Вважати заморожені продукти некорисними – велика помилка: дієтологи

Погана слава заморожених продуктів є анахронізмом: учені довели, що чимало продуктів у замороженому вигляді навіть корисніші за незаморожені.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відділ заморожених продуктів у супермаркеті традиційно має погану славу. Як показало нове опитування, 84 відсотки покупців помилково вважають, що свіжі продукти корисніші за заморожені. Це хибне переконання спростувала провідна британська дієтологиня, авторка бестселерів зі здорового харчування Ріаннон Ламберт.

Вона, зокрема, зауважила, що корисність заморожених продуктів поширюється не лише на овочі та фрукти. М’ясо та риба теж можуть бути кориснішими, якщо вони заморожені.

Про що розповіла експертка

«Свіже м’ясо з часом втрачає поживні речовини. Але заморожування чи покупка замороженого м’яса допомагає зберегти як ці речовини, так і його смак», – стверджує пані Ламберт.

За її словами, купівля яловичини або курки у відділі заморожених продуктів допоможе уникнути добавок та консервантів, які виробники часто додають до свіжого м’яса. А тим часом заморожування риби дає можливість корисним жирним кислотам, таким як омега-3, залишатися активними.

«Недавнє дослідження показало, що левова частка омега-3 в рибі залишається активною навіть після трьох місяців заморозки», – додала дієтологиня.

заморожена риба

А що стосовно овочів та фруктів?

За словами Ріаннон Ламберт, у замороженому вигляді зберігають максимум поживності броколі, солодка кукурудза та боби едамаме.

Виявляється, заморожена капуста броколі часто містить більше рибофлавіну (вітаміну B2), ніж її свіжий аналог. А рибофлавін незамінний для здоров’я травної системи та мозку, зауважила експертка.

Вона порадила поміщати броколі в морозилку якнайсвіжішими (в ідеалі – відразу після збирання врожаю). Адже «це допоможе зберегти необхідні вітаміни та антиоксиданти на триваліший термін», сказала пані Ламберт.

Тим часом, за її словами, заморожений горошок містить так само багато важливих поживних речовин (наприклад, вітамін С), як і свіжий.

Як пояснила пані Ламберт, коли кукурудза заморожена, вона перебуває на піку свого розквіту, адже зберігає природний смак та вміст поживних речовин.

«Заморожена кукурудза містить більше вітаміну С, ніж свіжа: до того ж свіжа втрачає близько 50 відсотків цукру вже за 12 годин після збирання. Тож заморожена кукурудза часто є набагато прийнятнішим варіантом», – процитувало експертку видання Daily Mail.

заморожені овочі

А ось шанувальникам східноазіатських соєвих бобів едамаме вона порадила купувати їх саме в замороженому вигляді. До речі, як нагадала експертка, соя допомагає зменшити симптоми пременопаузи або менопаузи у жінок.

Свіжий шпинат не лише швидко псується, а й блискавично втрачає поживні речовини. Але якщо купити шпинат заморожений, можна зберігати харчову цінність продукту, зокрема вітамін С та фолієву кислоту, протягом кількох місяців.

Загалом новини непогані. Експертка, яка багато років вивчала це питання, вважає, що люди мають позбуватися стереотипів стосовно некорисності заморожених продуктів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.