Німецькі вчені розробили два алгоритми машинного навчання, що з легкістю визначають країну походження різних видів віскі, а також розуміються на ароматах цих напоїв. Як відомо, аромат віскі характеризується складною сумішшю пахучих сполук, що робить його оцінку дуже непростою.
Як показали результати дослідження, за точністю оцінювання система штучного інтелекту навіть перевершує експертів-людей.
Про що повідомили дослідники?
Зазвичай залучення людей-сомельє до експертиз віскі потребує значних витрат часу та грошей. До того ж згода між експертами є великою рідкістю.
Аби допомогти ринку віскі уникати матеріальних та моральних витрат, команда науковців з Інституту технологічних процесів та пакування імені Фраунгофера (Німеччина) розробила систему зі ШІ для експертного оцінювання віскі. Її назвали OWSum.
Під час тестування вона мала визначити молекулярний склад семи видів американського та дев’яти – шотландського віскі.
Штучний інтелект проаналізував зразки благородного напою та визначив країну походження кожного виду та п’ять його найсильніших нот.
Потім автори дослідження порівняли результати роботи ШІ та контрольної групи з 11 експертів, розповіло видання Daily Mail. Як виявилося, OWSum визначає, чи є віскі американським або шотландським, з точністю більш ніж 90 відсотків.
ШІ визначив карамельний присмак як найбільш характерну ноту американського віскі, а яблучний і фенольний (часто описуваний як димний або лікарський запах) – як найбільш характерні ноти шотландського віскі.
Обидва алгоритми змогли виділити п’ять найміцніших нот конкретного віскі точніше та впевненіше, ніж будь-який експерт із контрольної групи.
Результати дослідження опублікував журнал Communications Chemistry.