Ідеальна бабуся: як знайти баланс у вихованні онуків

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Які бувають бабусі та дідусі, чи всі готові до ролі вихователів і як правильно вибудувати стосунки?

Сайт 50Plus розповідає про помилки у вихованні дітей, коли вам не 25.

Як стати гарною бабусею

Антропологи з Кембриджу виявили залежність між участю бабусь у вихованні та тривалістю життя онуків. За статистикою різних країн, хлопчики помирають раніше, якщо у їхньому вихованні брала участь бабуся не по матері, а по батькові. І навпаки: спілкування дівчаток із бабусею по батькові значно підвищує їхні шанси на виживання. Згідно з «Х-хромосомною гіпотезою», рівень виживання онуків пропорційний спорідненості генів.

Не заглиблюючись у деталі, варто визнати важливість теми, коли вона стає предметом наукових досліджень. Саме потребою роду в турботі про онуків вчені пояснюють еволюційний сенс більш тривалого жіночого життя порівняно з чоловічим. Але допомагати дітям треба зважено.

Іноді любов до онуків не має меж: бабусі готові жертвувати останніми грошима, комфортом, самопочуттям. Не завжди за це буде подяка. А якщо ви любите всіх повчати, постійно згадуєте минулі часи, набридаєте надмірною опікою чи скаржитеся на здоров’я, дратуватимете такою поведінкою близьких людей. То як будувати оптимальні стосунки?

  1. Слухайте. Будьте уважними до розповідей онуків, розпитуйте про друзів, захоплення, проблеми. У розмові виявляйте зацікавленість. Скільки б років не було нащадкам, вони однаково потребуватимуть підтримки дорослих.
  2. Піклуйтеся про себе. Малеча і підлітки пишатимуться доглянутою бабусею. Викиньте старі халати, підтримуйте акуратну зачіску. Бабуся з активним життям, улюбленою роботою, хобі, друзями викликає повагу.
  3. Без фанатизму. Задовольняйте прохання у розумних межах. Намагайтеся дотримуватися обіцянок, проте позбудьтеся зайвих клопотів. Не варто жертвувати дорогими вам речами чи обмеженими заощадженнями. Нехай близькі люди пам’ятають про ваші потреби й інтереси.

Для гармонійних стосунків у сім’ї старшому поколінню важливо порозумітися з онуками, а молодим батькам — дотримуватися золотої середини: не «нагороджувати» дитиною бабусю-дідуся і не перешкоджати спілкуванню.

babusya sluhaye yak onuka graye na gitari - Психологія, Спосіб життя - 50Plus

Роль дідусі в бабусь у вихованні дітей

Психологи відзначають сильні та слабкі сторони різних підходів.

Квочка

Онуки для таких – сенс життя. Літні люди всіляко опікуються своїм чадом: стежать за харчуванням, режимом дня, супроводжують до школи, на гуртки, роблять разом домашні вправи, контролюють усі сфери життя.

Плюси: дитина відчуває, що її люблять, тому росте впевненою у собі людиною; не залишаться без уваги проблеми зі здоров’ям, навчанням тощо.

Мінуси: через зайву опіку дитина може вирости егоїстичною, не самостійною, інфантильною, розпещеною.

Суворі

Прихильники спартанського виховання не побалують зайвий раз цукерками чи іграшками, не дозволять подивитися мультики, якщо треба робити уроки. За найменшу провину буде нотація або покарання: з переконанням щодо користі такого виховання дитині.

Плюси: онуки не виростуть розпещеними.

Мінуси: дитина може не розуміти, що цим бажають добра, вважаючи, що її не люблять, і за першої нагоди протестуючи поганою поведінкою.

Байдужі

Змусити таких опікуватися онуками неможливо: їхнє особисте життя не передбачає незручностей. Спілкування з онуками обмежується врученням подарунків на сімейні свята.

Плюси: бабуся-дідусь не втручаються в процес виховання онуків, тож батькам нема кого звинувачувати; компенсацією за неуважність може стати велика сума грошей або цінний подарунок.

Мінуси: від байдужих допомоги з дитиною не дочекатися, а коли і допоможуть, то висловлять купу скарг на поведінку та витрачений час.

Висновок: треба розподілити обов’язки з виховання між бабусями-дідусями та батьками дитини, щоб усі були «задіяними».

babusya z onukoyu na kuhni - Психологія, Спосіб життя - 50Plus

Помилки виховання дитини

Чи розумно виконувати всі забаганки обожнюваних онуків? Іноді є причини не балувати дитину.

Визначаючись із подарунком, варто порадитися з батьками – вони краще знають смаки та потреби своїх дітей. Якщо батьки перебувають у фінансовій скруті, можна допомогти, подарувавши онукам необхідні речі. Вийде незручна ситуація, коли бабуся купить те, що сім’я вже придбала або подарували інші родичі. Батьки можуть мати особисті переваги щодо коштовних речей дитині: ліжечка чи візочка. Якщо така річ не сподобається, радості не буде. Хорошою ідеєю може стати спільне відвідування магазину, де бабуся з дідусем допоможуть сплатити за покупку.

Іноді можливості старшого покоління та очікування молодшого не збігаються. Якщо батьки чекають надто дорогого подарунка для онука, можна мимохідь надолужити втрачене у їхньому вихованні: запропонувати експеримент із прожиття наступного місяця на вашу пенсію. Коли не маєте можливості купити велосипед, порадуйте дитину кількома скромними, проте цікавими подарунками, поступово розтягуючи задоволення на все свято.

А занадто коштовний подарунок онукам може викликати у молодої сім’ї неприємне відчуття опіки через батьківську неспроможність. Натомість у разі забезпеченості батьків гарним рішенням буде незвичайний або символічний подарунок: авторські іграшки, оригінальні дрібниці, фамільна коштовність, цільовий внесок чи страховка. Такий подарунок не відразу зможе оцінити малюк, але гідно сприймуть батьки.

Правильний вибір

Важливо вибирати подарунки, що відповідають віку, здібностям та інтересам онуків. Якщо бажаєте надихнути дітей на корисну діяльність, підтримати хобі – порадьтеся. Дітям полестить ваша увага.

Малюкам до 3-х років можна подарувати:

  • пазли;
  • прості конструктори;
  • набір олівців чи фломастерів;
  • ляльку або іграшкову автівку;
  • ласощі.

Дітям від 3-х до 6-ти років дарують:

  • конструктор;
  • розвиваючі іграшки;
  • книжки;
  • розмальовки;
  • мультфільми.

Старшим дітям будуть у нагоді:

  • набір для вишивання;
  • одяг;
  • спортивний інвентар чи речі для активного відпочинку;
  • настільні ігри.

Будь-яка увага є проявом кохання. Тож батькам не варто заважати дідусям і бабусям підвищувати самооцінку дитини, яка в такий спосіб почувається значущою і необхідною.

babusya ta didus sydyat na dyvani i bavlyatsya igrashkamy z onukamy - Психологія, Спосіб життя - 50Plus

Ефективність стосунків

Про вади виховання онуків дізнайтеся з тесту.

  1. Чи зможете відмовити малюкові у морозиві:

А) якщо перед їжею – так;

Б) не завжди;

В) ні.

  1. Як вдієте, якщо дитина розкидала речі:

А) зробите зауваження;

Б) вимагатимете негайного упорядкування;

В) самі все позбираєте.

  1. Як реагують бабуся та дідусь на погані слова онука:

А) забороняють, пояснюючи причину;

Б) карають;

В) не звертають уваги або сміються.

  1. Як старше покоління заохочує онуків до праці:

А) особистим прикладом;

Б) примусом;

В) звільняють від будь-якої праці.

  1. Якщо дитина просить купити іграшку:

А) купують за умови гарної поведінки;

Б) вирішують залежно від вартості;

В) задовольняють примху.

  1. Чи вчать бабуся і дідусь відрізняти зло від добра:

А) не вистачає часу;

Б) так, заохочують добро;

В) ні, життя навчить.

  1. Яка реакція бабусі на розбиту дитиною річ у процесі допомоги з прибиранням:

А) не приховує прикрості, збираючи уламки, однак зауваження не робить;

б) довго повчає;

В) забороняє прибирати надалі.

  1. Як ставляться бабуся і дідусь до самостійності дитини:

А) змалку привчають до самообслуговування;

Б) радіють цій якості;

В) не бажають отруювати дитинство турботами.

  1. Як сприймають бабця та дід залучення онуків до праці у школі чи дитсадку:

А) нагадують, що треба старатися;

Б) не обговорюють питання;

В) висловлюють незадоволення.

  1. Як реагуєте на покарання малюка батьками:

А) дотримуєтеся нейтралітету;

Б) схвалюєте покарання;

В) на боці дитини.

Оцініть відповіді: А – 10, Б – 5, В – 1.

67-100. Бабуся і дідусь не поступаються принципами, активно допомагаючи виховувати онуків.

33-66. Старші члени сім’ї припускаються послаблень, а непослух викликає у них образу і роздратування. Необхідно дотримуватися обраної моделі виховання, бо протиріччя згубно позначаються на дітях.

32 або менше. Задоволення забаганок є надмірним: ризикуєте виростити паразита, егоїста або безпорадну особистість.

Тож любіть своїх онуків без зайвої опіки. Допомагайте порадою, проте не наполягайте. Адже онуки мають батьків, котрі несуть за формування дітей цілковиту відповідальність.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU