Дослідницька база Sentinel: як у космосі, але під водою

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Британська команда збирається побудувати неймовірно амбітне підводне наукове середовище під назвою Sentinel. За задумом творців, за функціонуванням воно буде схоже на Міжнародну космічну станцію – але у воді, а не на орбіті. Ця дослідницька база може зробити революцію у глибоководних дослідженнях, дозволяючи науковцям жити під водою тривалий час у відносному комфорті.

Унікальна база для науковців під водою

Компанія Deep, що керує розробкою цього амбітного проєкту, займається океанськими технологіями та ставить собі за мету зробити людство більш пристосованим для життя під водою. Розробники планують побудувати це інноваційне підводне середовище для науковців біля південно-західного узбережжя Великої Британії (скоріш за все в Уельсі), на глибині приблизно 200 м, тобто в епіпелагіальній зоні, що відома багатим біорізноманіттям.

Дослідницька база під водою буде модульною та рухомою, а доступ до неї отримають підводні апарати. Тому її можна буде розгорнути в іншому місці за потреби.

Проєкт підводної бази для життя науковцівЯк пояснюють представники компанії Deep, нижня межа епіпелагіальної зони є найглибшою точкою, в якій сонячне світло проникає в океан. За оцінками, у цій зоні знаходиться 90% морського життя. Можливість всебічно досліджувати всю цю частину океану, а не просто здійснювати вторгнення з поверхні, стане поступовою зміною у тому, як вчені можуть спостерігати, контролювати та розуміти океани.

Не тимчасове, а постійне життя під водою для дослідників

Після двох років інтенсивних досліджень інноваційних виробничих процесів та матеріалознавства Deep перебуває на передовій стадії технічного проєктування та розпочинає виробництво. Система Deep пропонує радикально більш ефективний спосіб життя та роботи під водою, ніж існував раніше, коли підводні об’єкти були тимчасовими та фіксованими. Середовище існування Deep є модульним, масштабованим, автономним, відновлюваним, зі змінним налаштуванням та розгортанням.

Враховуючи, що вони перебували б в одному з найскладніших середовищ на Землі, принаймні судячи з візуалізацій, вчені жили б напрочуд комфортно. Тут будуть дослідницькі лабораторії та громадські зони, а також невеликі, але добре укомплектовані спальні з односпальним ліжком, місцем для зберігання речей та навіть телевізором для розваг. Ванні кімнати міститимуть душ, туалет та раковину. Це, звісно, не розкішний готель, але простір дуже далекий від клаустрофобії, пов’язаної з підводними апаратами.

Життя під водою для дослідниківЯк зазначає видання Newatlas, компанія Deep має намір забезпечити постійну присутність людини під океанами з 2027 року. Однак, щоб дістатися до цього етапу, потрібно подолати величезні перешкоди, включаючи забезпечення структурної стабільності під величезним тиском на таких глибинах. До того ж потрібно, щоб мешканці мали достатньо кисню та енергії.

Як відомо, команда Deep працює над відновлюваним джерелом енергії та великомасштабним біореактором для обробки всіх відходів. Розробники цього унікального підводного проєкту кажуть, що зараз ведуться перемови з потенційними інвесторами та партнерами, щоб спробувати його завершити.

Фото: newatlas.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU