Стріли та ртуть: смертельні пастки гробниці китайського імператора

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Мавзолей Цінь Ши Хуан-ді – першого імператора Китаю був знайдений ще у 1974 р. Саме тут була відкрита легендарна Теракотова армія. Проте саму 2200-річну гробницю першого китайського імператора археологи досі не відкрили. Науковці мають небезпідставні страхи щодо наявності в ній смертоносних мініпасток.

Теракотові охоронці та приховані пастки

Як відомо з історії, Цінь Ши Хуан-ді правив з 221 по 210 роки до н.е. Його мавзолей знаходиться у провінції Шеньсі, в районі Ліньтун міста Сіань. За легендою, спокій померлого імператора оберігає Теракотова армія, що налічує приблизно 8000 теракотових скульптур. Вважається, що ці воїни мають захистити правителя у його загробному житті.

Теракотова арміяДеякі частини цієї надзвичайної та доволі масштабної археологічної знахідки були досліджені. Проте безпосередньо гробниці самого імператора археологи ніколи не торкалися та навіть не намагалися відкрити.

Дослідники просто побоюються того, що може знаходитися всередині неї. З історичних документів, зокрема зі слів давньокитайського історика Сим Цяня, відомо, що в гробниці велика імовірність існування мініпасток. У тексті, написаному ним, зазначено, що майстрам наказали створити арбалети зі стрілами, які б автоматично стріляли у кожного, хто посміє зайти до мавзолею.

Смертельна ртутна загроза у старовинній китайській гробниці

До того ж у цьому документі йдеться про ще більшу загрозу для життя тих, хто посміє порушити спокій померлого правителя. У тексті стверджується про використання ртуті для імітації річок та моря.

Деякі науковці вважають це занадто фантастичним твердженням та відкидають його імовірність. Проте за дослідженням 2020 р. виявлено, що навколо гробниці дійсно існує значно вища, ніж очікувалося, концентрація цієї отруйної речовини.

Імператор Цінь Ши Хуан-діДослідники зазначають, що пари ртуті можуть випарюватися через тріщини, що утворилися у гробниці з часом, порушивши її цілісність. Це дослідження можна вважати підтвердженням старовинних записів. Також це може бути головною причиною, через яку цей давньокитайський мавзолей ніколи (як вважається) не відкривався та не був розграбованим.

Як зазначає видання Sciencealert, за історичними звітами перший імператор об’єднаного Китаю помилково вважав ртуть засобом до вічного життя. Саме тому він був одержимим її споживанням. Правитель часто споживав вино з розчином цієї речовини, та, імовірніше за все, помер саме від отруєння нею.

Дослідники не лише побоюються впливу ртуті під час відкриття гробниці. Вони також вважають, що через неї мавзолей імператора може бути суттєво пошкодженим зсередини.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU