Базова технологія посолу оселедця є гранично простою: сіль, цукор, миска, кульок – і в холодильник.
Як засолити рибу
Інгредієнти (вказано співвідношення на одиницю ваги оселедця): очищена риба – 1 кг; сіль – 2 ст. ложки для засолу + 1 ч. ложка для маринаду; цукор – 1 ст. ложка для засолу + 1 ч. ложка для маринаду; гостра гірчиця – 1 ч. ложка для маринаду.
Розмороженій рибі відрізаємо голови та хвости, потрошимо, промиваємо і пересипаємо тушку всередині та з боків сумішшю цукру та солі.
Оселедець вийде смачнішим, якщо після посолу перемішати подрібнене на шматочки філе з маринадом (гострою гірчицею, цукром і сіллю) і залишити в холодильнику на 2–3 години.
А ще можна дрібно нарізати пучок петрушки та кропу, змішати з розм’якшеним вершковим маслом і намазати цією сумішшю половинки оселедцевого філе. Скатавши рибні філе в рулети, туго запаковуємо заготовки в поліетиленовий пакет і відправляємо на зберігання в морозилку. Використовуємо заготовлені продукти при потребі, легко розрізаючи приморожене філе перед вживанням.
Як зробити канапе
Інгредієнти: філе оселедця – 180 г; солоний огірок – 1 шт.; варені яйця – 2 шт.; яблучний оцет – 1ст. ложка; рослинна олія – 1 ст. ложка; бородінський хліб – буханець; чорний мелений перець – на смак; свіжа зелень і помідори чері – для оздоблення.
Зварені круто яйця розминаємо виделкою. Змішуємо їх з дрібно порубаним оселедцем та огірком. Заправляємо суміш оцтом і олією. Додаємо дрібно порубану зелень та мелений перець. Перемішуємо масу і викладаємо на хліб, нарізаний трикутниками. Прикрашаємо канапе помідорами чері та зеленню.
Лайфхак
Можна подрібнити всі продукти в блендері і змастити хліб більш однорідною масою. Якщо використовувати готове мариноване філе оселедця, то олію з оцтом до суміші для намащування хліба додавати не треба.
Фото: pixabay.com