Робота вночі шкодить здоров’ю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження показують, що робота вночі може погіршити пам’ять на 79% у людей середнього та старшого віку. Ті, хто працюють допізна, мають вищий рівень когнітивних розладів через порушення добового ритму, що є біологічним годинником людини.

Робота вночі шкідлива для мозку

Попередні дослідження встановили, що позмінна робота має значний вплив на здоров’я. При цьому мається на увазі будь-який робочий графік, який відбувається поза традиційним робочим часом з 09:00 до 17:00.

Команда проаналізувала дані про 47 811 дорослих, які включали інформацію про роботу, робочий графік та результати тестів когнітивних функцій. Кожен п’ятий учасник повідомив, що протягом своєї кар’єри стикався з різновидом позмінної роботи.

Ті, хто на своїй поточній роботі працював у нічні зміни, мали на 79% вищий рівень когнітивних розладів порівняно з тими, хто працював лише вдень. А ті, хто працював вночі під час найдовшої роботи, мали на 53% вищі показники. Автори дослідження зазначають виданню Daily Mail, що причиною таких результатів може бути порушення добового ритму, що є ніби біологічним годинником людини.

Нічна робота руйнує добові стимули

Команда канадських дослідників стверджує, що отримані висновки свідчать про потенційний зв’язок між змінною роботою та порушенням когнітивних функцій. Вони припускають, що руйнівні добові стимули можуть відігравати певну роль у нейродегенерації, сприяючи когнітивним порушенням.

Робота у нічну зміну Професор добової нейронауки Рассел Фостер зазначає, що висновки про те, що робота у нічну зміну підвищує ризик когнітивних порушень, є важливим. За його словами, вони узгоджуються як з лабораторними, так і з польовими дослідженнями (наприклад, на пілотах далекомагістральних авіаліній) про те, що порушення сну та добового ритму пов’язані з погіршенням здоров’я, включаючи порушення емоційних та когнітивних реакцій.

Не лише погіршення пам’яті, але й серцеві проблеми

Попередні дослідження показали, що робота у нічну зміну також суттєво пов’язана з нерегулярним і прискореним серцебиттям. Дослідження 283 тисяч людей у Великій Британії показало, що жінки та ті, хто не був доволі фізично активним, можуть мати найбільший ризик фібриляції передсердь.

Робота у нічні зміни також пов’язана з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця. При цьому слід зазначити, що лише у Великій Британії приблизно 15% працівників працюють вночі, маючи віддалену роботу.

Фото: pixabay.com, unsplash.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU