Стенокардія vs інфаркт: ознаки та перша допомога

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Протягом життя ми маємо не одну нагоду познайомитися із сердечними болями. Хтось знає їх з дитинства та підліткового віку, комусь цей дискомфортний стан відкрився напередодні менопаузи. У першому разі лікарі заспокоюють: «Переросте», у другому: «Минеться». Інша справа – ішемічна хвороба серця (ІХС) ближче до пенсійного віку. Які симптоми мають насторожити і як відрізнити напад стенокардії від інфаркту?

Наслідок напруги

До різкого болю у грудях при фізичних навантаженнях або стресі призводять атеросклероз та ішемічна хвороба серця, на тлі яких розвивається стенокардія. Порушення серцевого ритму та перебої в роботі серця зумовлюються   зниженням коронарного кровотоку і мають зв’язок з навантаженням. Стискаючий біль і прискорення пульсу сигналізують про недоотримання серцем  крові та кисню.

Стійкий перебіг без ознак погіршення впродовж тижнів характеризує найбільш поширену форму ІХС – так звану стабільну стенокардію. На неї страждають 50-60-річні чоловіки (70% пацієнтів) і 65-75-річні жінки. При правильно підібраній терапії з цим станом люди живуть і працюють без суттєвих обмежень, однак кризові напади вимагають невідкладної допомоги, бо можуть загрожувати розвитком інфаркту.

Напад при стенокардії

Біль у ділянці серця з’являється після фізичного навантаження або нервової перенапруги. Характер болю – не колючий, холодний чи ріжучий, а  стискаючий. Відчуття здавлювання за грудиною віддає під ліву лопатку, у ліву руку та ліве плече і поступово зростає, посилюючись при диханні. Зрештою, цей біль несила терпіти. Хворий блідне, у нього з’являється страх смерті. Здебільшого болючі відчуття тривають від двох до чотирьох хвилин – у всякому разі не перевищують чверть години. Потім біль поступово вщухає (при стабільній стенокардії біль минає у спокої), а людина скаржиться на сильну втому та слабкість.

При серцевому нападі треба насамперед негайно припинити фізичну активність, лягти на високу подушку чи підняте узголів’я або сісти у крісло з підлокітниками. Постраждалому треба полегшити дихання: відчинити вікно для забезпечення надходження свіжого повітря, розстебнути комір, послабити ремінь.

heart geaebb6d14 1280 - Здоров'я - 50Plus

Перша допомога

Варто одразу вжити ацетилсаліцилову кислоту (розжувати та проковтнути таблетку аспірину 0,25 г) та покласти під язик таблетку валідолу, а якщо його немає – прийняти 30 крапель валокордину або корвалолу. Якщо у вас стенокардія, потрібно завжди мати при собі нітрогліцерин: у разі нападу покладіть під язик одну пігулку і повторіть, якщо біль зберігатиметься понад п’ять хвилин. Коли напад не припиниться навіть після прийому нітрогліцерину, це може вказувати на інфаркт міокарда: викликайте невідкладну допомогу.

В очікуванні лікаря постраждалий може знепритомніти, тож його не варто залишати на самоті. Дайте хворому понюхати ватку з нашатирним спиртом і покладіть так, щоб ноги були вгорі: це допоможе привести людину до тями.
Якщо серцебиття та дихання відсутні, починайте серцево-легеневу реанімацію. Якщо її проводить одна людина, то ритм такий: чотири вдихи, 15 натискань на грудину та два вдихи. Якщо допомагають двоє, то чергуються п’ять натискань на грудину, потім – один вдих. Натискати треба швидко: 60-80 разів на хвилину. Штучне дихання здійснюється способом «рот в рот» або «рот в ніс» (через хустку або марлю, складену вдвічі).

Дії при інфаркті

Вірогідним симптомом інфаркту є дуже сильний стискаючий біль за грудиною тривалістю від 20 хвилин до кількох годин. Біль у грудях при інфаркті зазвичай є сильнішим, ніж при стенокардійному нападі. І цей біль не відступає у спокої. Біль, що не знімається прийомом нітрогліцерину, може віддавати у ліву половину грудної клітки, ліву руку чи лопатку, у шию та щелепу. Додатковими ознаками є збудження, різке збліднення, нудота чи блювання, холодний піт, частий та неправильний пульс, задихання, нестача повітря та страх швидкої смерті.

Різка слабкість, зниження артеріального тиску, запаморочення, пітливість, сильний головний біль, гостре порушення координації рухів, мови чи зору є протипоказаннями для приймання нітрогліцерину та валідолу. Ці препарати першої допомоги не можна давати постраждалому, не вимірявши його тиск!

Негайно викликайте швидку і забезпечте хворому спокій та надходження свіжого повітря.

Для заспокоєння накрапайте на шматок цукру 30 крапель валокордину або корвалолу і дайте розсмоктати. Для зниження ризику тромбоутворення слід дати пігулку аспірину (її треба розжувати та запити водою). Але не поєднуйте з аспірином ібупрофен: біль зменшать дві таблетки анальгіну. Якщо АТ не впав, можна дати хворому під язик пігулку нітрогліцерину (капсулу 0,5 мг). Після повного розсмоктування наступну пігулку слід дати через п’ять хвилин. Повторити можна не більше трьох разів. Якщо немає нітрогліцерину, дайте валідол. При настанні клінічної смерті важливо розпочати непрямий масаж серця до прибуття реанімаційної бригади.

heart attack g2dfa61a4c 1920 - Здоров'я - 50Plus

Життя триває

При ішемічній хворобі, стенокардії та після перенесеного інфаркту міокарда важливо постійно тримати під контролем ритм серцевих скорочень. Оптимальна частота пульсу – 55-60 ударів на хвилину. Якщо після інфаркту залишається стенокардія (звичне явище), доведеться довічно приймати нітросорбіт, ізокет, ізосорбіт-5-мононітрат (при глаукомі необхідно проконсультуватися щодо ліків з окулістом).

Для контролю рівня холестерину (гранично допустимим значенням є 5,2 мілімоль/літр) доведеться раз на три місяці робити аналіз крові. Якщо рівень холестерину перевищує норму, треба забути про жирну та гостру їжу – від такого харчування підвищується холестерин. Відмовтеся від тваринних жирів на користь рослинних, віддайте перевагу овочам і фруктам, кашам та знежиреному молоку, рибі та білому (курячому) м’ясу. Оливкову олію, кисломолочні та морепродукти слід вживати не менше трьох-чотирьох разів на тиждень, а пташине м’ясо, яйця та солодощі – раз на тиждень. Настав час попрощатися з нікотином та алкоголем, якщо раніше вони були у вашому житті. Рівень холестерину збільшується також від стресів, тож треба попри все намагатися менше нервувати.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU