Секрети довголіття від експертів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Безсмертя все ще залишається поняттям зі сфери наукової фантастики та нездійсненою мрією мільярдерів. Проте зміни способу життя, які можна зробити вже сьогодні, допоможуть продовжити життя. Наприклад, здорове харчування, відмова від куріння та заняття спортом – секрети довголіття, які можуть посприяти додатковим 15 рокам.

До того ж експерти мають захопливі розробки, які можуть знищити хвороботворні клітини, що відповідають за процес старіння. Журналісти видання Daily Mail поспілкувалися з провідними світовими науковцями, які борються зі старінням, та отримали від них їхні секрети довголіття.

Секрети довголіття від доктора Девіда Кленсі

Доктор Девід Кленсі, який десятиріччями досліджував способи відстрочення настання вікового погіршення, має 2 поради щодо подовження життя – обмеження калорій та фізичні вправи. Хоча це може здаватися дуже простим, насправді механізм впливу здорового харчування та спорту на процес старіння є складним.

За словами доктора Кленсі, ці заходи можуть допомогти очистити організм від зістарених клітин, які ще відомі як «клітини-зомбі». Саме останні вивільняють сполуки, які прискорюють старіння.

Спорт - один із секретів довголіттяКраща імунна система у молоді допомагає організму позбутися цих «зомбі-клітин», проте з віком ця здатність зменшується. Деякі вчені вважають, що можна уповільнити старіння завдяки лікам, які «очищають» ці зістарені клітини. Проте доктор Кленсі стверджує, що появу сивини та болю у суглобах можна стримати регулярними фізичними вправами та обмеженням дієти.

Відповідно до огляду дослідників у 2019 р., фізична активність приносить користь імунній системі, зменшуючи навантаження «зомбі-клітин» у скелетних м’язах і жирових клітинах. Проте інше нещодавнє дослідження показує, що це можливо лише за умови виснажливих вправ високої інтенсивності.

Коли справа доходить до обмеження калорій, доктор Кленсі пропонує метод, який спрацював для його тітки, яка прожила до 90 років. Секретом довголіття у неї були не фізичні вправи, а «відносно легке життя» та щотижнева «рідка дієта» протягом одного дня на тиждень, коли жінка споживала лише чай, каву чи воду. За словами пана Кленсі, головний недолік цих секретів довголіття у тому, що їх дуже важко постійно підтримувати.

Секрети довголіття від доктора Ендрю Стіла

За словами берлінського вченого Ендрю Стіла, ніколи не пізно почати заняття фізичними вправами проти старіння. На його думку, краще зробити перший крок, ніж нічого не робити.

Пан Стіл каже, що фізичні вправи можуть покращити фізичну форму навіть у людей, яким за 90. У своїй книзі «Нова наука про старіння» він посилається на дослідження 2014 р., у якому група пенсіонерів у віці 90 років проходила 12-тижневу програму тренувань з опором. Результати показали, що учасники експерименту збільшили м’язову силу та швидкість ходьби, що означає деяке покращення їх здоров’я та довголіття.

Пробіжки та довголіттяДоктор Стіл зазначає, що під час пробіжки можна відчути, як м’язи працюють, та відчути, як б’ється серце. Тому, звісно, спорт приносить користь м’язам та серцево-судинній системі. Також відомо, що фізичні вправи знижують ризик розвитку раку та деменції.

Доктор Стіл також вважає, що кожна ознака старіння викликає наступну. Тому переривання цього процесу за допомогою фізичних вправ має допомогти жити довше.

На думку експерта, ліки, які розробляються з метою запобігання процесам старіння, не можуть бути справжнім чудом у таблетках, яке розв’яже усі наявні проблеми. За його словами, можна припустити їх використання для знищення «зомбі-клітин». Проте можуть бути й інші речі, пов’язані з генною терапією. Саме тому, на думку пана Стіла, фізичні вправи наразі залишаються найпростішим способом збільшення тривалості життя.

Секрети довголіття від професора Річарда Фарагера

Експерт з біогеронтології Річард Фарагер не вірить у добавки проти старіння, бо ніколи не знаєш, скільки в них плацебо. За його словами, є безліч речей, які мають сумнівні докази.

Професор Фарагер присвятив десятиріччя дослідженню старіння та вважає, що не існує універсальних секретів довголіття. Проте, на його думку, базові зміни способу життя, як-от стеження за вагою, регулярні фізичні вправи, помірне вживання алкоголю та відмова від куріння, збільшують тривалість життя.

Спорт та довголіттяЯк зазначає професор Фарагер, якщо дотримуватися цих порад, то можна подовжити життя приблизно на 15 років. Проте, за його словами, людям не завжди подобаються ці рекомендації.

Експерт також вважає, що якщо людство зможе впоратися з накопиченням «клітин-зомбі», то стане на крок ближче до управління старінням. Хоча фізичні вправи можуть допомогти імунній системі позбавитися від «зомбі-клітин» та запобігти старінню, пан Фарагер радить людям спершу зосередитися на основах.

За його словами, спочатку слід мати правильну вагу, не прокидатися з похмілля 6 днів із 7, не задихатися кожні 10 хвилин та дотримуватися здорової дієти. Вже потім можна починати перехід до вправ для зміцнення імунної системи.

Фото: pexels.com, unsplash.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU