Науковці не випадково поширили цими зимовими днями свіжі дані щодо шкоди м’яса, обробленого нітритами. Такі продукти часто подають на стіл під час свят та у великій кількості їдять в будні. З-поміж них бекон, шинка, різноманітні ковбаси та сосиски.
Дослідження, проведене командою Королівського університету Белфаста (Північна Ірландія), показало: надмірне споживання м’яса, обробленого нітритами, призводить до розвитку раку, повідомило видання Theguardian.com.
Провідний автор дослідження – професор Кріс Елліот – закликав уряд заборонити використання нітритів у харчових продуктах. Зокрема, нітриту натрію: Е250. Ця харчова добавка є фіксатором кольору та консервантом у м’ясі та рибі.
Згідно з попередніми дослідженнями, нітрити, що містяться в 90 відсотках виробленого в Британії бекону й шинки, спричиняють розвиток раку кишківника, молочної залози та простати.
Про що дізналися вчені
Під час наукового експерименту команда професора Елліота сформувала різний раціон для двох груп мишей. Перша група отримувала перероблене м’ясо, що містить 15 відсотків Е250. Друга – те саме м’ясо, але без такої добавки. Виявилося, що в мишей з першої групи розвивалося на 75 відсотків ракових пухлин більше, ніж в мишей з другої групи.
Рік Мамфорд, голова відділу науки, доказів та досліджень в Агентстві з харчових стандартів, вважає, що результати нового дослідження потрібно взяти до уваги. Проте слід пам’ятати, що «нітрити та нітрати є важливими консервантами, які перешкоджають розвитку шкідливих організмів, зокрема бактерій, що викликають ботулізм». Разом з тим Рік Мамфорд упевнений, що вміст харчових добавок треба ретельно регулювати.
Наразі уряд рекомендує обмежити споживання таких м’ясних продуктів до 70 грамів на день. Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала нітрити причиною 32 000 випадків раку кишківника на рік.
Фото: pexels.com