Не лише мінуси: Facebook може бути корисним для здоров’я

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Facebook часто описують як соціальну мережу, шкідливу для психічного здоров’я людини. Часто підставою для цього слугує те, що цей додаток для спілкування змушує відчувати заздрість до життя інших людей. Проте дослідники з Оксфордського університету тепер стверджують, що критика сайту є популярною помилкою, яка не має жодних підстав.

Доказів психічної шкоди від Facebook не знайдено

Експерти проаналізували дані майже мільйона людей із 72 країн за 12 років, щоб зрозуміти більше про вплив Facebook на добробут. Вони не знайшли жодних доказів, що використання цієї соціальної мережі пов’язане із загальною психічною шкодою. Навпаки, користування додатком може бути навіть корисним.

Нове дослідження контрастує з великою колекцією попередніх досліджень та онлайн-критики, що стверджують про серйозну шкоду психічному здоров’ю від Facebook. Експерти Оксфордського університету ще раніше дійшли до висновку, що соціальні медіа не шкодять підліткам.

Вплив FacebookТепер вони провели найбільше у своєму роді дослідження впливу Facebook. При цьому відома соціальна мережа не замовляла і не фінансувала дослідження, але брала у ньому участь.

За словами автора досліджування, професора Ендрю Пржибильського, вони уважно вивчили найкращі наявні дані та не виявили ніякої шкоди від використання додатка. Насправді цей аналіз показує, що Facebook, можливо, пов’язаний із позитивним самопочуттям, хоча це не є доказом його корисності для добробуту користувачів. Скоріше найкращі глобальні дані не підтверджують ідею про його негативний вплив на добробут у різних країнах і різних демографічних групах.

Нове оксфордське дослідження розглядало лише вплив Facebook. Тому залишається дискусійним, чи можна застосувати результати до соціальних мереж в цілому.

Як насправді Facebook впливає на користувачів?

Під час дослідження дослідники вивчили дані про самопочуття, визначені за допомогою анкет, отримані від майже 947 тисяч користувачів додатка із 72 країн за 12 років. Цей період даних охоплював від 2008 р., коли Facebook замінив MySpace як найбільшу платформу соціальних мереж, до 2019 р.

Дослідники досліджували активних користувачів додатка серед чоловіків та жінок у двох вікових групах – від 13 до 34 років і від 35 років та старше. Розглядаючи населення кожної країни окремо, вони не виявили позитивної кореляції між використанням Facebook і негативним досвідом або незадоволеністю життям.

Навпаки, у багатьох випадках спостерігалася позитивна кореляція між користуванням додатком та показниками добробуту, такими як позитивний життєвий досвід. Результати також показали, що цей зв’язок був дещо більш позитивним для чоловіків, ніж для жінок, за всіма показниками. Загалом більш позитивні зміни були пов’язані з молоддю у різних країнах, і ці ефекти були значними.

Який вплив Facebook на користувачівЯк зазначає видання Daily Mail, попри популярні заяви про шкідливий вплив соціальних медіа на добробут, нове дослідження не знайшло доказів. У ньому вперше було охоплено найширшу можливу географію при аналізі даних про використання Facebook разом із надійними даними про самопочуття. Саме тому, за словами професора Вуорре, можна стверджувати про насправді глобальну перспективу впливу додатку на самопочуття користувачів.

Негативні висновки попередніх досліджень

Команда дослідників зазначає, що негативні психологічні наслідки, пов’язані з соцмедіа, поширені в академічній та популярній літературі. Попередні дослідження показали, що використання Facebook і добробут пов’язані між собою, особливо серед дітей та підлітків.

Наприклад, німецьке дослідження 2013 р. виявило, що кожна третя людина незадоволена своїм життям після відвідування цього додатку. Позитивні зображення друзів, які насолоджуються відпочинком або коментують, наскільки щасливе їхнє життя, можуть викликати почуття ревнощів.

Тим часом дослідження 2015 р. показало, що діти, які проводять більш ніж 3 години на день у соціальних мережах, включаючи Facebook, вдвічі частіше страждають від проблем з психічним здоров’ям. А дослідження 2012 р. показало, що студенти коледжу почуваються гірше після збільшення часу у цьому додатку.

Між позитивним та негативним впливом Facebook

Однак, не все настільки негативно. Нове дослідження Оксфорду не є першим, що стверджує на користь Facebook. Наприклад, за висновками дослідження 2019 р., цей додаток покращує психічне здоров’я дорослих старше 30 років, допомагаючи одночасно боротися із депресією та тривогою.

Facebook відомий тим, що відновлює стосунки між старими друзями та встановлює нові зв’язки між людьми зі спільними інтересами. Тому цю соцмережу можна розглядати як контраст із конкурентом Twitter, який протягом тривалого часу критикували за розповсюдження онлайн-ненависті.

Вплив Facebook та інших додатківВчені попереджають, що існує майже 50 шкідливих наслідків (і не лише щодо психічного здоров’я), пов’язаних з використання соціальних мереж, таких як Twitter, Instagram та Facebook.

Команда дослідників переглянула понад 50 наукових статей, опублікованих у період з 2003 по 2018 роки. У 2003 р. соціальні мережі були ще у зародковому стані, а Facebook з’явився за рік потому.

Серед 46 шкідливих наслідків соціальних медіа було виявлено порушення конфіденційності, обман, паніка, конфлікти з іншими та підвищені фінансові ризики. Загалом проблеми соцмереж варіюються від проблем із фізичним та психічним здоров’ям до негативного впливу на роботу та академічну успішність, а також питань безпеки та конфіденційності.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU