Полуниця, шпинат, виноград: експерти назвали суперфуди, що містять найбільше пестицидів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Модним словом «суперфуди» нині називають харчові продукти з надзвичайно високою концентрацією корисних речовин.

Хто б міг подумати, що корисна їжа, зокрема рослинного походження, може приховувати небезпеку для здоров’я. Зокрема, містити критичну дозу пестицидів. Наприклад, органофосфатів, що можуть зашкодити нервовій системі. Вони, до речі, є в нашій улюбленій чорниці та стручковій квасолі.

Експерти з Екологічної робочої групи (EWG), що базується у Вашингтоні, опублікували «брудну дюжину» суперфудів, просочених найбільшою кількістю хімікатів.

Очолюють антирейтинг полуниця, шпинат і листова капуста, повідомило видання Daily Mail. Поряд із цими продуктами, які зазвичай вважаються найкориснішими, на «лавці звинувачених» опинилися чорниця, виноград, яблука, нектарини, груші та вишні. Перець (болгарський і гострий) та стручкова квасоля, які входять до здорового раціону, також потрапили до ганебного списку.

Протягом дослідження EWG проаналізувала дані про 46 569 зразків 46 основних свіжих продуктів та виявила, що 75 відсотків з них містять пестициди. Попри заборони цих хімікатів на рівні урядів багатьох держав, аграрії продовжують їх застосовувати для збереження врожаїв. Але ж споживання їжі з пестицидами призводить до уражень нервової системи, головного болю, розладів шлунку, утруднення дихання, розвитку катаракти, погіршення слуху, коми та навіть раку.

У фруктах та овочах дослідники знайшли понад 250 різновидів пестицидів. Чимало їх заборонено в США та Європі через руйнівний вплив на здоров’я людини.

Наприклад, нейротоксичний фосфорорганічний інсектицид ацефат, який заборонили використовувати на стручковій квасолі у 2011 році, науковці виявили в шести відсотках зразків цих бобових.

І чорниця, і стручкова квасоля містять тривожні рівні фосфорорганічних інсектицидів. А тим часом інсектицид внесений до списку Агентства охорони навколишнього середовища (EPA) як можливий канцероген. Ці шкідливі сполуки надзвичайно небезпечні для нервової системи. Також вони мають отруйний вплив на мозок дитини, що розвивається.

Майже 10 відсотків зразків чорниці містили пестицид фосмет, а 9 відсотків – сліди малатіону. Обидва є фосфорорганічними сполуками. А малатіон був класифікований Міжнародним агентством з вивчення раку як імовірно канцерогенний.

Понад 90 відсотків зразків полуниці, яблук, вишні, шпинату, нектаринів та винограду містили щонайменше два пестициди.

Продукти з найбільшим та найменшим вмістом пестицидів

EWG склала не лише «брудну дюжину», але й перелік фруктів і овочів з дуже низьким або нульовим вмістом пестицидів.

Як зауважив токсиколог EWG Алексіс Темкін, численні наукові дослідження пов’язують пестициди із серйозними проблемами зі здоров’ям. Попри це токсичний коктейль з хімічних речовин продовжує псувати фрукти та овочі, які їдять люди.

«Брудна дюжина»: суперфуди з найбільшим вмістом пестицидів

  1. Полуниця
  2. Шпинат
  3. Листова капуста
  4. Персики
  5. Груші
  6. Нектарини
  7. Яблука
  8. Виноград
  9. Болгарський та гострий перець
  10. Вишня
  11. Чорниця
  12. Стручкова квасоля

Суперфуди з найменшим (або нульовим) вмістом пестицидів

  1. Авокадо
  2. Солодка кукурудза
  3. Ананас
  4. Цибуля
  5. Горошок
  6. Спаржа
  7. Диня
  8. Ківі
  9. Капуста
  10. Гриби
  11. Манго
  12. Кавун
  13. Морква
FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU