Кулайда vs чакапулі: грибні рецепти до посту

У чеській та грузинській кухні ставлення до грибів – шанобливе, інакше б там не було таких апетитних страв, що їх захочеться приготувати й українцям.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Чеський традиційний грибний суп називається кулайда, а грузинський національний кулінарний шедевр – чакапулі. Обирайте те, що ближче до вашого смаку, і насолоджуйтеся білковою їжею за відсутності на пісному столі м’ясних продуктів.

Кулайда з лисичок (чеська кухня)

Ідеальною базою для страви, що вирізняється вершково-крохмальною густотою, помітним солодким «субтоном» і вираженою кислинкою, у грибний сезон стали б свіжі лісові гриби, а взимку їх замінять сушені лисички.

Інгредієнти: свіжі лисички  100 г або сушені гриби 50 г; картопля 150 г; цибуля ріпчаста 1 шт.; яйце 1 шт.; вершкове масло 70 г; борошно 40 г; простокваша  50 мл; кріп, чорний перець, кмин, оцет, цукор, сіль на смак.

Готуватимемо у казані. Цибулю з борошном обсмажуємо на вершковому маслі, заливаємо водою і додаємо лисички, картоплю, кріп, сіль та цукор. Все проварюємо під напіввідкритою кришкою.

Коли гриби та картопля стануть м’якими, доливаємо простоквашу і заправляємо густий суп збитим яйцем, кмином, чорним перцем і невеликою кількістю оцту.

Кулайда з лисичок

Лайфхак

Картоплю для чеського супу треба вибирати таку, що легко розварюється – крохмаль надає супу кремової текстури.

Чакапулі (грузинська кухня)

Зазвичай у рецепті використовується молоде бараняче м’ясо або телятина, але в пісному раціоні м’ясний компонент замінюється грибним.

Інгредієнти: печериці або інші гриби 1 кг; цибуля ріпчаста 200 г; вершкове масло 100 г; кінза 50 г; петрушка 50 г; кріп 20 г; часник 1 зубчик; соус ткемалі або сік лимона на смак; червоний перець та сіль на смак.

Нарізаємо гриби і млоїмо 10-15 хвилин у власному соку. Відкинувши гриби на друшляк, даємо соку стекти.

Далі ще 15 хвилин тушкуємо гриби у вершковому маслі, з подрібненою цибулиною та порізаним часником, заливши компоненти страви грибним відваром, ткемалі або лимонним соусом.

Наприкінці приготування приправляємо ароматну страву червоним перцем і посипаємо дрібно порубаною зеленню. Подаємо з грузинським лавашем.

Чакапулі

Лайфхак

З магазинних грибів найвиразніший смак та аромат мають королівські печериці чи портобело. Якщо знайдете їх у продажу, то буде найкращий вибір.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU