Нові хмарочоси Дубая поглинатимуть пісок, наче пилососи

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У рамках проєкту Absorbent Sandstorm, розробленого архітекторами Kalbod Design Studio, в Дубаї (ОАЕ) побудують одразу 25 незвичайних висоток. Це будуть не просто вежі з житловими та комерційними приміщеннями. Хмарочоси виконуватимуть особливу екологічну місію: боротимуться з піщаними бурями, які заважають якісному життю сучасного мегаполіса.

Вежі вловлюватимуть піщинки та брудні часточки з повітря, а потім нейтралізуватимуть їх за допомогою магнетизму, розповіло видання Designboom. Автори проєкту переконані, що завдяки цим велетенським пилососам дубайське повітря стане значно чистішим. Утім, так само як і вода. А піщані бурі для мешканців та гостей міста вже не здаватимуться такими катастрофічними.

Зрештою, новий район поєднає ідею амбітного міського будівництва з турботою про екологію тропічного пустельного регіону.

dubaj - Дизайн&Архітектура - 50Plus

Про функціональність хмарочосів

Проєкт Absorbent Sandstorm доповнить профіль міста новими екстраординарними конструкціями. Вони ніби позичені архітекторами із кіносаги про зоряні війни.

Напрошується запитання: чому цих веж аж 25? Річ у тім, що однієї чи двох для боротьби з піщаною бурею буде замало. Проєктувальники вирахували оптимальну кількість хмарочосів, а також «правильні» точки їх розташування. Таким чином будинки ефективно працюватимуть, як єдиний організм, доповнюючи один одного.

Кожен хмарочос має дві величезні глибокі порожнини, що всмоктуватимуть піщинки за допомогою магнетизму та видалятимуть їх електричні заряди. Забруднювальні частки потраплятимуть в порожнину та прикріплятимуться до внутрішніх поверхонь отвору. Аби нейтралізувалися всі часточки, їхні електричні заряди поглинатимуться у два етапи. До речі, нижня порожнина має більший отвір через більший діаметр часточок на меншій висоті.

hmarochos - Дизайн&Архітектура - 50Plus

Команда проєктувальників також вважає, що в таких хмарочосах доцільно встановити піщані батареї. Завдяки їм енергія зберігатиметься у вежі протягом кількох місяців. Ба більше: її можна буде використовувати навіть в інших дубайських будинках.

Як зазначила команда Kalbod Design Studio, район відіграватиме життєво важливу роль: він стане дослідницькою базою для вивчення піщаних бур та пошуку ефективніших рішень щодо боротьби з ними.

За задумом авторів проєкту, комплекс матиме ще одну ключову функцію. Він являтиме собою багатопрофільну зону, орієнтовану на наукові дослідження. Тож окрім житлових приміщень в будівлях розташуються науково-дослідні інститути. У кожного хмарочоса буде свій профіль. Наразі відомо, що діяльність інститутів буде присвячена фізиці, біології, медицині, новим технологіям та аерокосмічній галузі.

Фото: Kalbod Design Studio

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU