Геморой: незручна хвороба 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За запевненнями лікарів, протягом життя із «неголосною» недугою стикаються вісім людей із десяти. Від геморою страждав сам Наполеон Бонапарт – нестерпний біль міг зробити свій внесок у поразку армії імператора при Ватерлоо.

Що таке геморой?

Геморой – це, по суті, звичайна для сучасного стилю життя венозна патологія з проявами варикозу та тромбофлебіту – тільки з іншою локацією: варикозне розширення вен та утворення вузлів спостерігається не на ногах, а в нижньому відділі прямої кишки. Розширення місцевих печеристих судин є найпоширенішим захворюванням цього органу. Геморой може супроводжуватися тромбозами, анальними тріщинами, набряком заднього отвору, гнійниками, ректальними норицями і гнійним парапроктитом.

Геморой: симптоми

Спочатку набухання внутрішніх складок анального каналу дається взнаки відчуттям стороннього тіла в задньому проході. Пізніше до тяжкості в цій зоні приєднуються свербіж та печіння. Нові симптоми з’являються при випаданні гемороїдальних вузлів: кров’яні виділення та слиз подразнюють шкіру. Наступним проявом ускладнення стану стає кровотеча різної інтенсивності при дефекації. Далі – біль та випадання гемороїдальних вузлів з ануса. Болі почнуть переслідувати хворого всюди: при відвідуванні туалету, у сидячій позі та при ходьбі.

Геморой: причини

Малорухливий спосіб життя, підняття важких речей, неправильне харчування та переїдання, надмірна вага, зловживання алкоголем, нерегулярне кишкове спорожнення – все це може зробити пацієнтом проктолога кожного з нас. Геморой не є виборчим відносно статі: на нього страждають і чоловіки, і жінки. Зрештою, причини геморою криються у легковажному ставленні людини до свого здоров’я.

Профілактика геморою

Щоб не допустити в поєдинку з недугою вашого особистого Ватерлоо, дотримуйтеся рекомендацій проктологів:

  • не піднімайте важких речей;
  • не допускайте запорів (натужування при випорожненнях та тривалі проноси при розблокуванні кишечника сприяють розширенню вен в анальному каналі);
  • пийте багато рідини та вживайте більше волокнистої їжі;
  • уникайте надмірної кількості кави, гострих спецій, пива та газованих напоїв;
  • контролюйте споживання солі: вона затримує рідину в кровоносній системі, що може викликати набухання вен в анусі;
  • стежте за вагою (через тиск на нижні кінцівки у кремезних людей зазвичай більше проблем з венами).

Найнадійніша профілактика геморою – увага до власного організму.

Наслідки геморою

Прояви зовнішнього геморою періодично відновлюються під впливом провокуючих факторів. При адекватному лікуванні загострення минають за один-два тижні. А при ігноруванні причин, що призводять до набухання гемороїдальних вен, хвороба стає хронічною. Небажані наслідки деструктивного процесу змушують хворих жалкувати про зволікання з обстеженням. Геморой, що лопнув, викликає шок і гіпотонію через надмірну крововтрату. Ціною нехтування проблеми можуть стати поліпи та злоякісна пухлина. Ви щось чули про колоректальний рак та онкологію анального каналу? Фахівці заперечують пряму трансформацію гемороїдального вузла у злоякісне утворення, але не вилікуваний поліп перероджується в рак, за свідченням медиків, з високою ймовірністю (йдеться про так званий дифузний поліпоз ректуму). Ось чому так важливо розпочати лікування своєчасно.

cholovik trymayetsya rukoyu za dzhynsy - Здоров'я - 50Plus

Чим пізніше тим дорожче

Варто розуміти, що внутрішні та зовнішні вузли самі не розсмоктуються. Мазями, свічками та народними засобами можна тримати гулі під контролем, проте єдиним способом повного позбавлення від них залишається кваліфіковане видалення. Це можливо в амбулаторному режимі – у кабінеті проктолога. На ранніх стадіях усі проктологічні хвороби сьогодні успішно лікуються, а методи та терміни терапії залежать від ступеня занедбаності та наявності супутніх захворювань. Лікування геморою на останніх стадіях в умовах денного стаціонару хоч і є можливим (дезартеризація гемороїдальних вузлів на основі шовного лігування виконується за 40 хвилин під місцевою анестезією), але хірургічний амбулаторний метод не можна назвати загальнодоступним. У пересічній практиці пацієнт, який переніс хворобливу операцію гемороїдектомії, змушений тривалий час перебувати в стаціонарі, втративши працездатність. Тож зволікати з візитом до проктолога необачливо.

Стадії лікування геморою

На ранньому етапі розвитку геморою пацієнтові може бути запропоновано поєднання консервативної терапії та малоінвазивних процедур. Сверблячка, запалення, набряк та больові відчуття усуваються за допомогою флеботропних препаратів, мазей та свічок. Лікування геморою на першій стадії проводиться за допомогою склеротерапії або інфрачервоної фотокоагуляції. Друга стадія передбачає малоінвазивне лікування методом латексного лігування, коли лікар за допомогою спеціальних апаратів отримує доступ до гемороїдального вузла та зупиняє в ньому кровообіг, накидаючи латексне кільце. Протягом тижня вузол із перетиснутою ніжкою відпаде сам. На третій стадії поєднуються різні малоінвазивні методики: амбулаторно та безболісно. А на четвертому етапі допомогти хворому можна вже лише хірургічним шляхом.

Аптечний арсенал

Як упоратися з недугою без оперативного втручання? Спочатку можна обійтися препаратами місцевої дії – ректальними супозиторіями, мазями, кремами. При помірному запаленні призначаються знеболювальні та нестероїдні протизапальні препарати, гемостатики та венотоніки. До стероїдних препаратів місцевої дії (глюкокортикостероїдів) належить ауробін, до системних – ксефокам та диклофенак. Антикоагулянтні властивості (перешкоджання утворенню тромбів) притаманні гепариновій мазі, троксевазину, троксерутину, безорнілу тощо. Аптеки пропонують значний вибір ректальних супозиторіїв: проктозан, прокто-глівенол, метилурацил, нігепан, бетіол, анестезол, свічки із іхтіолом і т. д.

Допоможи собі сам

Зняти набряк при запаленні та приглушити біль допомагають місцеві холодні компреси: при загостренні можна щогодини прикладати на 15 хвилин заморожений рушник або пакет із льодом. Від сверблячки і печіння врятує холодна ванна та тепла купіль зі звіробоєм, ромашкою, шавлією чи лушпинням цибулі. Парову ванну з гарячим відваром лікарських трав найбільш зручно приймати на горщику. З раціону необхідно прибрати все жирне, гостре та смажене. Під забороною – солодощі, випічка, здоба, білий хліб, консерви, спиртне, кава, а також продукти, що ускладнюють випорожнення: рис, бобові, картопля, капуста, редька.

Як позбавитися шишок геморою в домашніх умовах?

Зі знахарських часів геморой лікували соком чистотілу, а потім – крижаними свічками з відвару ромашки, ректальними свічками з товченим часником і вершковим маслом. Народні засоби переконують довіритись у цій тонкій справі самій природі.

Для зовнішнього застосування

* Свиняче внутрішнє сало (сітку) і жовч (продається в аптеці) змішайте в пропорції 5:1. Мазь не втирайте, а лише накладайте на хворе місце.

* 3 ст. ложки кореня оману залийте склянкою води і випаріть на водяній бані до тягучої консистенції. Процідіть та змішайте із розтопленим нутряним жиром 1:4. Ставте компреси із цією маззю на проблемні зони на ніч.

* Тріщини при геморої загоює масло волоських горіхів.

voloski gorihy - Здоров'я - 50Plus

Цілющі відвари та настоянки

  • При геморої заваріть склянкою окропу суміш з листя кропиви, материнки і кори жостеру в пропорції 1:1:2. Дайте настоятися 10 хвилин (у теплому місці) і пийте по півсклянки тричі на день (курс лікування – 14 днів).
  • При запорі лікування кропивою займе два тижні. Для приготування відвару візьміть 3 частини жостеру та по одній частці листя кропиви і квітів деревію. Залийте суміш 200 г окропу і настоюйте півгодини. Процідіть і вживайте по півсклянки на ніч.
  • Для очищення судин на склянку насіння кропу потрібно взяти 2 ст. ложки порошку з кореня валеріани та 0,5 л натурального меду. Помістіть все у 2-літрову банку і залийте окропом. Укутайте на добу, потім процідіть і вживайте по 1 ст. ложці тричі на день за півгодини до їжі.
  • Подрібніть у порошок взяті в рівних пропорціях квіти ромашки, деревію та рути лікарської, плоди або квіти каштана, листя подорожника, кору білої верби, корінь, квіти та листя малини. Перемішайте, заваріть 2 ст. ложки суміші 600 мл окропу, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Настоюйте протягом ночі. Пийте по 150 г вранці та ввечері. З решти можна зробити компрес на ніч.
  • Настій кінського каштана знижує згортання крові та зміцнює стінки капілярів та вен: 50 г квіток або плодів каштана настоюйте 2 тижні в 0,5 л горілки. Зберігайте в теплому, темному місці, щодня збовтуючи. Вживати по 30 крапель 4 рази на день протягом місяця.

kashtany - Здоров'я - 50Plus

  • Цей препарат домашнього виготовлення добре тонізує вени: 15 г листя вербени залити склянкою окропу. Вживати по 1 ст. ложці через кожну годину протягом 3 днів.
  • 1 ст. ложку подрібненої кори лісового горіха залити 500 мл окропу, варити 10 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 4 рази на день до їжі.
  • На 1 склянку води потрібно взяти 2 ст. ложки трави вербени лікарської та приготувати відвар. Пити по 1 ст. ложці тричі на день.
  • 2 ст. ложки травневого листя ліщини залийте 0,5 л окропу і настоюйте 2 години. Пийте по півсклянки 4 рази на день до їжі.
  • 250 г подрібненого очищеного часнику залити 350 г рідкого меду та настоювати зо 2 тижні. Вживати по 1 ст. ложці тричі на день за півгодини до їжі. Курс лікування – 2 місяці.
  • Додайте 2 ч. ложки яблучного оцту на склянку теплої кип’яченої води та випивайте перед їжею.
  • 4 ст. ложки трави майорану залийте склянкою окропу і пийте третину склянки тричі на день до їжі.
  • Приготуйте збір: змішайте 15 г кори жостеру і по 10 г трави деревію, меліси лікарської та квітів терну. У відварі використовуйте 1 ст. ложку суміші на склянку води. Пийте по склянці вранці та ввечері.
  • При варикозній хворобі якомога частіше потрібно їсти інжир, який годиться для лікування в будь-якому вигляді: його можна використовувати як свіжим, так і відвареним у воді або молоці. Протипоказаннями є запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет та подагра.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU