Швидше за все, вам уже доводилося боротися з опіком, який продукти отримали від заморожування. Та давня упаковка м’яса або залишки їжі, які ви убезпечили від псування в морозилці, набули дивного кольору та вкрилися льодом. Чи можна все це їсти? І як запобігти повторенню таких опіків?
Що таке опік від обмороження?
Цей термін дещо неточний: те, що ми називаємо опіком від холоду, насправді є результатом зневоднення. Коли ви заморожуєте будь-яку їжу, вода в ній перетворюється на кристали льоду. Згодом лід переміщається до поверхні продуктів, а потім, як правило, прямує до внутрішніх стінок морозильної камери. Звісно, якщо в неї передбачена функція саморозморожування, вам не доведеться витрачати час на видалення наростів льоду власноруч.
Коли їжа упакована нещільно, лід, швидше за все, витікає, зневоднюючи її та спричиняючи «морозний опік». Він є більш імовірним, якщо їжа дуже довго нудиться на дні морозильника або якщо температура в ньому надто низька.
Ще один важливий чинник, що має певне значення для морозного опіку, – кисень. Коли волога вийшла з їжі, кисень може потрапити всередину та змінити колір та смак продукту. Наприклад, червоне м’ясо перетвориться на тьмяно-сіре.
Чи безпечна їжа, що зазнала перемерзання?
Загалом опік від замерзання вважається скоріше проблемою якості, ніж безпеки, пише IFLScience.
«Опік від заморозки не робить харчові продукти небезпечними, а лише підсушує їх в окремих місцях», – стверджує Служба безпеки та інспекції харчових продуктів США (FSIS).
Проте такі харчі не зовсім апетитні. Скуштувавши їх, ви одразу зрозумієте, що смак та текстура зіпсовані. «Відрізайте частини, що заморозилися, або до, або після приготування їжі. А сильно заморожені продукти, можливо, доведеться викинути», – радить FSIS.
У службі звернули увагу на рекомендовані терміни зберігання в морозильній камері низки продуктів. Сирі стейки, приміром, можуть бути придатними для вживання близько року, а приготовленого птаха найкраще з’їсти протягом чотирьох місяців. Знову ж таки, це стосується якості, а не безпеки. Та якщо щось нудилося на дні морозильника довше, ніж ви можете згадати, якщо воно дивно пахне або ви взагалі не можете визначити, що то за наїдки, ймовірно, краще просто це викинути.
Як запобігти опіку продуктів від замерзання?
Для цього слід дотримуватися кількох простих порад. Національний центр домашнього зберігання харчових продуктів при Університеті Джорджії (США) має докладний посібник із заморожування. При цьому особливу увагу експерти звертають на пакування. Як зазначалося вище, «морозний опік» відбувається, коли волога вийде з їжі, а повітря потрапить всередину. Тому потрібно переконатися, що продукт герметично запакований.
Експерти центру стверджують, що «м’ясо, куплене в магазині, необхідно додатково запакувати, оскільки його прозора упаковка не є волого-паростійкою».
Деякі продукти потребують особливої підготовки до заморозки. Наприклад, морепродукти або рибне філе варто попередньо помістити у крижану воду, створивши таким чином захисне покриття, що не дасть повітрю проникнути всередину.
Якщо потрібно одразу заморозити велику кількість продуктів, можна тимчасово знизити температуру в морозильній камері.
Підсумки
Якщо доїсти залишки забутих у морозилці продуктів, їхній опік не зашкодить вашому здоров’ю. Однак на смак вони можуть бути неприємними.
Головне – уникати виходу вологи з їжі та попадання в неї повітря. При цьому важливо пам’ятати, що опік від заморозки ймовірніший, якщо продукти зберігаються занадто довго.
Бажано заморожувати тільки те, що ви, швидше за все, з’їсте протягом кількох місяців.
І ще, якщо не накопичувати давно забуту їжу, залишатиметься більше місця для морозива. А це – неабияка приємність.
Фото з выдкритих джерел