На Місяці виявили гігантські запаси води: вона міститься у крихітних скляних кульках

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Маленькі скляні намистини були знайдені дослідниками у зразках ґрунту, які 2020 року доставив на Землю космічний апарат китайської місії Chang’e 5. Результати дослідження стали відомі лише тепер: їх опублікував журнал Nature Geoscience.

Як розповіли китайські та британські вчені, що брали участь в дослідженні, крихітні кульки на Місяці виникають внаслідок ударів метеоритів. Дослідники встановили, яким чином у ці намистини потрапляє вода. А також з’ясували, який запас води може приховувати місячний ґрунт.

Про що дізналися науковці

Дослідження, безперечно, стало проривом у вивченні природного супутника нашої планети. А для землян воно є важливим передусім тому, що в майбутньому знайдене поновлюване джерело води може знадобитися астронавтам, котрі мешкатимуть на місячній базі.

Професор Нанкінського університету Хецзю Хуей повідомив, що команда дослідила 32 випадково обрані скляні намистини. І дізналися, що їх розмір коливається від ширини одного волоска до ширини кількох волосків. А вміст води становить мізерну частку скляного «контейнера»: лише 0,2 відсотка.

Ці намистини утворюються після того, як космічні камені падають на Місяць і плавляться разом із ґрунтом. Коли результати плавлення охолоджуються, з’являються скляні кульки, розповіло видання Daily Mail. А вода (H2O) утворюється в них після того, як вітер заносить сюди водень (H). Він вступає в реакцію з киснем (O), що є в ґрунті.

Встановивши вміст намистин у зразку породи (3-5 відсотків), команда припустила, що загалом на поверхні Місяця може таким чином зберігатися близько 300 мільярдів тонн води.

Дослідники вважають, що воду з блискучих кульок буде відносно легко видобувати. Астронавти, що прибудуть для тривалої місії на Місяць, ймовірно, зможуть це робити самотужки. Річ у тім, що коли намистину нагріти до більш ніж 100 °C, вода з неї вичавиться на радість підкорювачам Місяця. Адже вони зможуть її зібрати за допомогою роботизованих апаратів.

Науковці планують додаткові дослідження «водної» теми

Науці вже багато років відомо, що на Місяці є вода у вигляді льоду. Вона зберігається в затінених областях на полюсах природного супутника Землі. Проте нове відкриття свідчить про безперервний колообіг води на Місяці.

Як зауважив професор Сен Ху з Китайської академії наук, отримані дані вказують на те, що поверхня Місяця здатна накопичувати воду і вивільняти її в космос. Однак професор та його колеги сподіваються на додаткові дослідження «водної» теми. Передусім необхідно з’ясувати, чи буде ця вода безпечною для пиття.

Коментуючи результати наукової роботи, професор Льюїс Дартнелл з Вестмінстерського університету підтвердив, що відкриття поновлюваного джерела води матиме значущий вплив на майбутні місячні місії. Воно є особливо важливим для життя астронавтів на Місяці. Але цю воду можна також розщепити за допомогою електролізу, щоб створити кисень для дихання в місцях проживання учасників майбутніх місій.

Нагадаймо, що ще півстоліття тому вчені виявили воду в скляних кульках, утворених місячною вулканічною активністю. Зразки для дослідження доставили на Землю місяцеходи місії «Аполлон».

НАСА планує відправити команду астронавтів на поверхню Місяця до кінця 2025 року. Вони мають дістатися південного полюса, де, як вважається, є постійно затінені кратери із замерзлою водою.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU