Заощаджуємо світло: як раціонально споживати дефіцитну електроенергію?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Освоєння науки дбайливого споживання допоможе вижити зараз і зменшить цифри у платіжках надалі.

Змінюємо графік та прилади

Експерти закликають по можливості замінити електричне обладнання на газове або твердопаливне. Якщо в будинку за будівельними умовами газові плити не передбачені, готувати та підігрівати їжу можна на туристичному примусі чи сухому спирті. Оскільки під час пікового навантаження одним домоволодінням допускається споживання не більше 500 Вт, вдень включати кілька потужних електроприладів одночасно не можна. Енергетики відзначають, що бойлерами, обігрівачами, посудомийними та пральними машинами треба користуватися в період мінімального загального енергоспоживання, тобто вночі. Відкладене включення приладів можна налаштувати за допомогою таймерів та «розумних розеток». Якщо доводиться регулярно використовувати кіловатти вночі (робота на комп’ютері, прання, прасування, прибирання, приготування), є сенс перейти на диференційований тариф обліку електроенергії. За багатотарифним електролічильником у нічний час енергія обійдеться дешевше, ніж удень. До того ж, такий лічильник є більш точним за індукційний.

blackout gce58fe154 1920 - Спосіб життя - 50Plus

Приховані кіловатти

Що більш витратне – холодильник чи електричний чайник, пральна машина чи електроплита, праска чи обігрівач, пилосос чи сушка для рушників, тостер чи фен, мікрохвильова піч чи кухонний комбайн, ноутбук чи вентилятор? На ці запитання відповість ваттметр – прилад для контролю витрат електроенергії у побутовому споживанні. За його допомогою можна дізнатися про «апетити» всієї домашньої техніки, аби відповідально регулювати навантаження на мережу в окремій квартирі. І той самий «консультант» підкаже, скільки електрики ми даремно витрачаємо і на чому могли би безболісно заощадити. Адже навіть вимкнені, але не від’єднані від розетки електроприлади «залазять» у нашу кишеню, змушуючи оплачувати більше електрики, ніж спожито з користю. Якщо мікрохвильова піч, кухонна витяжка, чайник, тостер, комп’ютер, телевізор і музичний центр працюють у режимі очікування 19-22 години на добу, то це додає до загального енергоспоживання щонайменше 10%.

plug g5c4422172 1920 - Спосіб життя - 50Plus

Економний режим

Нові електроприлади навіть у режимі очікування витрачають менше електрики, ніж їхні попередники: якщо старий телевізор у «сплячому» режимі витрачав 69 кВт/год на рік, то сучасний енергоефективний – менше 1 кВт/год. Пральні та посудомийні машини нового покоління самостійно обирають найбільш заощадливий режим роботи, автоматично дозуючи витрати електроенергії, миючих засобів та води. Вони споживають наполовину менше електрики, ніж попередні моделі. При оновленні техніки обирайте найвищий клас енергоефективності А (найнижчим є G). Стару техніку вигідніше поміняти на нову, лампи розжарювання замінити світлодіодними (вони споживають електрики в 15 разів менше), а замість центрального освітлення дешевше користуватися зональним, замінивши багатолампові люстри локальним підсвічуванням окремих зон.

energy efficiency ga5cfcbab4 1280 - Спосіб життя - 50Plus

Правильна експлуатація

Часто побутові прилади споживають більше енергії, ніж вистачило б для їхньої експлуатації.

Обігрівач

Зменшити час експлуатації обігрівача взимку допоможе утеплення приміщення. До половини тепла в будинку випаровується через негерметичні вікна, тому почніть із заміни вікон на енергоефективні багатокамерні пластикові з ізолюючим газом аргоном усередині. У дерев’яних вікнах потрібно законопатити щілини та утеплити рами разом із пазами для скла. Утеплення потребують також вхідні двері. Передбачливі господарі промивають до опалювального сезону батареї, нарощують додаткові секції або встановлюють нові радіатори з підвищеною тепловіддачею. А сушку для рушників краще підключати не до електрики, а до гарячого водопостачання: це істотно заощадить електроенергію і заодно обігріє ванну кімнату. Всі ці заходи дозволять скоротити використання електрообігрівача до мінімуму. Якщо без нього не обійтися, обирайте моделі з першим класом енергоефективності та потужністю, достатньою для обігріву потрібної площі.

Пилосос

Для позбавлення пилу не варто включати пилосос на всю потужність, вистачить і половини. Треба частіше очищати його від накопиченого пилу: чистий пристрій споживає на 20% менше електроенергії. Найбільша витрата електрики відбувається при включенні приладу, тому не потрібно часто вимикати та включати пилосос: робіть прибирання на одному включенні.

Комп’ютер

Замініть, де можна, стаціонарний комп’ютер ноутбуком, планшетом чи смартфоном: мобільні гаджети споживають менше енергії. Використовуйте сучасні монітори на рідких кристалах та зменшіть їхню яскравість. Принтер, сканер і модем включайте через мережевий фільтр і вимикайте периферійні пристрої після використання. Якщо комп’ютер не потрібен довше 30 хвилин, відключайте його від мережі.

Телевізор

Коли не дивитеся увімкнений телевізор, а тільки слухаєте, зменшіть яскравість і контрастність екрану, аж до вимкнення зображення при працюючому звуку. Або встановіть режим сну, запрограмувавши час, через який телевізор вимкнеться сам (такі функції передбачені у всіх сучасних моделях).

Плита

Якщо вимикати плиту або духовку за 5-10 хвилин до закінчення готування, страви дійдуть до кондиції на залишковому теплі і обійдуться дешевше, завдяки економії енергії. Не використовуйте каструлі та сковороди з нерівним дном. Посуд має відповідати розміру конфорок. Не наливайте в каструлю більше води, ніж потрібно для варіння яєць, овочів та ін. Зекономити електрику допоможуть кришки (а ще краще користуватися скороваркою). Духовку не варто нагрівати заздалегідь, а вимикати потрібно раніше, ніж страва буде готова. Економічніше використовувати замість духовки мікрохвильову піч або тостер. Для приготування чаю та кави краще користуватися не електроплитою, а електрочайником, заливаючи в нього стільки води, скільки буде використано за один раз.

pexels cottonbro studio 3992206 - Спосіб життя - 50Plus

Холодильник

За мінусових температур зберігати продукти можна і на балконі. Якщо відмовлятися від зручностей заради заощадження електрики ви не готові, стежте за герметичністю дверцят, перевіряючи стан ущільнення. Для нормальної циркуляції повітря холодильник не варто притискати до стіни, а також ставити поруч із вікном, плитою і батареями центрального опалення. Чим більше він нагріватиметься, тим більше електроенергії використає для підтримки режиму охолодження. Чим чистіший і менший агрегат, тим менше електрики йому потрібно для роботи. Якщо холодильник або морозильна шафа порожня, значить, є сенс придбати компактнішу модель або відключити зайве обладнання.

Праска

Заощадити енергоспоживання допоможе правильне використання режимів прасування для різних типів тканини та вимкнення праски з розетки за 5 хвилин до закінчення прасування. Недосушена та пересушена тканина прасується довше. Більш доцільно користуватися праскою з автоматичним вимкненням при досягненні необхідної температури прасування.

Пральна машина

На цю енерговитратну техніку припадає до 15% електрики, що використовується в домогосподарстві. Скоротити витрати електроенергії допоможе коректно вибраний режим роботи пральної машини та її штатне завантаження. Недозавантажуючи машину, ви використовуєте частину її потужності вхолосту, а перевантажуючи її, збільшуєте споживання електроенергії до 10%. Відмовтеся від високої температури води, якщо вона не потрібна для прання. Використовуйте економічний режим швидкого прання.

Кондиціонер

В українському кліматі кондиціонер на охолодження буває гостро актуальним лише кілька спекотних місяців на рік. Купуйте модель відповідно до розміру приміщення. Чим більшою є площа, на яку розрахований прилад, тим більшою буде його витратна потужність. У маленькій кімнаті занадто потужний кондиціонер стане невиправданим марнотратством. Кожного сезону потрібно чистити фільтри та вентилятор: це знизить енергоспоживання.

Тож варто правильно використовувати можливості техніки і пам’ятати про те, що заощаджуючи, ми заробляємо та допомагаємо вистояти країні.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU