Наскільки добре працює ваш кишківник? Кукурудзяний тест

Ми часто себе запитуємо, наскільки корисна їжа нашого раціону. Але при цьому дуже рідко цікавимося, як швидко ця їжа проходить через кишківник.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відповідь на це питання насправді дуже важлива. Адже швидкість, з якою їжа минає травний тракт, впливає на наше здоров’я та добробут, стверджує Нік Айлотт, біотехнолог та біоінформатик з Оксфордського університету.

Про що повідомив експерт?

Як розповів науковець, після того, як наїдки пережували та проковтнули, вони розпочинають свій довгий та звивистий шлях шлунково-кишковим трактом. Дорогою їжа потрапляє до органів, які її перетравлюють (шлунок), засвоюють поживні речовини (тонкий кишківник) і поглинають воду та солі (товстий кишківник).

Рух їжі травним трактом відомий як перистальтика кишківника. Цей процес частково контролюють трильйони бактерій. Мікробіом кишківника надзвичайно важливий, адже завдяки йому розвивається імунна система та розщеплюється їжа.

Отже, ми не просто годуємо себе – ми годуємо мікропомічників, які перебувають у кишківнику. Щоб віддячити нам, бактерії виробляють невеликі молекули – метаболіти, які зміцнюють імунну систему та змушують кишківник рухатися, стимулюючи кишкові нерви до скорочування та подальшого просування їжі.

Без бактерій та їхніх метаболітів нашим кишки були б менш здатні переміщати їжу шлунково-кишковим трактом. Це призводило б до накопичень проковтнутого матеріалу, простіше кажучи, до запорів.

шлунково-кишковий тракт

Час проходження їжі через кишківник

Цей час різний в різних людей. За останніми оцінками, проходження їжі може зайняти від 12 до 73 годин. А середній час становить близько 23-24 годин, розповіло видання Science Alert.

На час проходження їжі кишківником впливають багато факторів, як-от генетика, раціон та мікробіом кишківника.

Якщо перистальтика кишківника повільна, бактерії в товстому кишківнику виробляють інші метаболіти. Це відбувається тому, що бактеріям, як і нам, потрібне харчування. Зазвичай ці бактерії полюбляють клітковину. Але якщо час проходження кишківником задовгий, цим мікробним мешканцям доводиться перемикатися на альтернативне джерело їжі, зокрема, на білок.

чоловік тримається за живіт

Перехід на білок може спричинити утворення токсичних газів, що призводить до таких проблем як здуття живота та запалення.

Повільний транзит може бути й причиною застрягання частково перетравленої їжі в тонкому кишківнику. Це загрожує надмірним зростанням бактерій в ньому, а також болем у животі, нудотою та здуттям.

Цікаво, що прискорений транзит кишківником теж може негативно позначитися на здоров’ї. Причини надто швидкого транзиту – тривожність, запальне захворювання кишківника та синдром подразненого кишківника. А шкідливими наслідками швидкого транспортування їжі є недостатнє всмоктування поживних речовин та зневоднення.

Тест на кукурудзу

Нік Айлотт запропонував перевірити моторику кишківника за допомогою дуже простого тесту. Його назва така сама проста – «тест на кукурудзу», як і його проходження.

Перед тим, як розпочати тестування, не можна вживати кукурудзу протягом 7-10 днів (фаза «вимивання»). Потім потрібно записати дату і час початку експерименту, після чого з’їсти трохи кукурудзи (достатньо жмені).

Зовнішні оболонки кукурудзяних зерен не перетравлюються. Але вони разом з іншою їжею пройдуть до кінця шлунково-кишкового тракту, і на останньому етапі їх можна буде побачити. Дату і час того, коли це станеться, потрібно зафіксувати.

Якщо оболонки зерен виходять за 12 годин або швидше, кишківник працює прискорено. Якщо вони не виходять протягом 48 годин або довше, кишківник працює повільно. Як правило, ці процеси можна відрегулювати самотужки.

жінка їсть кукурудзу

Наприклад, якщо транзит уповільнений, але при цьому не спостерігається жодних тривожних симптомів (таких як здуття живота, біль у животі, відсутність апетиту або нудота), слід пити якомога більше води та займатися спортом. Також потрібно їсти більше фруктів та овочів, аби збільшити кількість клітковини для годування корисних кишкових бактерій.

А головною запорукою гарної роботи кишківника є дотримання збалансованого раціону.

Звісно, якщо збої в транзиті їжі періодично повторюватимуться, потрібно звернутися до лікаря.

За словами експерта, цей домашній тест за показовістю результатів зіставний зі складнішими методами досліджень.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU