Як навчитися пити багато води і не вбачати в цьому проблеми? 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці вважають, що доросла людина повинна випивати до двох літрів води щодня. Але, виявляється, для багатьох людей рясне споживання рідини є проблематичним.

Дослідниці Лорен Болл та Емілі Берч із Квінслендського університету (Австралія) розробили рекомендації щодо того, як привчити себе до систематичного водопиття. А разом з тим – уникнути небажаних недуг, які виникають внаслідок нестачі води в організмі.

Чому вода важлива 

Усі чули приказку: «Вода – це життя». І це не пустопорожні слова, бо йдеться про поживну рідину, без якої наш організм не функціонує, попереджає видання ScienceAlert. Тож маємо навчитися споживати достатню кількість води.

Вона покращує метаболізм, нормалізує травлення, очищає організм від шлаків та насичує його енергією, сприяє роботі нирок, позбавляє головного болю, регулює температуру тіла, надає природного мастила суглобам.

Вода є найпростішим, безліч разів перевіреним та водночас дієвим косметичним засобом. Вона очищає та живить шкіру, надаючи їй пружного вигляду.

Якщо не пити достатньо води, може виникнути зневоднення. Його зазвичай супроводжують мігрень, запаморочення, втома, сухість у роті, закреп, зниження концентрації уваги. Сильне зневоднення збільшує ризик інфекцій сечовивідних шляхів та утворення каменів у нирках.

pexels snapwire 113734 - Здоров'я, Спосіб життя - 50Plus

Скільки рідини вам потрібно?

Універсальна рекомендація стосовно щоденної норми води – 6-8 склянок щоденно. Однак останнім часом лікарі радять враховувати, що кожен кілограм нашої ваги потребує 25 мілілітрів води.

Норма рідини, якої потребує організм, для кожного віку різна. Це пов’язано зі зміною метаболічних потреб протягом нашого життя. Приміром, новонароджений малюк має вищі потреби в рідині на кілограм маси тіла, ніж його батьки. А люди похилого віку потребують менше води, ніж молоді.

Нормальний обіг води у дорослих становить приблизно чотири відсотки від загальної маси тіла на добу. Так, наприклад, якщо ви важите 70 кг, то втрачаєте 2,5-3 л води на день (не враховуючи потовиділення). Це означає, що вам потрібно споживати стільки ж води (зокрема, з їжею та безалкогольними напоями), щоб підтримувати гідратацію.

Як змусити себе пити достатньо води

Треба повчитися в молодого покоління. Як правило, його представники користуються спеціальними мобільними додатками, що нагадують про необхідність підзарядитися водичкою.

Також потрібно розробити режим щоденного споживання води. Тоді цей процес не здаватиметься обтяжливим. Експерти радять випивати ранкову склянку одразу після підйому. А ще – позначити в щоденному записнику час пиття кави: йому має передувати склянка води. Також вона буде доречною перед кожним прийманням їжі. Таких зупинок на воду має бути якнайбільше. Усі вони залежать від індивідуального денного розпорядку.

Якщо проковтнути склянку води за один раз попервах складно, можна почати з половини стакана.  Ще бажано придбати спеціальну пляшечку для води необхідного об’єму – естетично привабливу та зручну. Її можна носити в сумочці та ставити біля себе скрізь, де буваєте. І залишати на ніч поруч із ліжком.

pexels charlotte may 5947071 - Здоров'я, Спосіб життя - 50Plus

Маленькі хитрощі – додавання до води природних ароматизаторів: соку лимона, лайма, скибочок інших фруктів, ягід, листочків м’яти. У пляшці, що зберігається в холодильнику, фрукти залишаються свіжими близько трьох днів. (Хоча експерти не радять пити крижану воду: краще, щоб вона була кімнатної температури). А ось цукор до води додавати не треба.

Воду можна споживати також разом із чаєм. Зелений та чорний чай зазвичай заварюють, охолоджують і вже потім п’ють. Фруктові чаї можна одразу заварювати в негарячій воді.

І ще. Якщо ви відчуваєте спрагу, це означає, що ваше тіло вже трохи зневоднене. Тож дослухайтеся уважно до свого організму, і він вам віддячить здоров’ям та довголіттям.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU