Смородина і порічка: ягоди з власною історією

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Латиною ботанічні родичі позначаються однаково: Ríbes. Різне походження назв популярної ягідної культури є притаманним саме Україні. Цікаві факти про ягоду липня – у матеріалі 50Plus.

Історичний контекст

Назва «порічка» складається з прийменника «по» та іменника «річка», бо у природі вологолюбні кущі здавна росли «по річках», тобто уздовж водойм. Подібним чином формувалися польська і білоруська назви porzeczka та parečka, отже ягода закарбувала певний зв’язок між регіонами зростання за часів Королівства Польського. А назва «смородина», що була в ужитку на теренах іншої імперії, російської, вочевидь, походить від слова «сморід»: «смородити» у давньослов’янській мові означало «смердіти». Стосувалася така характеристика запашного чагарника з різким запахом, тож наразі лише цю культуру, з чорними ягодами, домовлено називати смородиною (Ríbes nigrum). Чагарники з червоними, білими та жовтими (золотавими) ягодами (всі інші) – це порічка. Загалом ця культура представлена у світі аж 190 видами, і шість-вісім із них ростуть в Україні.

bila porichka - Їжа - 50Plus

Ведмежий вибір

Крім різного кольору ягід, сорти смородини відрізняються вмістом ефірних олій у плодах та листі. Якщо перед ведмедем покласти частування зі смородини та порічки, то лісовий ласун передусім повибирає більш запашні чорні ягоди, а червоні залишить на потім або зовсім проігнорує.

Тут птахи не клюють

А пернаті «загарбники» садів, навпаки, не чіпають смородину. На відміну від порічки, яку дрозди об’їдають до збирання врожаю, чорні ягоди на кущах залишаються неушкодженими. Не тому, що їх птахи не полюбляють, а через те, що не помічають. Темні ягоди мають більше шансів сховатися в листі, тоді як яскраві плоди є добре помітними здалеку.

smorodyna - Їжа - 50Plus

Американська заборона

Смородина перебуває під «санкціями» у США. На території Сполучених Штатів Америки з 1911 року діє федеральна заборона вирощування, продажу та транспортування смородини з метою захисту цінної породи дерева – білої сосни. Виною всьому є інфекційне захворювання, що загрожує хвойній культурі. Як переносника пухирчастої іржі, смородину уряд визнав загрозою для лісової промисловості.

Життя під кутом

Пагони смородини краще розвиваються при похилій посадці, бо смородинове коріння не має бруньок. Тож садити кущ слід під кутом 45 градусів, а кореневу шийку заглиблювати в ґрунт на 10 сантиметрів, щоб у землі опинилися хоча б п’ять прикореневих бруньок, із котрих розвинуться пагони. При посадці в серпні під кущ треба вилити не менше відра води: цей чагарник шанує рясний полив.

porichka v ruczi - Їжа - 50Plus

Засіб для краси

Порічка активізує синтез колагену, забезпечуючи шкірі еластичність та пружність. Так само ягода потурбується про здоров’я вашого волосся, стимулюючи його ріст та запобігаючи випадінню. Завдяки антиоксидантам, порічка омолодить організм і відтермінує старіння.

Корисніша за малину

50 грамів свіжих плодів смородини містять денну норму вітаміну С. А в смородиновому листі цього вітаміну навіть на третину більше, ніж у ягодах. Концентрація цінного мікроелемента у смородині є вищою, ніж у малині. Крім того, смородина містить фітонциди – активні речовини, що пригнічують патогенні бактерії та віруси. Тому для зміцнення імунітету і боротьби з простудними захворюваннями смородина вважається найбільш ефективною.

porichka u vazochczi - Їжа - 50Plus

Універсальний лікар

У смородині та порічці містяться дубильні речовини й органічні кислоти. Зокрема, в ягодах є корисна для суглобів гамма-ліноленова кислота. Показаннями для вживання можуть бути авітаміноз і цинга, герпес та алергія, печія і холецистит, набряклість та цистит, атеросклероз і ревматоїдний артрит. Смородиновий сік лікує кашель та ангіну. Свіжа ягода очищає кров, розширює судини і підвищує апетит. Суміш із ягід порічки чи смородини, гречаного борошна та цукру – радикальний засіб для підвищення рівня гемоглобіну.

Продукт проти радіації

А ще порічка, завдяки пектину та клітковині, збирає токсини у желе і виводить із організму. За радіаційної небезпеки ягода виведе, зокрема, радіонукліди.

Не лише ягоди

Відвари з листя, бруньок та гілок смородини допомагають лікувати діатез, дерматит і хвороби очей. Смородиновий і порічковий відвар відомий своїм сечогінним ефектом, настоянка з листя смородини – це чудова протизапальна мікстура, а смородиновий та порічковий чай чи морс – профілактичний засіб від подагри, гастриту, сечокам’яної хвороби та серцево-судинних захворювань.

Допоможе схуднути

У 100 грамах ягід порічки та смородини містяться лише 40 кілокалорій і 0,2 грама жиру. А лінолева кислота має властивість спалювати жир.

porichka i moloko - Їжа - 50Plus

Не можна переїдати

За один раз не варто вживати понад 100 грамів порічки чи смородини. Кумарин у ягоді розріджує кров і підвищує ризик відриву тромбу при тромбозі. Смородину небезпечно вживати алергікам та дітям, позаяк це сильний алерген.

Як зберегти та використати ягоди

Крім вживання у свіжому вигляді, ягоди порічки та смородини використовуються для виробництва кондитерських виробів (мармеладу, желе та пастили), варення, джемів, соків, компотів, сиропів та лікерів. З давніх-давен з порічки та смородини в українських селах готували брагу і домашнє вино. З соку чорної ягоди виходить природний харчовий барвник. Плоди та листя смородини і порічки є цінною сировиною для заварювання чаїв, а в кулінарії використовуються як смакова добавка до м’яса та риби, компонент маринадів і розсолів для консервування овочів (огірків, помідорів, кабачків).

У ягідних десертах смородина та порічка добре комбінуються з малиною й ожиною, журавлиною та брусницею. Серед фруктів їхніми найкращими партнерами стануть абрикос, персик, слива та цитрусові. Використовуйте вдалі смакові поєднання у приготуванні страв.

deserty z yagodamy - Їжа - 50Plus

Найкращими заготовками стануть заморожені плоди або перетерті з цукром: без термічної обробки повніше збережуться вітаміни та корисні кислоти.

Заморожування

За смаком заморожені запаси не відрізнятимуться від свіжих ягід.

Порічку та смородину миємо і розкладаємо просушитися на рушник. Сухі ягоди не злипнуться, залишаючись розсипчастими. Укладаємо їх у порційні пакети (щоб не розморожувати відразу всі ягоди) та відправляємо у морозилку. На повну заморозку порічки та смородини знадобиться одна година.

Перетирання із цукром

Такий спосіб консервації збереже продукт і не змінить його властивості.

Ягоди миємо і подрібнюємо на м’ясорубці. Додаємо цукор, якого має бути вдвічі більше, ніж ягід. Добре перемішуємо і викладаємо в стерильну тару, попередньо оброблену гарячою парою. Закрити скляні банки потрібно так само простерилізованими протягом трьох хвилин кришками.

varennya z porichky - Їжа - 50Plus

Смородинове варення

Принада рецепту – у його простоті. На кілограм ягід (смородини чи порічки) потрібен кілограм цукру.

Ягоди миємо, обсушуємо на рушнику та протираємо через сито (можна подрібнити у блендері або пропустити через м’ясорубку). З’єднуємо ягідне пюре в каструлі або емальованому тазі для варення, засипаємо цукром і доводимо до кипіння. Варимо до загущення при постійному помішуванні. Періодично знімаємо піну. На термічну обробку вистачить півгодини. Готове варення розкладаємо в теплі сухі банки, закриваємо кришками і ставимо на зберігання в холодне місце.

З такими припасами перспектива холодів не лякатиме, адже вітаміни – надійний захист для здоров’я будь-якої пори року.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU