Мороз та шкіра: догляд за шкірою обличчя та рук взимку

Як уникнути обмороження і що робити з червоним носом — про зимовий догляд за обличчям та руками, косметичну кулінарію і рецепти від зморшок.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

50Plus розповідає про косметичну кулінарію, харчування для шкіри, маски проти зморшок, гімнастику для очей і підтримку тонусу лицьових м’язів.

Як захистити шкіру у мороз: запобіжні заходи

Відкриті ділянки тіла реагують на низьку температуру та вітер втратою пружності, почервонінням, посинінням та лущенням шкіри. Через звуження судин на холоді порушується кровообіг у тканинах. Це призводить до погіршення роботи сальних залоз та висушення шкіри. Дерма позбавляється вологи під впливом вітру, холоду та сухого повітря в опалювальному приміщенні.

Що робити:

  • перша допомога при обмороженні – гаряче питво та теплоізолююча пов’язка: обморожені пальці, щоки, ніс і вуха треба зігріти і розтерти, змастивши пантенолом або вазеліном і укутавши шарфом;
  • масажуйте обличчя для поліпшення кровообігу та змащуйте виступаючі місця жиром перед тривалим перебуванням на морозі;
  • під час сильного вітру пом’якшуйте шкіру мигдальним маслом;
  • з ранку та на ніч насичуйте шкіру живильним кремом;
  • через підвищення чутливості шкіри на холоді не варто взимку робити пілінг обличчя та застосовувати скраби;
  • користуйтеся бальзамом для губ, щоб вони не потріскалися;
  • замініть антибактеріальні миючі засоби на мило із підвищеним вмістом гліцерину;
  • уникайте в холодну пору агресивних гелів та гарячих ванн (як не парадоксально): гаряча вода сушить шкіру;
  • ховайте руки в кишені і носіть рукавички – це завадить висушенню шкіри;
  • користуйтеся взимку зволожувачем повітря, бо батареї опалення та обігрівачі його пересушують.

Косметичні засоби у ванній кімнаті.

Мерзнути – негарно

На відміну від рум’янцю на щоках, ніс, що почервонів на холоді, створює косметичну проблему. Особливо якщо це явище не проходить із часом. Щоки та ніс постійно контактують із зовнішнім середовищем, і на цих ділянках шкіри мороз та вітер можуть утворити судинну сіточку. Хвороба судин, що втратили еластичність, називається купероз. Стійке почервоніння відбувається через порушення кровообігу та розширення підшкірних капілярів (дрібних кровоносних судин).

Чутлива шкіра та гормональний збій сприяють куперозним проявам на обличчі, а обмороження стає провокуючим фактором (разом із послаблюючими судини шкідливими звичками та неправильним харчуванням). Судинна сіточка зазвичай покриває обличчя людей, які змушені працювати взимку та влітку на відкритому повітрі. Відправною точкою для втрати капілярами еластичності стає нестача в організмі кремнію: саме цей елемент відповідає за звуження та розширення судин.

Що робити:

  • вживайте продукти з кремнієм: вівсянку, гречку, кукурудзу, горох, квасолю, топінамбур;
  • для покращення стану кровоносних судин обирайте продукти з вітамінами С, K, P;
  • скоротіть споживання жирних продуктів: сиру, печінки, сметани;
  • не зловживайте гострими приправами, консервами та кавою;
  • відмовтеся від тютюну й алкоголю;
  • не користуйтеся косметикою зі спиртом та ацетоном;
  • при куперозі не можна шліфувати шкіру скрабами;
  • якщо у вас підвищений артеріальний тиск, приведіть його до норми і більше рухайтеся;
  • уникайте екстремальних температур: лазня, сауна, пекуче сонце та мороз – не для вас;
  • від почервоніння обличчя допомагає маска з картопляного крохмалю та обліпихи (цю ягоду можна замінити брусницею, малиною або полуницею): берете по чайній ложці кожного компонента, змішуєте, розтираєте і наносите на чисту шкіру, а за півгодини змиваєте охолодженим чаєм або водою;
  • заваріть у склянці окропу чотири столові ложки ромашки, остудіть, процідіть і прикладайте змочену в настої серветку до місця почервоніння на 15 хвилин щовечора;
  • подрібнену на тертці сиру картоплину накладіть на обличчя і через 20 хвилин змийте настоєм ромашки;
  • руки в морози змащуйте на ніч олією (спіть у бавовняних рукавичках), а суху шкіру на ліктях пом’якшуйте тертим сиром або вареною картоплею та медом.

Жінка у банному халаті, з рушником на голові та косметичною маскою на обличчі.

Рецепти від зморшок

Холодовий стрес виявляє зморшки, тому догляд за обличчям узимку долучає маски, котрі підвищують пружність шкіри та борються з її в’ялістю. Готуються засоби догляду за шкірою обличчя та рук на одне використання і змиваються водою без мила.

Квасоляна маска

Якщо маєте суху шкіру, то взимку не обійдетеся без поживної маски з квасолі, що розгладжує зморшки. Чверть склянки бобів заливаємо холодною водою і за пару годин, коли квасоля почне розбухати, відварюємо до м’якості. Варену квасолю розтираємо в кашку, додаємо розтоплене вершкове масло і наносимо на обличчя на 15 хвилин.

Сметана та дріжджі

Активні компоненти підтягують зрілу шкіру та зменшують зморшки. Потрібно змішати по столовій ложці сметани та м’ятної настоянки з чайною ложкою оливкової олії, половиною чайної ложки подрібнених вівсяних пластівців та грамом дріжджів. Розмішуємо всі інгредієнти до стану рідкої сметани і протягом двох місяців накладаємо маску на обличчя на 20 хвилин двічі на тиждень.

Жовткова маска

Для пружності шкіри збиваємо яєчний жовток із половиною чайної ложки гречаного меду, додаємо по п’ять крапель лимонного соку та оливкової олії та згущаємо подрібненими вівсяними пластівцями. Наносимо суміш на обличчя на 20 хвилин і змиваємо холодною водою.

Сирна маска

Потрібно змішати (по чайній ложці) вершки або жирний сир, оливкову олію та підігрітий мед, розтерти і додати столову ложку кип’яченого молока. Маска наноситься у теплому стані на 15 хвилин.

Хлібна маска

Підігріваємо на водяній бані п’ять столових ложок олії, занурюємо в неї хлібний м’якуш і прикладаємо на 20 хвилин до шкіри навколо очей.

Медова маска

Для позбавлення зморшок між бровами та біля зовнішніх куточків очей змішуємо по дві столові ложки води та спирту з 50 грамами меду і наносимо маску на проблемні зони на 15 хвилин, після чого змиваємо.

Гімнастика для очей

Лицьові м’язи зміцнюють такі вправи:

– паралельно лінії очей кладемо два пальці на міжбрівну зморшку і наморщуємося (повторюємо 50 разів, по п’ять разів на день);

– заплющуємо очі і повільно їх розплющуємо, рахуючи до п’яти і не піднімаючи брів (зміцнюємо м’язи очей і підтягуємо шкіру навколо).

Харчування для сяйва

Помилки у догляді, шкідливі звички, недостатній сон, низькокалорійний раціон та холод шкодять еластичності та здоровому кольору шкіри: обличчя стає тьмяним. Поліпшити стан шкіри зсередини можна правильним харчуванням.

Вода

Оскільки обмінні процеси протікають у водному середовищі, стан шкіри псується від нестачі вологи. Для запобігання зморшкам потрібно пити п’ять склянок чистої води на добу. Чаєм і кавою воду не заміниш: хоча б тому, що кофеїн зневоднює організм.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU