Магеллан: як звичні нам спеції сприяли географічним відкриттям

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Хто такий Фернан Магеллан, добре знають ті, хто цікавиться історією навколосвітніх подорожей. Португальський мореплавець та дослідник, який з дитинства марив океаном, ввійшов до цієї історії як людина, що стала організатором першої на планеті навколосвітньої подорожі. Готуючись до неї, він насправді не був впевненим у вдалому закінченні своїх пригод, а думка про кулеподібну форму Землі була у нього лише припущенням. Разом з тим, експедиція закінчилася вдало, у результаті чого було доведено те, що Земля є круглою. Сам організатор цієї події не зміг дожити до повернення на батьківщину, оскільки помер в дорозі. Але перед смертю він зміг підтвердити своє припущення.

Фернан Магеллан: біографія

Досить часто буває так, що точне місце та час народження знаменитих людей дізнатися неможливо. Справжні дати біографії великого мореплавця до нас так і не дійшли, а тому багато фактів з неї базуються лише на здогадках вчених.

Дитинство та юнацтво

Як стверджують історики, Фернан Магеллан народився в 1480 році. Стосовно дати його появи на світ є деякі суперечки. Одні науковці називають 17 жовтня, інші – 20 жовтня.

Місце, де це сталося, також відомо неточно. За одними свідченнями, майбутній дослідник виріс в португальському селищі Саброза, за іншими – і місті Порт у цій же країні. Інформації про його батьків теж дуже мало – відомо лишень, що вони належали до дворян, але мали невеликі статки. Батько Родріго служив алькальдом (державний посадовець, що виконував судові, фінансові та адміністративні функції – Ред.), чим займалася матір Алда де Москита, відомостей немає.

Окрім Фернана, у родині виховувалися ще четверо дітей. Коли хлопчику виповнилося 12 років, його віддали прислужувати при дворі дружини португальського короля Леонори Авіської, де він пробув до 24-річного віку. Замість того, щоб опановувати основи церемоній та брати уроки фехтування, юний паж цікавився точними науками. Коли у нього був вільний час, він ховався у своїй кімнаті та вивчав космографію, астрономію,навігацію.

Фернан Магеллан: роки подорожі

На період, коли Фернану виповнюється 25 років, Португалія відкриває морський шлях до Індії. Сталося це в 1498 році, і саме тоді Магеллан вирішує полишити королівський двір та йти добровольцем на морську службу.

Відслуживши 5 років, він намагається повернутися до рідної країни, проте через певні обставини йому доводиться залишитися в Індії. За проявлену відвагу та мужність командування нагороджує Магеллана званням офіцера. Окрім того, він користується величезною повагою серед військових.

На жаль, повернувшись пізніше, у 1512 році, до Лісабону, він не отримує визнання у себе на батьківщині. До того ж, під час придушення повстання у Марокко він отримав тяжку рану в ногу, у результаті чого залишився кульгавим на все життя. Це стало причиною його відставки з морської служби.

ferdinand magellan - Історія - 50Plus

Портрет Фернана Магеллана невідомого художника, XVI—XVII століття

Фернан Магеллан – подорожі навколо світу

Покинувши службу, чоловік займається вивченням секретних архівів короля Португалії, де він знаходить старовинну карту такого собі Мартіна Бейхема, яка дуже його зацікавила. З подивом для себе він знаходить на ній пролив, що з’єднує Атлантичний океан з невідомим на той момент Південним морем. У Фернана виникає бажання піти у навколосвітню подорож, аби дослідити так звані білі плями на карті.

Отримавши особистий прийом у короля, він простить у того дозволу на проведення морської експедиції. Проте португальський правитель відмовляє йому через те, що Магеллан брав самовільно участь у придушенні марокканського повстання. Окрім того, король направляв кораблі до Індії навколо Африки, а тому ніякого зиску з пропозиції Магеллана він не побачив.

Ображений гнівом та відмовою короля, Фернан їде до Іспанії, де купує собі будинок. Ідея відправитися в навколосвітню подорож не полишає його, і тому він постійно працює над вирішенням цього питання.

Варто зазначити, що в ті часи в країнах Європи надзвичайно високо цінувалися приправи та спеції – на вагу золота. У тих краях вони не вирощувалися, а араби правили за прянощі божевільну ціну. У ті часи багатіїв навіть жартома називали мішками з перцем. Тому Магеллан вирішує взяти за основу необхідність відкриття найкоротшого морського шляху до індійських приправ. Він звертається з запитом до «Палати Контрактів» в Іспанії, але знову отримує відмову. Місцевий аферист, такий собі Хуан де Аранда обіцяє неофіційно допомогти мореплавцю, але просить за це винагороду в 20% від загального прибутку в майбутньому.

Проте Фернан відмовляється від цього, бо за допомоги свого друга, астронома і знавця астрології та картографії Руй Фалейру, він укладає значно вигідніший договір, де обіцяє віддавати лише 8% доходів. Угода була затверджена нотаріусом. До того ж король Іспанії дав дозвіл на експедицію, бажаючи довести, що острови, де росте мускатний горіх та інші прянощі, належать саме цій країні, а не Португалії. Офіційно документ на подорож був підписаний 22 березня 1518 року.

Для експедиції готувалося 5 суден, кожне з яких мало запаси продовольства на два роки. Назви кораблів були наступні:

  • «Тринідад»;
  • «Сан Антоніо»,
  • «Концепсьон»,
  • «Вікторія»,
  • «Сантьяго».

Флагманським судном був «Тринідад» – саме ним керував Магеллан. Капітаном «Сантьяго» став Жуан Серран. На жаль, друг Магеллана, астроном Руй Фалейру, не зміг вирушити у подорож, бо буквально перед самою експедицією він впав у безумство. Три інші кораблі вели представники іспанської знаті, які були незадоволені тим, що їм доводиться підкорятися португальцю. Вони часто відмовлялися виконувати команди Фернана, провокуючи сутички на судні. До того ж сам Магеллан не розголошував маршрут кругосвітньої подорожі та план своїх дій – і це викликало у них підозру. І незважаючи на те, що іспанський король наказав їм підкорятися Фернану, між собою вони вирішили, що при нагоді знищать його.

Подорож почалася 20 вересня 1519 року. Команда була сформована з 256 моряків, і армада кораблів рушила від порту Сан-Лукарас у бік Канарських островів.

Експедиція Фернана Магеллана проходила через Тенерифе, далі на Бразилію, потім була бухта Ріо-де-Жанейро. Під кінець березня вони прийшли в порт Св. Хуліана. Там відбувся великий скандал між португальськими та іспанськими капітанами. Магеллан наказав одного з них позбавити звання капітана, а іншого висадив на берег. 24 серпня 1520 року один з кораблів – «Сантьяго» – потрапив у трощу.

Далі кораблі рухалися вздовж східного узбережжя Південної Америки в пошуках Південного моря. Магеллан і його команда стали першовідкривачами архіпелагу Вогняна Земля в південній частині континенту. Мандрівник вважав, що ця група островів належить до невідомої Південної землі. Вони здавалися безлюдними, але вночі моряки побачили там вогні. Фернан думав, що то результат вулканічних викидів, і саме через це дав островам таку «вогняну» назву. Насправді ж то були туземці, які розводили багаття.

karta podorozhi magellana - Історія - 50Plus

Карта подорожі Магеллана та її завершення через 16 місяців після смерті Магеллана судном «Вікторія»,
одним із п’яти суден, що розпочали мандрівку

Далі перша навколосвітня подорож Фернана Магеллана проходила між Патагонією та Вогняною Землею. Через пролив, який зараз має назву Магелланів, моряки потрапили у води Тихого океану.  Під час проходження проливу в трощу потрапив ще один корабель – «Сан Антоніо», і в складі експедиції залишилося лише три судна.

Експедиція водами Тихого океану почалася 28 листопада. Умови життя для моряків були жахливими, оскільки запаси питної води на той момент вичерпувалися, а багато їжі попсували щури: матросам довелося вживати шкіряні корабельні снасті. Флотилія пливла вздовж Чилі, повернувши потім на північний схід. 24 січня 1521 року команда змогла зійти на берег на Маріанських островах.

Згодом, 9 березня експедиція направилася в бік островів, які отримали пізніше назву Філіппінських. А ще через два місяці великого мандрівника не стало. Залишки його команди у кількості 18 моряків повернулися до Іспанії на кораблі «Вікторія», пробувши у кругосвітній подорожі 1081 день.

magellan u protoczi yaku zgodom nazvaly jogo imyam - Історія - 50Plus

Магеллан у протоці, яку згодом назвали його ім’ям

Як загинув Фернан Магеллан

Магеллан з командою були першими європейцями, які зійшли на землю острова Хомонхон. Його бесіда з туземцями була мирною, і з часом він зміг навернути до християнства правителя острова і його дружину. Під впливом Магеллана той наказав всім васалам допомагати експедиції продовольством та теж прийняти християнство.

Більшість вождів виконали його наказ, проте один з них, Лапу-Лапу, правитель острова Мактан, відмовився підкорятися європейцям. Головний правитель запропонував Магеллану поїхати на буремний острів і примусити Лапу-Лапу скоритися.

Магеллан погодився, вважаючи, що зможе на словах переконати вождя. Проте той виявив агресію, і мореплавець вирішив налякати його. Він підпалив кілька будинків в селищі, проте це лише розізлило туземців. Вони заманили його в хащі, і коли порох в його пістолі закінчився, напали на Магеллана, поранивши його отруйними стрілами. За тіло мандрівника моряки пропонували стільки товарів, скільки забажають туземці. Проте вони так і не віддали його.

zagybel magellana na ostrovi maktan - Історія - 50PlusЗагибель Магеллана на острові Мактан

Підбиваючи підсумки, можна назвати найбільші досягнення Фернана Магеллана:

  • Він відкрив пролив, який потім було названо його ім’ям.
  • Він є першим європейським капітаном, який зміг проплисти з Атлантики до Тихого океану.
  • Ще одне відкриття Фернан Магеллана – Філіппінські острови.
  • Він перший зміг обігнути земну кулю.

Фернан Магеллан: цікаві факти

  • Всього за п’ять років мореплавець пройшов шлях від рядового солдата до людини, з думкою якого рахувався сам віце-король.
  • Саме завдячуючи йому, ми маємо зараз назву Тихого океану – через те, що його флотилія пройшла в його водах 17 000 кілометрів, не потрапивши жодного разу в шторм.
  • Великі географічні відкриття Фернана Магеллана стосуються Маріанських островів, які він назвав «злодійськими», бо місцеві жителі грабували кораблі, прикриваючись торгівлею.
  • Португалець Фернан Магеллан робив свої відкриття під іспанським прапором – бо король його країни не хотів йому сприяти, незважаючи на всі заслуги.
  • Він не залишив після себе нащадків, хоча був одружений і дуже кохав свою жінку. Його син помер, не доживши до одного року. Згодом, під час других пологів, пішла з життя і дружина.
  • Його ім’я має один з кратерів на Місяці, космічний апарат та дві галактики.

Хтось давно сказав, що сміливці не помирають у свої теплих ліжках. Та часто і живуть не дуже довго, особливо з погляду сучасників – що таке 41 рік? Але уявімо, що не було б Магеллана – наскільки б збідніла історія людства! Звичайно, що пролив відкрив би хтось інший пізніше. Але ж ми всі пам’ятаємо про «ефект метелика», чи не так?

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU