Музичні маніпуляції ШІ над емоціями людей

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ШІ може створювати мелодії, які імітують найкращі пісні відомих виконавців. Але чи будуть ці нові треки коли-небудь дійсно резонувати зі слухачами? Можливо, про це можуть сказати трохи більше ті, хто був присутній у симфонічному залі Мехіко у 2019 р. на латиноамериканській прем’єрі Незавершеної симфонії Шуберта, яку завершив штучний інтелект.

Завершення твору Шуберта штучним інтелектом

Перед смертю у 1828 р. Франц Шуберт написав половину частин, необхідних для симфонії, а потім залишив цю роботу. Понад 190 потому цей твір завершили, використовуючи мелодії, створені ШІ.

Як зазначають експерти виданню Sciencefocus, це насправді було не дуже складно. Фахівці навчили штучний інтелект, використовуючи мелодії Шуберта, і надали йому завдання генерувати нові, схожі на навчальні дані. Потім отримані мелодії були об’єднані із кількома оригінальними ідеями. Музичний результат роботи ШІ був виконаний симфонічним оркестром у Мексиці.

Симфонічний оркестрСлухачі у залі мали доволі різноманітні емоції – від подиву до обурення й страху, коли після завершення оригінального твору Шуберта оркестр почав виконувати його продовження, створене штучним інтелектом. Здавалося, вони боялися, що ШІ зможе створювати емоційну симфонічну музику. Ці побоювання можна зрозуміти, адже штучний інтелект таким чином може вплинути на емоції тисяч або мільйонів людей, як це робить людина-музикант.

Як впливає музика від ШІ на емоції людей?

Важко недооцінити можливий вплив. Людина, яка може маніпулювати емоціями інших людей у великих масштабах, може змусити їх вчиняти невимовні звірства. Тому страшно уявити, яка потужність розгорнеться у масштабі з механічною точністю ШІ, якщо вийти за межі дозволеного при маніпулюванні емоціями за допомогою музики.

Не дивно, що слухачі холодно сприйняли продовження відомого твору Шуберта, доробленого роботом. Проте під час виконання атмосфера у концертному залі повільно змінювалася. Під фінал виконання твору настрій слухачів змінився з обурення на подив.

Як позитивно, так і негативно, люди дуже сильно відреагували на симфонічний дебют ШІ. Хоча більшість слухачів не вірить, що штучний розум може створити щось приємне, вони принаймні частково насолоджувалися Незакінченою симфонією.

Насолода музикою означає, що в ній є щось, до чого слухач приєднується, сприйняття спільних емоцій з творцем. Проте у випадку музичної композиції, створеної ШІ, до яких емоцій приєднуватися, адже роботи поки не мають емоцій? Тому й виникає питання: який сенс у музиці, створеній без емоційного композитора?

Значення музики в епоху ШІ

Проте незадовільна відповідь полягає у тому, що музика не має об’єктивного значення. Композитор може вирішити, як звучить музичний твір, але слухач вирішує, що він означає.

Значення, яке люди надають музиці, залежить від її контексту – того, як твір пов’язаний з іншими елементами їх життя. Без контексту музика схожа на результат гри, правила якої втрачено: явно навмисне створення, але без видимої користі. Незалежно від того, як вона створюється, музика не існує у вакуумі для слухача.

Значення музикиТому музичні композиції від ШІ розвиватимуть власний контекст, у якому вони можуть бути настільки ж емоційними, як будь-який стиль музики. Звичайно, ці твори будуть відрізнятися від тих, що створені людьми. Їхні правила будуть іншими. ШІ буде змішувати наявні жанри для створення нових та поєднуватиме інструменти, які б люди не подумали поєднувати.

Проте слід пам’ятати, що контекст музики є частиною особистості слухача. Певні музичні композиції емоційні для слухачів тому, що останні мають контекст, щоб оцінити ці твори.

Саме тому на питання, хто вклав емоції у завершений твір Незакінченої симфонії – композитор чи ШІ, є єдина відповідь – слухачі. Бо саме вони створюють емоції, що є зв’язком їхнього життя з музикою.

Чи може ШІ через музику маніпулювати людьми?

Проте більшість людей не висловлює те питання, яке найбільш хвилює їх у цьому випадку. Чи насправді емоції людини настільки прості, що ними може маніпулювати робот?

Поки що про це ще не йдеться, але колись це стане можливим. Якщо музичний ШІ зі скромними можливостями у 2019 р. міг викликати обурення, страх та навіть здивування в аудиторії у Мехіко, то, можливо, він може мати сильніший вплив на емоційне життя людей, ніж вони бажали б те визнати.

І якщо штучний розум справді може хоч трохи маніпулювати людськими емоціями, то він здатен робити це настільки тонкими способами, що може змусити повірити, що будь-які ідеї належать саме людям. Тому загроза того, що ШІ може позбавити нас свободи волі, навіть без усвідомлення цього, все ж існує. Можливо, це навіть вже відбувається.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU