Пульс нормальний: як харчуватися після 40?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У другій половині життя багато з нас поповнюють лави кардіологічних пацієнтів. Причини небезпечного підвищення артеріального тиску слід шукати у неправильному харчуванні: надмірному споживанні солі, високій калорійності їжі та низькому вмісті в раціоні вітамінів, харчових волокон та мікроелементів. Рецептів для підтримки здоров’я серцево-судинної системи потребує кожен четвертий дорослий.

Не очевидні зв’язки

Чи знаєте ви, що зростанню артеріального тиску сприяє нестача в організмі кальцію? А дефіцит магнію загрожує відкладенням кальцію в судинах, серцевому м’язі та нирках. Магнієм є багатими морська капуста, морква, буряк, червоний перець, чорна смородина, кавун. Серцю також потрібен калій: його кількість поповнять м’ясо, молоко, фрукти, овочі та зелень. Відомо, що у буряках, крім необхідних для здоров’я серця калію та хлору, є речовини для формування кров’яних червоних тілець, а морквяний сік очищує кровоносну систему від шлаків.

У здоровому раціоні має бути більше місця рослинним продуктам, які містять харчові волокна: зерновим (цільнозерновому хлібу, виробам із борошна грубого помелу, крупам та рослинним оліям), фруктам та ягодам (родзинкам, вишням, чорносливу, куразі, смородині, яблукам, апельсинам, бананам), овочам (томатам, огіркам, моркві, бурякам, картоплі, гороху, бобам, шпинату тощо).

Дієта при підвищеному артеріальному тиску складається з обов’язковим урахуванням вітамінів-антиоксидантів: А, С (овочі та фрукти), Є (горіхи, насіння, бобові) та бета-каротину (цитрусові, морква, солодкий перець). А для виведення з організму шкідливого холестерину потрібно постійно додавати до страв оливкову олію.

coffee g258009a08 1920 - Здоров'я - 50Plus

Ідеальний баланс

Правильне співвідношення вуглеводів, білків та жирів у споживаних продуктах: 50-55%, 12-14% та 20-30% відповідно. При цьому тваринного та рослинного білків у раціоні має бути порівну. Дисбаланс відбивається на стані крові – погіршується її ліпідний склад. Тваринний білок міститься у м’ясі, птиці, рибі, яйцях, молочних продуктах, а рослинний – у зернових, бобових, крупах та хлібобулочних виробах.

Оскільки тваринні жири є джерелом насичених жирних кислот, їх надлишок стимулює артеріальну гіпертонію. Для здоров’я серця потрібно обирати нежирні сорти м’яса та молочні продукти зниженої калорійності. Замість шкідливих ковбасних виробів віддайте перевагу морській рибі та іншим продуктам, що містять поліненасичені жирні кислоти. При хворому серці необхідно виключити з раціону червоне м’ясо і щонайменше п’ять разів на тиждень їсти оселедець, скумбрію, сардину, форель, лосось чи морського окуня.

Надмірний вміст у раціоні вуглеводів (понад 65%) призводить до накопичення в організмі шкідливих жирів. Особливо небезпечними для судин є рафіновані вуглеводи. Тому замість швидко засвоюваних солодощів та здоби варто включити до споживання вироби з твердих сортів пшениці та необроблені продукти. І завершити корекцію харчування варто обмеженням споживання солі. Дієтологи радять замінити кухонну сіль морською або гострими спеціями.

heart g5f6d412b5 1920 - Здоров'я - 50Plus

Лікувальне меню

І наприкінці – рецепти страв та бальзамів для зміцнення «мотора».

Сила горіхів
Для покращення кровообігу при ішемічній хворобі серця показаний фундук: приймаємо до 50 г горіхів на добу. Гіпертонію та атеросклероз у народі полегшують водним настоєм перегородок волоського горіха (на одну частину горіхів беремо п’ять частин води). Заварюємо, як чай, і випиваємо чверть склянки тричі на день. Ще можна зробити на тиждень таку суміш: на 7 волоських горіхів беремо 400 г кабачкової ікри, 200 г родзинок та 4 ст. ложки меду. Це дієтична добавка до сніданку, обіду та вечері при болю у серці. Тільки уникаємо передозування: у надмірних кількостях волоський горіх може стати причиною спазму судин, головного болю, запалення мигдалин та висипки у роті.

Салат від аритмії
Потрібно перетерти в кашку сирі або варені моркву та буряк у пропорції 2:1. На кілограм готових овочів знадобиться заправка із 5 ст. ложок оливкової або соняшникової олії. Салат можна два дні зберігати в холодильнику та їсти як самостійну страву, без хліба.

Яйця з олією
Зваривши круто два десятки яєць, відокремлюємо жовтки в вогнетривкий посуд, додаємо склянку оливкової олії і на 20 хвилин відправляємо в духовку. Дістаємо, перемішуємо та зберігаємо в холодильнику. Приймаємо протягом двох тижнів по чайній ложці до приймання їжі. Перериваємося на тиждень і повторюємо курс. Це перевірений народний засіб для оздоровлення серця.

Грибне «паливо»
Для підтримки роботи серця в народі використовують опеньки: ці гриби добре проявили себе в лікуванні ішемічної хвороби. Відварені капелюшки настоюють  на горілці (співвідношення 1:5) у темному місці протягом тижня. П’ють ліки по чайній ложці тричі на день до приймання їжі.

Медовий бальзам
Зміцнити серце можна за допомогою медово-спиртової настоянки. На півлітра горілки беремо півкілограма меду. Нагріваємо на середньому вогні до появи плівки, охолоджуємо і даємо настоятися.

Овочеві ліки
Для оздоровлення серця та судин показано вживання суміші морквяного та бурякового соків (пропорція 10:3). Курс складається з 3,5 літрів і розрахований на тиждень – по півлітра на день.

Цілющий аперитив
Змішуємо по 10 мл спиртових настоянок арніки, наперстянки, конвалії, квіток і листя глоду. Вживаємо по 30 крапель тричі на день перед їжею.

Наша олива
Зміцнити серце можна за допомогою відвару плодів українського «побратима» оливкового дерева – лоха вузьколистого. Подрібнюємо в кавомолці півсклянки ягід, заливаємо окропом (півлітра води), кип’ятимо чверть години, остуджуємо, проціджуємо і віджимаємо. Приймаємо відвар по півсклянки три-чотири рази на день.

Пам’ятайте, що при проблемах із серцем їсти потрібно потроху, але часто: від чотирьох до шести разів на день маленькими порціями, з останнім прийомом їжі за дві години до сну.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU