Сонлива розніженість поруч з коханою людиною – ознака щасливих стосунків: психологи

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Австралійські та турецькі науковці назвали нову ознаку гармонійних взаємин між партнерами. Такі чинники, як довіра, настрій, близькість та задоволеність, психологи здавна вважали запорукою щасливих відносин. А тепер до цих маркерів додалася ще й приємна сонливість, яку один партнер відчуває поряд з іншим.

Провідна авторка дослідження Мадлен Спрайсер з Університету Центрального Квінсленду (Австралія) повідомила: люди, котрі перебувають в романтичних стосунках, мають зазвичай вищий рівень окситоцину. Так називають гормон, пов’язаний з парними зв’язками. За словами пані Спрайсер, окситоцин може також позитивно впливати на якість сну. Він змушує людей швидше засинати. А ще – ефективніше відпочивати, отримуючи більшу кількість епізодів відновного швидкого сну.

Окситоцин, який також називають гормоном кохання, найчастіше виробляється під час сексуальної активності, особливо під час оргазму. Також цей гормон може виділятися просто у присутності романтичного партнера, до якого ми сильно прив’язані, зазначила психологиня.

Вона та її колеги виявили, що регулярні стосунки, сексуальне задоволення та підвищена частота оргазмів пов’язані з легшим засинанням. А відчуття безпечності у відносинах може покращити сон.

На цьому також наголосив Емре Сельчук, ад’юнкт-професор психології Університету Сабанчі (Туреччина). «Ми виявили, що ступінь сприйнятливої чуйності партнера, того, якою мірою він розуміє, цінує вас і піклується про вас, є важливим предиктором якості сну», – зауважив дослідник.

На його думку, здорові, дбайливі стосунки значною мірою пов’язані з нижчим рівнем тривожності у партнерів. Якісний сон, або те, що дослідники називають відновним сном, вимагає розслабленого стану, сказав професор Сельчук. Тривога чи стрес наприкінці дня можуть перешкодити засинанню або призвести до частих пробуджень. Багато в чому це пов’язано з високою концентрацією в організмі гормону стресу кортизолу, пише Newsweek.

Рівень кортизолу коливається протягом дня, досягаючи піку рано вранці і падаючи до мінімуму вночі. По суті він діє як біохімічна чашка кави: підвищує нашу пильність уранці, а потім знижується протягом дня, допомагаючи вночі відпочивати.

Однак хронічний стрес може порушити ці денні цикли. І рівень кортизолу, підвищений протягом ночі, впливатиме на якість сну.

За словами професора, той, хто живе з чуйним партнером, демонструє здоровіший добовий профіль кортизолу. А щаслива пара, що бере участь в регулюванні рівня цього гормону, самотужки покращує якість сну.

Взаємодія між окситоцином та кортизолом теж може впливати на якість нашого сну. Йдеться про те, що окситоцин може знижувати рівень кортизолу.

«Однак те, що ви щосили намагаєтеся заснути, не обов’язково погано відбивається на ваших відносинах», – додав професор. Романтичні стосунки – лише один з багатьох чинників, що пов’язаний з якістю сну. Окрім романтики на неї діють робочі взаємини, фізичне здоров’я, рівень стресу, шуму та освітлення в кімнаті.

«А щоб зберігати іскру у стосунках та водночас отримувати користь для здоров’я, таку як регулювання кортизолу й покращення сну, необхідно наповнити відносини новим позитивним досвідом», – наголосив Емре Сельчук.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU