У воді та в небі: таксі майбутнього вже працює у Франції

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У березні 2017 року Ален Тебо та Андерс Брингдаль, світові рекордсмени зі швидкості у вітрильному спорті, презентували власний стартап. Їх ідея полягала у створенні енергоефективного та екологічного морського транспорту. Для Франції це особливо актуально, адже її омивають одразу чотири водні простори. Це – Ла-Манш, Атлантичний океан, Північне та Середземне море. Крім того, країна багата на численні мальовничі озера. І вже цього року між ними можна буде пересуватися за допомогою літаючого водного таксі.

Жодної магії – лише фізика

SeaBubbles – це п’ятимісне електричне морське таксі, що має підводні крила та може літати. Звучить фантастично, чи не так? Проте все стає зрозумілішим, якщо згадати закони фізики.

Відомо, що вода у понад 700 разів щільніша за повітря, тому нею набагато важче пересуватися. Аби подолати цей спротив та підвищити швидкість водного судна, були винайдені так звані підводні крила. Вони знаходяться під корпусом та під час руху утворюють підйомну силу, яка повністю або частково підіймає судно над поверхнею води. Завдяки цьому площа контакту з водою значно зменшується, а разом із нею – гідродинамічний спротив. Це дозволяє розвивати швидкість, яка є недосяжною для традиційних водних судів.

Саме цей принцип взяли за основу при проєктуванні SeaBubbles.

taksi2 - Наука&Техніка - 50Plus

Перші пасажири

Від презентації тестової моделі у Парижі до створення реальної комерційної послуги, відкритої для громадськості, пройшло шість років. Куратори проєкту стверджують, що це перший такий транспорт у Франції. На початку липня цього року він вже прийняв перших пасажирів на пірсі у маленькому містечку Вейр’є-дю-Лак, звідки вирушив до Аннесі-ле-Маркізат. А з 1 липня до 31 серпня 2023 року міська влада міста Аннесі та компанія SeaBubbles Mobility Solutions об’єднають свої зусилля, аби випробувати морське таксі в якості повноцінного громадського транспорту.

Протягом наступних кількох тижнів щодня буде здійснюватися 8 рейсів туди й назад. Перевезення відбуватимуться між згаданими раніше Вейр’є-дю-Лак та Аннесі-ле-Маркізат. А спіймати літаюче водне таксі можна буде між 9:00 та 19:00.

«Наші еко-човни – ідеальне місце для унікальних подій та незвичайних зустрічей, під час яких ви зможете насолодитися неймовірними водними пейзажами, без будь-якого шуму чи забруднення», – прокоментували в компанії.

taksi1 - Наука&Техніка - 50Plus

Футуристичний дизайн та естетична насолода

Судячи з того, як цей транспортний засіб виглядає, охоче віримо, що на його пасажирів дійсно чекає незабутній досвід від споглядання мальовничих пейзажів. Дизайнери подбали про це, збагативши конструкцію численними елементами, як-от відкидні двері та вікна, що відчиняються під різними кутами. Аби відчинити двері, їх спочатку необхідно відсунути вбік, а потім – нагору. При цьому утворена конфігурація нагадуватиме крилатий гідроцикл. Існує й можливість відкинути дах. Це забезпечить більший потік повітря, дозволить сонячному світлу проникнути всередину та надасть гостям доступ до безперешкодного панорамного виду.

Після вдалого дебюту першого водно-повітряного електричного таксі компанія взялася за розробку наступної моделі. Для неї вже навіть вигадали назву – SmartBubbles. Старший брат «морської бульбашки» також матиме підводні крила, але тепер вони ще й висуватимуться для кращої мобільності. За рахунок більшої ширини корпусу ця модель є більш місткою та може розмістити від 8 до 12 пасажирів. Перший прототип вже проходить випробування на озері Аннесі. Тоді як SeaBubbles здійснюватиме свої перші «польоти» вже найближчими місяцями.

Також компанія анонсувала розробку нової версії SeaBubbles. Оновлення включатиме функцію швидкої зарядки. Завдяки цьому акумулятор повністю заряджатиметься за 4 хвилини.

8 - Наука&Техніка - 50Plus

Без шуму та викидів

Корпус електричних літаючих водних таксі SeaBubbles встановлений на перевернутих Т-подібних підводних крилах, які мають систему динамічного керування. Ці крила мають закрилки, подібні до тих, що використовують у літаках. Електричні приводи автоматично змінюють висоту транспортного засобу та чинять протидію небажаним рухам, таким як крен, кивання та поворот. Бокові датчики зчитують висоту польоту та надсилають дані про його стабільність на бортовий комп’ютер. Ця програма розроблена спеціально для корпусу човна. Вона використовує інерційний пристрій для регулювання закрилків у режимі реального часу.

Концепція усіх водних таксі компанії SeaBubbles Mobility Solutions є у певному сенсі революційною. Йдеться не лише про естетичне задоволення від користування, але і про безпечність для навколишнього середовища. Автори ідеї наслідували принцип «нуль хвиль, нуль шуму, нуль викидів». Тому цей транспортний засіб є не тільки клієнтоорієнтованим, але й екологічним. Це дозволяє використовувати його навіть у місцях підвищеної охорони, такими як заказники.

Автори проєкту зізнаються, що під час створення SeaBubbles вони надихалися самою природою: дизайн літаючого водного таксі є таким же витонченим, як бульбашка, а принцип його роботи нагадує рухи летючої риби, повідомляє видання Designboom.

prychal - Наука&Техніка - 50Plus

 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU