Випити свій біль: вчені пояснили, коли алкоголь корисний і в якій кількості

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як запевнили науковці з Кембридзького та Сіднейського університетів, вживання алкогольних напоїв у малій або помірній кількості може зменшити запалення в організмі. При цьому команда дослідників нагадала, що постійне вживання алкоголю великими дозами є причиною серйозних захворювань.

Стара приказка стверджує, що свій біль можна випити. Нове дослідження показало, що вона має сенс. Науковці виявили, що сім келихів вина чи така сама кількість пінт пива на тиждень не є критичними для організму.

Навіть навпаки: така норма алкоголю може допомогти людям позбутися стресу. А він, як відомо, є ключовим чинником запалення. Вживаючи алкогольні напої незначними дозами, людина запобігає запаленню, розповіло видання Daily Mail.

Цікаво, що Британська національна служба охорони здоров’я (NHS) рекомендує випивати не більш як 14 порцій алкоголю на тиждень та розподіляти його вживання на три або більше днів. На думку експертів NHS, норму можуть складати, наприклад, близько шести пінт пива або десять невеликих келихів вина.

Як проходило дослідження

Команда науковців опитала 3101 дорослого британця. Вчених цікавила інформація стосовно рівня вживання алкоголю та загального стану здоров’я учасників.

Усі добровольці повідомили про те, що вживали алкоголь у віці від 34 до 42 років. Саме в цьому віці зазвичай починаються гострі болі у спині, що пов’язані з ревматизмом та артритом.

А тим часом учасники, яким виповнилося 46 років, здавали аналіз крові на вміст С-реактивного білка – маркера запалення в організмі.

Високий рівень цього білка вказує на запалення в кровоносних судинах, тканинах та органах, а ще є маркером захворювань опорно-рухового апарату, таких як артрит. Також запалення є ознакою астми та захворювання кишківника. Воно підвищує ризик інсультів, інфарктів, раку, діабету 2-го типу та серцево-судинних недуг.

Відповідно до результатів дослідження, найнижчі рівні С-реактивного білка вчені зафіксували в тих, хто випивав у середньому сім порцій алкоголю на тиждень. Ці рівні відрізнялися у кращий бік від показників білка в непитущих і тих, хто випивав 30 порцій на тиждень.

Науковці зауважили, що коли йдеться про запалення, вживання алкоголю малими дозами навіть корисніше за повну відмову від нього. Але для підтвердження результатів потрібні подальші дослідження.

Команда порадила ставитися обережно до висновків із цієї наукової роботи. А ще – не забувати, що понаднормове вживання алкоголю протягом багатьох років підвищує кров’яний тиск та рівень холестерину в крові, провокує інфаркти та інсульти. Алкогольні напої спричиняють захворювання печінки, рак та пошкодження головного мозку.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU