Ні – головному болю: новий спосіб зупинити мігрень

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Струмінь повітря в ніс може полегшити мігреневий біль всього за 15 хвилин. Техніка працює шляхом охолодження нервів на задній частині носа, які беруть участь у створенні сильного головного болю.

Результати невеликого випробування були представлені у штаті Техас ще у червні цього року. Вони показали, що майже у половини з тих, хто отримував цю повітряну терапію, після неї не було болю. Інші учасники експерименту отримали значне – хоча й не повне – полегшення.

Старі та нові способи лікування болю від мігрені

Більшість людей, які страждають від мігрені, покладаються на знеболювальні засоби або ліки, які відпускаються за рецептом та можуть скоротити тривалість нападів. Нові препарати (інгібітори CGRP) можуть в першу чергу запобігти мігреневим нападам. Їх роблять у вигляді уколу в живіт, руки або ноги. Проте вони дорогі та суворо обмежені для тих, хто страждає від сильної мігрені принаймні 1-2 рази на тиждень.

Нова терапія націлена на пучок нервів позаду носа, який називається клинопіднебінний ганглій (SPG). Останній підключений до трійчастого нерва, який забезпечує відчуття обличчя. Якщо трійчастий нерв надмірно стимулюється такими тригерами, як гормональні зміни, алкоголь, кофеїн або стрес, то це активує мігрень.

Лікування болю від мігреніКлинопіднебінний ганглій відповідає за надсилання сигналів болю до нервової системи та мозку. У дуже важких випадках лікарі іноді вводять анестетик через ніс у цей пучок нервів, щоб знеболити їх, та щоб вони не могли передати повідомлення про біль. Ця процедура відома як блокування SPG.

Але полегшення болю може тривати лише декілька тижнів. До того ж ін’єкція може викликати носову кровотечу, запаморочення та відчуття оніміння в горлі.

Сучасна техніка полегшення мігрені може бути значно простішою альтернативою цієї процедури. Вона заснована на процесі, що називається трансвипарним охолодженням. Цю техніку зазвичай застосовують, коли хтось страждає від зупинки серця. Проте наразі деякі вчені вже досліджують її як спосіб охолодження мозку і зниження ризику його пошкодження.

Як відбувалося експериментальне лікування мігрені?

Для нового лікування мігрені пацієнт надягає маску, а потім сухе повітря, з якого повністю видалено вологу, закачується в ніздрі. Коли повітря проходить над м’якими тканинами навколо нервів SPG, воно викликає випаровування дрібних частинок вологи на поверхні. Це охолоджує нерви, оскільки процес випаровування витрачає енергію з тіла.

Дослідження на тваринах показали, що ефект охолодження перериває передачу сигналів головного болю. Під час попереднього випробування дослідники з відділу головного та лицьового болю випробували лікування на 24 хворих на мігрень.

Біль при мігреніУчасники експерименту повинні були прийти до дослідницького центру, як тільки відчують напад мігрені. Потім вони проходили процедуру назальної вентиляції за допомогою апарату під назвою «трансназальний терморегулятор CoolStat».

Результати показали, що майже 90% пацієнтів мали значне полегшення болю через 2 години після лікування. При цьому майже половина учасників повідомила, що мігрень повністю зникла, у деяких протягом 15 хвилин.

Як зазначає видання Daily Mail, тепер дослідники сподіваються зменшити пристрій, щоб пацієнти могли використовувати його вдома. За словами доктора Ендрю Доусона, результати надихають, і це простий підхід з невеликим потенціалом для небажаних побічних ефектів. Проте наразі кількість пацієнтів, на яких його випробували, надто мала, щоб продемонструвати ефективність.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU