ТОП-5 порад для збереження здоров’я мозку

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відео у TikTok, у якому неврологиня Емілі Макдональд поділилася секретами для захисту здоров’я мозку, стало вірусним, набравши понад 10 млн переглядів. Експертка стверджує, що три твердих «Ні!» – вранішнім розмовам телефоном, негативним думкам та обробленим харчовим продуктам – значно посприяють збереженню аж до поважного віку здорового мозку.

Ці поради пані Макдональд її більш досвідчені колеги-нейробіологи – Джеймс Шеперд та Талія Лернер вважають доречними та непоганими. Проте для збереження здоров’я мозку існує чимало інших способів, користь від яких є науково доведеною.

Добрий сон = здоровий мозок

На думку пана Шеперда, найкраща річ для здоров’я мозку – це добрий сон, без нічного безсоння та прокидань, що триває 6-8 годин щоночі. Якісний нічний відпочинок має цілий ряд важливих функцій, серед яких формування спогадів, краща обробка нової інформації та генерування нових ідей.

До того ж добрий сон сприяє видаленню токсичних накопичень білків (так званих амплоїдних бляшок), накопичення яких пов’язано з хворобою Альцгеймера. Також завдяки доброму нічному відпочинку у достатній кількості підвищується здатність мозку до опрацювання нового досвіду та адаптації до нових ситуацій. Така мозкова пластичність сприяє покращенню і збереженню когнітивних функцій, які з віком можуть погіршуватися.

Спортивні вправи – мозку на користь

Як відомо, регулярні фізичні вправи сприяють кращому постачанню крові до мозку. Таким чином спорт є одним із ключових способів підтримання здорового функціонування мозкової діяльності.

Фізичні вправиЧимало дослідників збігаються у думках щодо важливості спортивних вправ як захисного методу від розвитку хвороби Альцгеймера. До того ж гарна фізична форма сприяє й уповільненню погіршення когнітивних функцій з віком.

Спеціалісти рекомендують мати помірні спортивні навантаження у межах 150 хвилин на тиждень. Проте, як зазначає пан Шеперд, будь-який рух – то краще, ніж нічого. Наприклад, він щодня 1-2 рази вигулює своїх собак, проходячи при цьому декілька кілометрів, а на вихідні грає у регбі.

Соціальні зв’язки корисні для здоров’я мозку

Дослідження доводять, що самотність шкодить не лише психічному добробуту людини, але й здоров’ю її мозку. Тому пані Лернер вважає, що з віком важливо зберігати соціальні зв’язки, а не обмежувати їх.

СпілкуванняДоведено, що ті літні люди, які частіше спілкуються з іншими та проводять час у колі друзів та рідних, живуть довше, ніж їхні самотні однолітки. Пов’язано це з меншим ризиком депресії та тривоги. До того ж соціальні зв’язки допомагають краще переживати життєві труднощі.

Зазвичай літні люди нерідко залишаються на самоті, бо їхні діти живуть не поряд з ними. Пані Лернер у пілкуванні з журналістами Sciencealert зазначає, що сучасні технології надають можливості для спілкування навіть на значній відстані, що сприяє зменшенню відчуття самотності.

Також вона рекомендує волонтерство як засіб для покращення соціальних зв’язків. Вчені довели, що благодійність сама по собі добре впливає на здоров’я людей, а спільна справа дозволить знайти співрозмовників за інтересами.

Знайомство з новим добре впливає на мозок

Спілкування з новими людьми та відкриття нових місць можуть зберегти розум гострим та зміцнити його. Пан Шеперд із власного досвіду зазначає, що нові враження від подорожей та знайомство з іншими культурами допомагають йому у практичному застосуванні цього способу. До того ж новий досвід йому надають такі хобі як фотографування та класична музика.

Нові враженняПроте не слід розуміти, що цей спосіб працює лише за наявності великих грошей для здійснення подорожей або залучання до нових хобі. Мозок отримує значну порцію нових вражень навіть від спроби розв’язання складної та цікавої головоломки. Аналогічний ефект надає потрапляння у нові соціальні умови, де можна навчитися адаптації до різних людей.

На думку пана Шеперда, багато хто занурюється у рутину і щодня робить одне й те саме. Будь-який, навіть мінімальний новий досвід сприяє пластичності мозку, а мозкова активність з віком при цьому менше погіршується.

Здорова, повноцінна дієта також важлива для здоров’я мозку

Як зазначає пані Макдональд, споживання обробленої їжі сприяє погіршенню когнітивних функцій та з віком збільшує ризики деменції. Існує чимало досліджень з цього приводу, і за усіма з них напівфабрикати, картопля фрі тощо негативно впливають на загальний стан здоров’я.

Здорова їжаЧерез споживання такої їжі виникає підвищений ризик діабету, підвищеного кров’яного тиску та рівня холестерину. Всі ці захворювання впливають на різні органи та завдають шкоди в цілому, впливаючи при цьому і на здоров’я мозку. Наприклад, через підвищення кров’яного тиску збільшуються ризики інсульту.

Саме тому для здоров’я тіла і мозку краще за все обмежити споживання оброблених продуктів. Слід намагатися мати повноцінну дієту, споживаючи більше овочів та фруктів, а також цілозернові продукти та нежирне м’ясо. Усі ці речі корисні як для тіла, так і для мозку, адже він не є відокремленою частиною людського організму.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU