікування – від тижня.

Ягоди та трави

Тричі на день дихаємо сумішшю розтертих у порошок сухих трав: 20 грамів копитня і по 10 грамів рути та бузини. На ніч можна дихати парами відвару полину або шавлії. Корисно вдихати гарячу пару з відвару ягід малини або суниці.

Ефірна пара

Натираємо дві столові ложки часнику або цибулі, укладаємо на дно склянки, яку ставимо в кухоль із гарячою водою і накриваємо лійкою із щільного паперу. Вузький кінець вирви прикладаємо до носа і вдихаємо десять хвилин кожною  ніздрею по черзі. Проводимо процедуру тричі на день. Засіб є протипоказаним при спазмі бронхів.

Часниковий дим

Розбираємо голівку часнику, вивільняємо серцевину та відокремлюємо сухий стрижень. Кінець стрижня підносимо на пару секунд до вогню, задуваємо і відразу вдихаємо дим від серцевини, що тліє.

Картопляна класика

Вдихати гарячі пари звареної у воді картоплі та прогрівати обличчя гарячою картоплиною потрібно обережно, щоб не обпектися. Гарячу картоплину в мундирі швидко катаємо по лобі, носі, вухах, а потім розрізаємо і прикладаємо одну половину до лоба, а другу до крил носа. За день потрібно використати три картоплини. Після кожної процедури на лоба надягаємо вовняну пов’язку.

pexels los muertos crew 7601452 - Здоров'я - 50Plus
Не нехтуйте постільним режимом і швидше одужуйте!

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU