Частування під ялинку – справа відповідальна. Пропонуємо рецепти наїдків, що зможуть догодити і тотемній тварині, і гостям.
Новорічний салат «2023»
Інгредієнти: 6 яєць, 2 моркви, 2 солоних огірка, 1 цибулина, 6 картоплин, 1 склянка зеленого горошку, 1 упаковка майонезу, 1 яблуко, 1 червоний маринований перець, мариновані томати (для прикрашання), сіль, зелена цибуля, цукор.
Приготування. Відварюємо картоплю, яйця та моркву. Разом із очищеним яблуком дрібно нарізаємо все (на тертці або ножем) та змішуємо. Подрібнюємо цибулю, змішуємо її з сіллю і цукром, додаємо в салат разом із зеленим горошком. Ретельно перемішуємо та заправляємо майонезом. Декорувати можна двома способами.
1. Оформляємо салат у вигляді новорічного годинника. Яйця очищаємо і розрізаємо навпіл. Жовтки пропускаємо через тертку та посипаємо ними салат, а половинки білка викладаємо як циферблат. Подрібнюємо перець із морквою та прикрашаємо ними салат (робимо стрілки годинника). Краї салату прикрашаємо томатами та посипаємо зеленою цибулею.
2. Можна задекорувати подачу по-іншому: без годинника та частини інгредієнтів (тоді годиться класичний набір продуктів, як на олів’є). Якщо господиня в душі художниця, радимо викласти символічну закуску у вигляді фігурки або мордочки кролика.
Салат «Гранатовий браслет»
Інгредієнти: 2 гранати, 2 моркви, 2 буряки, 2 картоплини, 1 цибулина, шинка, буженина або запечена качина грудка – 200 г, 2 яйця, 2 волоських горіха, 2 зубчики часнику, сіль, перець і майонез – за смаком.
Приготування. Відваріть яйця та овочі. Потріть їх на великій тертці, складаючи кожен інгредієнт в окрему миску. Роздавіть зубчики часнику та змішайте з майонезом. Наріжте кубиками або соломкою шинку, буженину або запечену качину грудку. Наріжте і обсмажте цибулю. На середину тарілки для сервірування поставте склянку і навколо неї укладайте у вигляді браслета шари салату (сіль і перець можна додавати потроху в кожен шар, як і майонез). Послідовність шарів є такою: картопля, половина буряків, морква, волоські горіхи, половина шинки, буженини або качиної грудки, смажена цибуля, яйця, друга половина м’ясного інгредієнта і, нарешті, зверху – частина буряка. Впоравшись із викладкою всіх шарів, вийміть склянку, обмажте салат майонезом і посипте гранатовими зернами. Готову страву закрийте харчовою плівкою та на 12 годин приберіть до холодильника.
Салат «Ананас»
Інгредієнти: консервовані ананаси – 4-5 кілець, шинка – 250-300 г, яйця – 4-5 шт, картопля – 3-4 шт, цибуля ріпчаста –1 шт, волоські горіхи – 2 шт, яблуко – 1 шт, сік лимона – 1 чайна ложка, майонез, сіль, свіжомелений перець – за смаком.
Приготування. Вимити і відварити в мундирі картоплю, а після охолодження очистити і натерти на великій тертці. Відварити, очистити та подрібнити яйця. Дрібно нарізати шинку (соломкою або кубиками). Очистити, ошпарити та дрібно нарізати цибулю. Вимити, очистити від шкірки і натерти на крупній тертці яблуко, збризкати його лимонним соком. Вийняти із соку ананаси та нарізати кубиками. Викласти все шарами на блюдо: 1-й шар – половина картоплі, майонез, сіль, перець; 2-й шар – половина цибулі, перець, сіль; 3-й шар – половина шинки та трохи майонезу; 4-й шар – половина натертого яблука; 5-й шар – половина яєць, майонез, сіль та перець; 6-й шар – половина подрібнених ананасів; 7-й шар – половина картоплі, перець, сіль та майонез; 8-й шар – половина шинки і трохи майонезу; 9-й шар – половина цибулі, перець, сіль та майонез; 10-й шар – друга половина яблука; 11-й шар – друга половина ананасів; 12-й шар – половина яєць, що залишилася, майонез, сіль і перець. Верхній шар прикрасьте подрібненими волоськими горіхами та зеленою цибулею. Тарілку із салатом затягніть харчовою плівкою і перед подачею дайте постояти 7-10 годин у холодильнику.
Закуска із форелі в паніровці з грильяжем
Інгредієнти: форель малосолона – 300 г, вершкове масло – 1 столова ложка, хлібний батон – 50 г, шніт-цибуля, грильяж.
Приготування. Вузькими довгими смужками нарізати форель. Розтопити в мікрохвильовій печі або на вогні вершкове масло, дрібно порубати цибулю, в крихту перемолоти хліб. Молотком потовкти грильяж у крихту. Згорнути смужки форелі в рулети, однією стороною обмокнути в маслі, опустити в хлібну крихту і викласти на блюдо, зверху посипавши грильяжем та цибулею. Подається закуска в охолодженому вигляді.
Кошик із сюрпризом
Інгредієнти: кальмари – 0,5 кг, шинка – 300 г, цибуля, яблуко, гриби, оливки, хліб, хлібна соломка, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Відварити кальмарів та нарізати їх соломкою. Так само соломкою нарізати шинку. Кубиками нарізати яблуко. Збризкати соком лимона і заправити майонезом. Між двома скоринками хліба, покладеними м’якушем догори, по колу встромити соломку. Між ними, переплітаючи у шаховому порядку, покласти перо цибулі. Вийде кошик, в який насипаємо салат, прикрашаючи його зверху грибами та зеленню. Гриби можна взяти як свіжоприготовлені, так і консервовані у банці. Можна покласти в кошик також оливки.
Індичка з апельсинами
Інгредієнти: тушка індички, 2 апельсина, сіль, перець, 0,5 літра бульйону, 3 столові ложки шеррі, 2 столові ложки абрикосового конфітюру, 2 столові ложки загусника соусу або борошна, кайенський перець.
Приготування. Апельсини очистіть, один поріжте кружальцями. Вимиту, обсушену, посолену та поперчену тушку індички потрібно натерти всередині та зовні шкіркою апельсина. Одне кружальце апельсина вкладаємо під підняту шкірку індички. Другий фрукт розріжте на 4 частини і покладіть всередину індички. Краї тушки скріпіть, зв’яжіть ниткою крильця та ніжки індички. Нагрійте духовку до 180 градусів, викладіть фаршировану тушку в змащену форму для запікання, накрийте фольгою і запікайте на нижній полиці до 3,5 годин, поливаючи соком. Через півтори години запікання знімаємо з тушки фольгу. Сік, що утворився при запіканні, змішайте з шеррі, конфітюром, прокип’ятіть, додайте загусник соусу або борошно, сіль, перець кайенський і подайте готовий соус з індичкою. До цієї страви можна подати запечений інжир та рис із фісташками.
Глінтвейн «Альпійський глювайн»
Інгредієнти: 2 л сухого чи кріпленого червоного вина, 250 мл коньяку, 6 бутончиків гвоздики, 3 палички кориці, 1 апельсин, півлимона, півсклянки цукру, запашний чорний мелений перець та мускатний горіх.
Приготування. Вино наливаємо в каструлю, ставимо на повільний вогонь, підігріваємо до 70 градусів, всипаємо цукор, додаємо спеції, перемішуємо, поки цукор повністю не розчиниться. Вливаємо у вино коньяк, кладемо нарізані півкільцями апельсин та лимон, млоїмо ще з півгодини на слабкому вогні. Подається глінтвейн по-альпійськи у гарячому стані зі свіжими апельсинами.
Приємного апетиту та смачного Нового року!
Фото: pexels.com, pixabay.com