Дослідники із Сінгапурського університету поділилися гарною новиною. Передусім вона потішить тих, хто не любить моркву. Виявляється, виноград не менш чудодійний продукт, ніж морква, коли справа стосується покращення зору.
Команда провела «подвійне сліпе рандомізоване» дослідження за участю 34 людей поважного віку. Їх розділили на дві групи. Протягом 16 тижнів поспіль учасники з першої групи з’їдали півтори чашки винограду на день. Добровольцям з другої групи давали плацебо. При цьому учасники не знали, що саме вони їдять.
Головне питання для науковців полягало в тому, щоб з’ясувати: чи впливає споживання багатих на антиоксиданти дієтичних продуктів, зокрема винограду, на загальний стан здоров’я очей. Його науковці визначали за ознаками окислювального стресу та високим рівнем кінцевих продуктів глікування очей (AGE). Це – ключові фактори ризику захворювання очей, пише New York Post.
Що виявили дослідники
Як з’ясувалося, учасники, котрі їли виноград, виграли від зменшення окислювального стресу та покращення оптичної щільності макулярного пігменту в сітківці, що захищає очі від шкідливого синього світла. А тим часом у тих, хто приймав плацебо, спостерігалося істотне збільшення AGE.
«Наше дослідження є першим, що показує цілющий вплив споживання винограду на здоров’я очей у літніх людей, та ще й в умовах стрімкого старіння населення», – зауважила докторка Юнг Ин Кім, співавторка наукової роботи.
За її словами, виноград – це простий та доступний рослинний продукт, що, згідно з висновками дослідників, може позитивно впливати на здоров’я очей. А вживання «нормальної» дози винограду – близько двох-трьох жмень щодня – може стати здоровою звичкою, що допоможе зберігати зір якнайдовше.
Результати дослідження опублікував журнал Food & Function.
Фото: pexels.com