Плоди фемінізму: чому жінки по всьому світу дедалі частіше відмовляються від шлюбу?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Діна Ханнафорд, ад’юнкт-професорка антропології Х’юстонського університету (UH, США), поділилася висновками зі свого масштабного дослідження на цю нагальну тему. Упродовж кількох десятиліть її команда документувала та аналізувала історії жінок по всьому світу.

У зону наукового інтересу дослідників потрапили, зокрема, жінки, які ніколи не були одружені, ті, хто розлучився або овдовів, а також заміжні пані, які наполегливо працювали над вдосконаленням свого шлюбу.

pexels tima miroshnichenko 5717274 - Психологія, Спосіб життя - 50Plus

Інститут шлюбу поступово вмирає?

«Японські жінки відмовляються від шлюбу», «Майже половина канадців вважає, що шлюб геть не потрібен», «Чилійці одружуються рідше й пізніше»… Ці та інші газетні заголовки змушують замислитися про те, що інститут шлюбу на Землі поступово вмирає.

Реальність така, що дедалі більше представниць слабкої статі вже не почуваються слабкими. Часто-густо їм легше та зручніше бути поза шлюбом.  А ті, хто наважується на заміжжя, роблять цей крок значно пізніше, ніж було заведено в суспільстві ще півстоліття тому.

У Сполучених Штатах, зокрема, середній вік вступу до першого шлюбу зріс з 20,1 року для жінок та 22,5 року для чоловіків у 1956 році до 27,1 року для жінок та 29,2 року для чоловіків у 2016-му. Ця тенденція простежується в усіх куточках нашої планети. Середній вік середньостатистичної землянки, що вперше виходить заміж, наближається до 30 років. При цьому жінки не поспішають заводити дітей. Вони нерідко роблять це поза шлюбом, оскільки почуваються фінансово незалежними.

Наразі 89 відсотків населення світу проживає в країнах, де так званий рівень шлюбності невпинно падає, розповідає сайт UH.

pexels cottonbro studio 9430990 - Психологія, Спосіб життя - 50Plus

Краще бути самою, ніж бозна з ким

Дослідники визначили кілька причин, з яких дедалі більше жінок воліють не одружуватися. Серед них – прагнення незалежності, невірність партнера, розширення кар’єрних можливостей. Також з-поміж причин опитувані називали бажання убезпечити себе від потенційного домашнього насилля.

За словами Діни Ханнафорд, історично шлюб часто-густо не ототожнювався для жінок усього світу зі щасливим життям, тож нині вони намагаються знайти альтернативні рішення. Тепер перед жінками відкриваються нові можливості. Вони можуть бути повноцінними членкинями суспільства, не перебуваючи при цьому у шлюбі, додала дослідниця.

Чимало освічених жінок, що реалізуються у професії, вважають, що краще бути самотньою. Адже не так легко натрапити на чоловіка, рівного їм за інтелектом. Проте вони часто знаходять необхідну емоційну та інтелектуальну підтримку, спілкуючись з друзями та родичами.

Як зазначили дослідники, жінки дедалі рідше відчувають потребу в тому, щоб просто «бути за чоловіком». Вони прагнуть самовдосконалюватися, розвиватися і працювати над собою. Вони самостійно обирають, чому присвятити свій час, не узгоджуючи це питання з чоловіком.

Діна Ханнафорд зауважила, що дослідження не має на меті підтримувати жінок в їхній відмові від шлюбу. Натомість воно пропонує поміркувати про те, чи є шлюб єдино прийнятним та найкращим варіантом існування сучасної людини в соціумі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU