Хобі проти депресії: потурбуйтесь про майбутнє вже зараз

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці радять подбати про покращення добробуту у майбутньому вже зараз, обравши хобі для розваги з іншими або поодинці. Науково доведено, що наявність улюбленої справи змушує людей старше 65 років почуватися здоровішими, щасливішими та задоволенішими життям. Водночас це пов’язано з меншою кількістю ознак депресії.

Люди з хобі щасливіші, ніж ті, хто не має захоплення

Дослідники кажуть, що хобі може приносити радість та мету у житті. До того ж удосконалення навичок може змусити деяких людей похилого віку відчути більше повноважень у своєму житті загалом.

Хобі може включати майже будь-що, що робиться для розваги, як з іншими людьми, так і на самоті. Різноманітність варіантів може варіюватися від читання та заповнення кросвордів до волонтерства або участі у соціальному клубі.

Результати дослідження отримані при аналізі 93 263 осіб старше 65 років. Усі вони брали участь у національних опитуваннях у 13 європейських країнах, США, Китаї та Японії, під час яких протягом кількох років респондентів запитували, чи є у них зараз якесь хобі чи захоплення у минулому, а потім запитували про їхнє самопочуття для довгострокового дослідження старіння.

Користь хобіПриблизно 78% учасників опитувань мали хобі, і вони, швидше за все, повідомляли, що почувалися щасливими минулого дня, мали вищий рівень задоволеності життя і, швидше за все, відчували, що у них добре або відмінне здоров’я. Насправді люди з хобі повідомили про кращий стан здоров’я, ніж ті, хто його не мав, навіть беручи до уваги їхні фізичні захворювання.

Тобто це дослідження показує, що при наявності хобі опитувані почувалися здоровішими, навіть коли їм було погано. Також люди з хобі показали менше ознак депресії у короткій анкеті, включаючи питання про почуття самотності, смутку та безнадійності.

Будь-яке хобі корисне та дарує задоволення життям

В англійському опитуванні учасників експерименту не питали про їхні захоплення. Але в повному дослідженні людей на всіх континентах питали, чи займаються вони такими різноманітними хобі, як читання, гра в шахи, розгадування словесних та цифрових головоломок, садівництво, чи приєднуються до спортивних та соціальних клубів та займаються благодійністю.

Ті, хто повідомив про ці хобі на міжнародному рівні, також зазвичай мали краще здоров’я, щастя та задоволеність життям. У них також було менше симптомів депресії – як у пенсіонерів, так і у тих, хто працює. Тобто наявність хобі може бути корисним ще й тим, що знімає стрес. Це було навіть після врахування інших чинників, які можуть вплинути на задоволеність життям, включаючи фінансові обставини та роботу.

Хобі робить людей щасливимиЦілком можливо, що люди, які є щасливішими, зазвичай мають хобі, а не навпаки. Проте, як зазначає видання Daily Mail, статистичний аналіз показав, що у попередніх опитуваннях наявність захоплення спочатку пов’язувалася з кращим добробутом у наступних опитуваннях.

Керівниця дослідження Карен Мак зазначила, що лікарі іноді рекомендують пацієнтам спробувати такі речі, як танці, малювання, рукоділля або виїзд на природу, щоб покращити фізичне та психічне здоров’я. Це дослідження хобі припускає, що такі поради можуть бути дійсно корисними для деяких людей.

Як зазначає пані Мак, покращення своїх навичок в обраному хобі може надавати сили, тому люди відчувають більший контроль над своїм повсякденним життям та мають більше відчуття мети.

Здоровий спосіб життя також протидіє депресії

Згідно з дослідженням, куріння більш ніж удвічі збільшує ризик потрапити до лікарні з депресією. Дослідники вивчили 337 140 британців, порівнюючи нинішніх курців з людьми, які ніколи не палили.

Серед чоловіків, які зараз курять, 8,5% були госпіталізовані з депресією, у порівнянні з лише 3,5% чоловіків, які ніколи не палили. Серед жінок до лікарні з депресією потрапили 13,2% тих, хто палив, у порівнянні з 5,9%, які ніколи не мали звички палити.

Дослідники зазначають, що люди зазвичай починали палити у віці до 20 років, але не потрапляли у лікарню з депресією, поки їм не виповнилося 30-60 років. Професор Дуг Спід зазначив, що куріння зазвичай з’являється перед психічними захворюваннями – насправді, задовго до цього. Невідомо чому, але може бути так, що куріння викликає запалення у мозку або нікотин перешкоджає «гормону щастя» серотоніну, і в довгостроковій перспективі це призводить до психічних розладів, таких як депресія.

Хобі та активний спосіб життя проти депресіїІнше дослідження показало, що здоровий спосіб життя має вирішальне значення для запобігання депресії – незалежно від генетичного ризику людини. Виявлено, що якісний сон тривалістю 7-9 годин на добу знижує ризик депресії на 22% серед майже 290 тисяч людей.

Згідно ще з одним дослідженням, часті соціальні зв’язки, наприклад зустрічі з друзями та родиною, пов’язані зі зниженням ризику погіршення психічного здоров’я на 18%. Також виявлено, що відсутність або помірне вживання алкоголю знижує ризик депресії на 11%, здорове харчування – на 6%, а регулярна фізична активність – на 14%.

За словами професорки Барбари Саакян, здоровий спосіб життя є потенційно важливим для кращого психічного здоров’я. Добрий сон, зустрічі з друзями та наявність хобі – доволі прості речі, які справді можуть змінити життя людей на краще.

Фото: unsplash.com, pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU