Усі знають, що кетчуп є національною святинею США. Проте винахід кетчупу – зовсім не заслуга американців.
Ще на початку XVIII століття англійські моряки привозили «кешап» – так він тоді називався – з Малайського архіпелагу. Це був китайський пряний соус, приготований із солоної риби, м’яса молюсків та спецій. В 1792 англійський кухар Річард Брігг замінив рибну частину в соусі томатами. І пішло-поїхало…
А ось німці, як водиться, люблять помудрувати. Наприклад, соус до риби готують так: змішують 2 ложки кетчупу з майонезом, додають соус табаско, коньяк та збиті вершки. Ті, хто куштував, кажуть, що це справжній шедевр. І лише французи, чия кухня вважається законодавицею кулінарного мистецтва, відносяться до кетчупу з найбільшою зневагою.
А ви любите кетчуп? Як ви його використовуєте?