Дієта при алергії: чи можна їжею полегшити перебіг хвороби

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Алергія – це реакція імунної системи на речовини, які в звичайних умовах не несуть ніякої небезпеки. Їх називають алергенами. А негативну реакцію організму можна спостерігати тоді, коли він бачить для себе небезпеку і починає «захищатися».

Найчастіше алергію сприймають як дитяче захворювання, хоча вона може вперше проявлятися і в 20, і в 40 років. Просто найчастіше її діагностують у дитячому віці, і з того часу алергія супроводжує людину все життя. Насправді це невиліковна хвороба, симптоми якої виникають як результат впливу певного алергену. Головне завдання при цьому – зменшити ці симптоми, не завдаючи шкоди організму.

На сьогоднішній день спеціалісти відзначають великий перелік алергенів, які заважають людям жити повноцінним життям. Для лікування створюються спеціальні лікарські препарати різнобічної дії. Важливим акцентом під час лікування є правильне харчування при алергії. Досить часто збалансоване меню дозволяє максимально знизити кількість прийомів медичних засобів. Складаючи план дієти при алергії, потрібно обов’язково виключати з раціону хворої людини саме той продукт, який негативно впливає на стан здоров’я. Щоб визначити його, потрібно розібратися у причині виникнення алергічних реакцій та визначити тип захворювання.

Поширені та незвичайні форми алергії

Якщо вірити статистці ВООЗ, у розвинених країнах це захворювання зустрічається у кожного п’ятого жителя. Воно не є вірусним – тобто не передається від людини до людини. Проте діагностувати алергію буває досить складно – адже її симптоми вміють маскуватися під притаманні зовсім іншим хворобам.

Найбільш поширеною формою вважається харчова алергія – саме для неї дуже важливе дотримання дієти. Наступна форма, яка досить часто зустрічається – рослинна, яка вважається сезонною, бо виникає лише під час квітування певних квітів та рослин. Правильно організоване харчування при сезонній алергії не менш важливе.

Небезпечною є форма алергії на пил. Точніше – на пилових кліщів, які живуть у ній та виділяють у величезній кількості екскременти. Вдихаючи такий пил, людина отримує один із найсильніших алергенів. Нерідкими бувають і форми алергії на хутро тварин – навіть котів чи собак, які живуть у квартирі.

Не варто забувати і так звані дивні алергії, які зустрічаються не так часто, але все ж таки ігнорувати їх не можна. До них відноситься алергія на сонце – підвищена чутливість шкіри до ультрафіолету. Інший вид – алергія на електрику, коли людина має високу чуттєвість до електричного поля. А ті, хто має алергію на синтетику, мають носити лише ті одяг і білизну, які виготовлені з натуральних тканин.

Як же визначитися з вибором продуктів у всіх цих випадках? Спеціалісти радять вести харчовий щоденник при алергії, щоб зрозуміти вплив різних продуктів на організм людини. Це дає можливість визначити, що можна, а що не можна їсти під час алергії.

produkty alergeny - Здоров'я - 50Plus

Дієта при алергії – в чому її особливості?

На етапах загострення алергії бажано максимально переглянути свій раціон. Їжа, яка дозволена для вживання, має бути неяскравих кольорів. Обрати продукти, які підходять для харчування – лише половина справи. Не менш важливе значення приділяється оптимальному переходу до такого виду харчування. Меню при алергії має вводитися поступово, поетапно:

  1. Перші 1-2 дні – бажано організувати голодування. Спеціалісти рекомендують випивати протягом дня не менш 2 літрів чистої води кімнатної температури. Це дасть можливість підготувати організм до поступового входження продуктів з лікувального раціону. Перед початком голодування обов’язково треба проконсультуватися у лікаря.
  2. 3-4 день – харчування кашами на воді, овочевим супами без олії, масла та пасерування. Якщо на шкірі не з’являються висипання, то можна далі переходити до наступного етапу.
  3. 5 день – вводити до раціону нежирні сорти м’яса та птиці, овочі та фрукти, які показані вашому організму, білий та зелений чай середньої міцності, несолодкі сухарики та бублики.

Перераховані вище продукти необхідно споживати протягом 2-3 тижнів, не менше. Лише після цього раціон можна доповнювати дозволеними ягодами та кисломолочними продуктами.

Звичайно, що на початку така сувора дієта може здатися досить важкою, і тут треба дійсно мати силу волі, щоб дотримуватися її. Але за її допомоги відбудеться очищення організму, що дуже важливо при наявності такого захворювання.

Що не можна їсти при алергії

Які продукти категорично заборонені людям, що мають перехресну форму хвороби? Дієта для дітей при алергії на цвітіння рослин виключає вживання сирих яблук, моркви, персиків, арахісу та фундука. Ці продукти мають білок, складові частини якого схожі з білком рослин. Щоб організм працював нормально, у період цвітіння дерев та квітів від таких продуктів краще тимчасово відмовитися.

Не можна їсти при алергії на цвіт амброзії чи полину селеру, диню, огірки, банани та різні спеції. Дієта на тиждень для алергіків, які реагують на пил, повинна виключати крабів, омарів та інші морепродукти. Реакція у цьому випадку виникає через те, що білки цих ракоподібних мають схожий склад з білками пилових кліщів.

Дієта при кропив’янці, яка виникає від контакту з латексними виробами, виключає з меню банани, ківі, авокадо, каштани та болгарський перець. Пояснюється це тим, що при виробництві латексних виробів використовується речовина з наявністю молока каучукового дерева.

Окремо треба зазначити перелік того, що може викликати алергічну реакцію загалом, а саме:

  • Найчастіше вона виникає від споживання полуниці, яєць, риби та морепродуктів, ананасів, моркви, шоколаду і какао, цитрусових, горіхів, меду.
  • Трохи рідше алергія виникає після вживання вишні, буряка, персиків, картоплі, кукурудзи, м’яса кролика, свинини, яловичини.
  • Дуже рідко на алергію можна чекати після груш та яблук, зеленого горошку, капусти, слив, кураги.

Окрім того, харчування алергіків ні в якому разі не допускає вживання їжі, до складу якої входять барвники та ароматизатори, консерванти і емульгатори.

Дієта для алергіків є не забаганкою, а необхідністю. Індивідуальні особливості організму диктують свої умови, і часто збалансований раціон може підбиратися лише за участі професійних дієтологів. Але при цьому кожна людина має сама спостерігати за своїм організмом, адже краще за неї саму з цією задачею не зможе справитися ніхто.

Що можна їсти при алергії

Список заборонених продуктів при цьому захворюванні настільки великий, що у багатьох людей може виникнути цілком закономірне запитання: коли алергія – що можна їсти? Перш за все, рекомендовано споживати страви, які приготовлені методом запікання, відварювання чи тушкування з невеличкою кількістю масла чи олії. При цьому треба знати, як вести харчовий щоденник при алергії. Всі спожиті продукти записуються у зошит з фіксацією часу обіду, сніданку та вечері.

Загалом ніякої шкоди для організму людини бути не може при споживанні наступного:

  • овочі – цвітна та брюсельська капуста, кабачки, патисони, шпинат, петрушка, зелені салати, редька;
  • м’ясо – курятина, індичка, молодий кролик, ягнятина, телятина, субпродукти;
  • риба (лише нежирні сорти) – окунь, тріска;
  • фрукти та ягоди (зелені та ненасичено оранжеві та червоні) – білі порічки, біла черешня, груші, аґрус;
  • підсоложувачі – цукор, вівсяний сироп;
  • зернові – всі круп’яні вироби, окрім пшениці та кускусу;
  • кисломолочні продукти без добавок – сир, йогурт, ряжанка, кефір;
  • вершкове масло та оливкова й соняшникова олія.

Харчування дітей при алергії також може включати сухофрукти – яблука, груші, чорнослив. З напоїв можна споживати мінеральну воду без газу. Дуже корисними будуть запечені яблука – з додаванням цукру та кисломолочного сиру. Можна варити смачний гіпоалергенний суп на розведеному молоці з цвітної капусти з геркулесом, перепелиними яйцями і вершковим маслом. Для тих, хто любить випічку, можна готувати торт, який складається з галетного печива, кисломолочного сиру, фруктового пюре та яблук.

zhinka v supermarketi - Здоров'я - 50Plus

Дієта при алергії на ліки

Алергія на ліки виникає у людини на певні медичні препарати або на окремі компоненти, які входить туди. Супроводжується вона різними проявами у вигляді місцевих або клінічних симптомів. Широко проявляється при прийомі антибіотиків. Найчастіше захворювання провокують так звані Б-лактами – амоксицилін, цефазолін, стрептоцид, пеніцилін тощо.

Ризик розвитку цього виду алергії підвищується при внутрішньом’язовому та внутрішньовенному введенні препаратів. Що стосується орального прийому, то поява алергії тут практично не спостерігається. Симптоми можуть бут різні – висипання на шкірі, лихоманка, набряки слизової, спазми бронхів.

Послабити симптоми допоможе спеціальна дієта при алергії на антибіотики, яка призначається лікарем разом з антигістамінними препаратами. Відповідно до неї, у раціоні хворого має бути зменшена кількість вуглеводів. Також потрібно уникати страв з гострим смаком – кислі, солодкі, солоні, копчені та різні спеції. Під час дотримання дієти бажано пити багато м’якої негазованої води.

Дієта при кропив’янці

Кропив’янка є різновидом алергії, характерною особливістю якої можна назвати висипання на тілі та яскраво виражене свербіння. Ця форма може виникати дуже часто, а може проявлятися і як одиничні випадки. Лікування у цьому випадку буде класичним – максимальне уникнення алергенів, прийом препаратів та призначення дієти. Навіщо потрібна дієта? Вона допомагає знизити вплив алергенів, не допускаючи підвищення загальної симптоматики. Притримуватися її бажано протягом періоду від двох тижнів до одного місяця. Дієта при алергії у дітей віком до одного року передбачає годування лише материнським молоком або дитячими гіпоалергенними сумішами. Під час дотримання дієти не можна додавати до раціону нові для організму продукти.

Дієта при алергії дитини більш старшого віку та для дорослих передбачає таку їжу:

  • варене нежирне м’ясо;
  • картопля на воді;
  • каші без глютену та макарони;
  • супи на воді;
  • нежирні кисломолочні продукти без добавок;
  • парені, варені та тушковані овочі;
  • зелень та салати;
  • житній хліб;
  • рослинні олії;
  • галетне печиво.

Така сезонна дієта дозволить позбавитися впливу на організм різних видів алергенів. При цьому треба пам’ятати, що їжа при алергії має прийматися дозовано, з невеликими інтервалами – для кращої роботи кишково-шлункового тракту.

Рецепти антигістамінних засобів з народної медицини

Для полегшення стану під час алергічних проявів можна готувати деякі трав’яні та ягідні напої.

  1. На 200 мл окропу настояти 1 чайну ложку сухого цвіту ромашки. Після вистигання пити по 1 столовій ложці кілька разів на день.
  2. Суцвіття калини і траву сухої череди запарити у окропі з розрахунку 2 чайні ложки трав на 250 мл води. Настоянку процідити, остудити, поділити на частини і випити протягом доби в три прийоми.
  3. Приготувати настоянку сухої кропиви – 1 ложка подрібненої трави на склянку окропу. Споживати також протягом дня в декілька прийомів.

Алергія – не смертельна хвороба, але здатна значно погіршити якість життя людини, причому на довгі роки. Якщо ви вже стали її жертвою, прийдеться шукати шляхи співіснування, і правильна їжа – один з компонентів такого «симбіозу».

travyani nastoyi - Здоров'я - 50Plus

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.