ТОП-3 способів боротьби з відчуттям самотності

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Більшість із нас час від часу почуваються самотніми. У проведенні часу на самоті є певні переваги. Як стверджував винахідник Томас Едісон, кращі ідеї приходять саме наодинці з собою. Проте немає нічого позитивного у душевному відчутті самотності, яке виникає, коли немає з ким поговорити чи відчути чиюсь підтримку.

Самотність – поширена проблема сьогодення

На жаль, на сьогодні це доволі поширена проблема. У нещодавньому опитуванні 3000 британців 8% повідомило, що не має справжніх друзів і більшість соціальних взаємодій в їхньому житті відбувається в інтернеті. Ще 39% опитаних сказали, що їхнім найкращим товаришем був їх партнер. Саме від нього вони отримували найбільшу емоційну підтримку.

Проблема самотності лише загострюється. Лише у Великій Британії 4 млн людей страждають від хронічної самотності. До того ж категорія людей з цим відчуттям зросла майже на 20% з початку пандемії COVID-19.

Команда дослідників виявила, що жінки частіше повідомляють про хронічну самотность, ніж чоловіки. Можливо, це тому, що вони зазвичай живуть довше, і тому вдів більше, ніж вдівців.

Взагалі люди – дуже соціальні істоти, тому самотність має на них такий токсичний вплив. Вона може призвести не лише до тривоги та депресії, але й до поганого сну, хвороб серця, інсульту та передчасної смерті.

Спілкування у черзі як спосіб зменшити відчуття самотності

Зростання рівня самотності частково пов’язане зі змінами в робочих практиках. Люди все більше часу проводять вдома за комп’ютерами. Також зростання кількості хронічно самотніх частково пов’язано із закриттям відділень банків, поштових відділень та соціальних аптек, як повідомляє видання Daily Mail.

Стояти у черзі до банку чи пошти – це не зовсім чудова прогулянка. Проте для багатьох поодиноких людей це порятунок, адже можна коротко поспілкуватися з іншою людиною. Навіть обмін декількома несуттєвими фразами з незнайомцем може змінити психічне здоров’я обох учасників цього короткотривалого діалогу.

Спілкування на касіПроведене канадськими науковцями дослідження 2014 р. показало, що заохочення людей посміхатися та вести коротку розмову під час замовлення чашки кави додає щастя обом учасникам цього. І ті, хто купує каву, і ті, хто її робить та продає, отримують від цього відчуття причетності та поштовх до свого щастя.

Чимало людей у супермаркетах надають перевагу автоматичній касі, щоб не стояти у черзі, поки хтось балакає з касиром. Голландська мережа супермаркетів виявила, що деякі клієнти дійсно потребують такого роду взаємодії.

Саме тому вона запровадила спеціальні касові стійки, де клієнти та касири можуть неквапливо поспілкуватися без когось в очікуванні своєї черги. Такий розрахунок виявився настільки популярним, що його впроваджують у більшості магазинів цієї мережі.

Домашні улюбленці допомагають долати самотність

Як показало дослідження вчених зі Флориди, проведене у 2019 р., завести домашнього улюбленця – ще один спосіб боротьби із самотністю, особливо для тих, хто нещодавно втратив свого партнера. Професорка соціології Доун Карр зазначила, що домашні тварини забезпечують людині не лише спілкування, але й безумовну любов (принаймні собаки). На її думку, можна спілкуватися з домашнім улюбленцем, який просто полюбить тебе. Або ж можна погладити свого кота, і це заспокоїть.

Для багатьох мати домашню тварину не практично. Проте незабаром роботизовані версії можуть стати гідною заміною. І дослідження показують, що вони дійсно можуть допомагати самотнім боротися із самотністю.

У нещодавньому дослідженні мешканцям дому надавали роботизованих котів і собак. Попри те, що вони не були найсучаснішими, вони були приємними, видавали відповідний звук і трохи рухалися. Хоча такі роботи лише на один крок відрізняються від пухнастих іграшок, вони допомагали зменшити тривогу та депресію та мали заспокійливий ефект.

Спілкування із сусідом створює відчуття спільноти

Однак, найкращий спосіб подолати самотність – мати сміливість вийти у світ і спілкуватися з іншими. А починати поблизу домівки може бути найлегшим шляхом до цього.

Як зазначає експертка у питаннях важливості соціальних стосунків Памела Куолтер, невеликі вчинки доброти щодо своїх сусідів є особливо потужним способом зменшення відчуття самотності. Вона була однією з провідних авторок дослідження, де людей просили раз на тиждень протягом місяця робити якійсь добрий вчинок стосовно сусіда. Це могла бути якась незначна допомога або навіть просто розмова на вулиці.

Спілкування із сусідомРезультати показали, що це не лише зменшило почуття самотності у дарувальника та одержувача, але й посилило відчуття єдності сусідства. Як зазначає пані Куолтер, знання того, що ваші сусіди піклуються про вас, справді створює ніби маленьку громаду.

Коли більшість людей відчувають себе ізольованими, відчуття частиною спільноти є надзвичайно важливим для психічного та, можливо, фізичного здоров’я. Тому, побачивши свого сусіда, помахайте йому рукою і поспілкуйтеся. Це найкращий спосіб зменшити відчуття самотності та відчути себе частиною товариства.

Фото: pixabay.com, unsplash.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU