Поблизу Дубая збудують найбільший у світі штучний риф

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Грандіозна «жива лабораторія» Dubai Reefs («Дубайські рифи») розкинеться в Перській затоці, біля узбережжя мегаполіса, на площі близько 200 квадратних кілометрів.

Dubai Reefs прихистить понад мільярд коралів, 100 мільйонів мангрових дерев, безліч риб, черепах та інших морських мешканців. А заразом виконуватиме й інші функції. На численних плавучих островах, що сполучатимуться між собою, розташуються заповідники дикої природи, наукові, освітні, туристичні споруди й житлові екобудинки.

Для створення багатьох із цих об’єктів застосують 3D-друк. Автори проєкту вважають, що ця технологія в даному разі є ідеальною. І не лише для будівель. Вона дає змогу відтворювати різні форми та текстури, майже ідентичні кораловим рифам та природним підводним ландшафтам.

shtuchnyj ryf - Дизайн&Архітектура - 50Plus

Dubai Reefs як противага кліматичній кризі

Згори плавучі острови дещо нагадуватимуть гігантське срібне латаття, під яким та над яким забурлить нове життя.

Величезний риф передусім виконуватиме мегазавдання з відродження екосистеми океану. Для цього тут діятимуть численні дослідницькі структури. Зокрема, науковий інститут, в якому вчені розроблятимуть нові технології захисту океану.

Як заявили в компанії URB, що відома зведенням екологічно чистих міст, Dubai Reefs живитиметься 100-відсотково відновлюваною енергією.

За словами Бахараша Багеряна, генерального директора URB, як інноваційне прибережне місто Дубай найкраще підходить для забудов, пов’язаних з океаном. На думку керівника компанії, проєкт сприятиме пом’якшенню кліматичної кризи. Річ у тім, що Дубай є одним з мегаполісів, яким глобальне потепління загрожує підвищенням рівня океану. І місту зрештою доведеться адаптуватися до життя в умовах затоплення прибережних територій.

Тож «Дубайські рифи» запропонують своїм майбутнім гостям і мешканцям інноваційну форму захисту від повеней: тутешні споруди підійматимуться разом із рівнем моря.

Ця величезна жива лабораторія також забезпечить Дубаю природний захист від берегової ерозії та штормів. Адже Dubai Reefs охоронятиме берегову лінію від потужних хвиль, розповіло видання Daily Mail.

Мангрові дерева, приливні болота та луки з водоростями поглинатимуть та зберігатимуть більше вуглецю на одиницю площі, ніж будь-які наземні ліси.

Туризм

За повідомленням URB, туристичні об’єкти найпросторішого штучного рифа обіцяють гостям «величезну емоційну та терапевтичну користь».

Мандрівники та місцеві мешканці споживатимуть морепродукти, вирощені в екологічно чистому середовищі.

Туристи відвідуватимуть різноманітні оздоровчі заходи: приміром, плаватимуть серед коралів у підводних капсулах. Або, як на художній візуалізації проєкту, займатимуться риболовством або просто прогулюватимуться серед розкішної зелені.

turysty - Дизайн&Архітектура - 50Plus

Проєктувальники «Дубайських рифів» планують розмістити тут найбільшу в регіоні устричну ферму. Вона є важливою для збереження довкілля, покращення якості води та розвитку місцевої економіки.

Автори проєкту поки що не називають остаточного терміну його будівництва. Імовірно, це буде 2040 рік. Достеменно не відома і його вартість. На думку експертів, вона становитиме сотні мільйонів доларів.

До прикладу: будівництво аналогічного «плавучого міста» в Кореї, що має завершитися до 2025 року, оцінюють приблизно у 200 млн доларів.

Фото: URB

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU