Хірург без скальпеля: створено робота, що друкує клітини внутрішніх органів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців з Університету Південного Уельсу (Сідней, Австралія) порадувала любителів технічного прогресу справжнім інженерним дивом, відомим як F3DB.

Роботизована рука, яку розробили інженери-дослідники, позбавить пацієнтів необхідності лягати під ніж. Вона проникатиме в тіло людини через природний отвір або крихітний розріз. А потім вправно нарощуватиме пошкоджені органи надрукованими живими клітинами. Матеріалом для 3D-друку стануть біочорнила, до складу яких входять, зокрема, желатин, колаген і людські клітини.

На відміну від звичайної хірургічної операції, втручання невеличкої та гнучкої руки з маневровою насадкою буде «мінімально інвазивним». Тобто шкоду робота зовнішнім тканинам інженери звели до нуля. Розробники пообіцяли, що за п’ять-сім років девайс буде апробований у медзакладах і стане звичним універсальним ендоскопічним інструментом хірургів.

Пристрій складається з м’яких штучних м’язів, що дають йому змогу рухатися в трьох напрямках на кшталт настільних 3D-принтерів. Хірургічний робот також оснащений гідравлікою, завдяки чому руку можна згинати та повертати.

Девайс налаштовується на будь-яку довжину проникнення. А його жорсткість регулюється за допомогою еластичних трубок та тканин, розповіло видання Daily Mail. Робота можна запрограмувати на 3D-друк заздалегідь або ж керувати ним вручну, якщо хірург стикнеться з особливою проблемою.

infografika 1 - Наука&Техніка - 50Plus

Незабаром роботизовану руку оснастять системою МРТ

На думку розробників, винахід має величезний потенціал, зокрема, для відновлення стінок шлунка та товстої кишки. Він буде незамінним для лікування деяких видів раку. Особливо колоректального – третього за поширеністю раку у світі.

Команда перевірила життєздатність тканин, надрукованих рукою-роботом, на кишківнику свині. Експеримент виявився вдалим: нові клітини не лише продовжували жити, але й розросталися. За тиждень після операції їх стало вчетверо більше.

Як зазначив доктор Тхань Нхо До, провідний автор проєкту F3DB, нинішні методи 3D-біодруку передбачають вироблення живих тканин поза тілом пацієнта. А для імплантації їх людині зазвичай потрібна складна операція з великими розрізами. Це загрожує зараженням та відторгненням органів, що надруковані не всередині тіла. Та й відновлювальний період після такої операції доволі тривалий.

Дослідники планують подальші неінвазивні випробування робота-руки, що вже отримав попередній патент, на органах тварин. А також збираються вдосконалити свій винахід за допомогою додаткових функцій. Наприклад, оснастити пристрій вбудованою камерою та системою сканування в реальному часі, необхідними для тривимірної томографії тканин всередині тіла.

Фото: Daily Mail

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU