У Фінляндії ШІ створив ідеальну суміш для кави

Кавова майстерня в Гельсінкі випустила суміш AI-conic, згенеровану штучним інтелектом.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За свідченням експертів, результати цього експерименту дивовижні.

Kaffa Roastery – одна з провідних фінських майстерень з обсмаження кавових зерен, що базується у фінській столиці. Засновник майстерні Сванте Хампф презентував кавовий бленд AI-conic, розроблений штучним інтелектом. Це ще одне свідчення того, що новітні технології зможуть полегшити робоче навантаження в секторі, який традиційно пов’язують з ручною працею.

За даними експертів компанії International Coffee, Фінляндія, де мешкає 5,6 мільйона людей, споживає найбільше кави у світі. На душу населення тут припадає 12 кг кави на рік.

magazyn kavy - Наука&Техніка, Їжа - 50Plus

Як штучний інтелект працював над сумішшю

Усе почалося з того, що Kaffa Roastery об’єднала зусилля з місцевою консалтинговою компанією Elev, яка спеціалізується на проєктах зі ШІ.

«Використовуючи моделі, подібні до ChatGPT і Copilot, штучний інтелект мав створити суміш, що ідеально відповідала б смакам любителів кави, розсуваючи межі традиційних смакових комбінацій», – пояснили в Elev.

Сванте Хампф розповів, що обидва партнери хотіли перевірити, як різні інструменти штучного інтелекту можуть допомогти в обсмажуванні кави – традиційному ремеслі, яке високо цінують у Фінляндії.

«По суті, ми дали ШІ опис всіх наших сортів кави та їхніх смаків і доручили йому створити нову захопливу суміш», – сказав засновник кавової майстерні на Гельсінському фестивалі кави, який щорічно збирає обсмажувальні підприємства та фанатів ароматного напою.

zerna kavy v mishkah - Наука&Техніка, Їжа - 50Plus

В результаті такої співпраці на світ з’явилася суміш із чотирьох кавових сортів родом з Бразилії, Колумбії, Ефіопії та Гватемали. Домінівну позицію в бленді зайняв бразильський сорт Fazenda Pinhal з оксамитовим присмаком, розповіло видання Tech Xplore.

На додаток до цієї композиції ШІ згенерував етикетки для упаковок та докладний опис смаку. В ньому, зокрема, йдеться про те, що AI-conic є «добре збалансованою сумішшю солодощів та стиглих фруктів».

Пана Хампфа, до речі, здивувало, що штучний інтелект вирішив зробити суміш із чотирьох різних типів кавових зерен, а не зі звичних двох або трьох. Річ у тім, що за меншої кількості сортів легше розрізняти походження ароматів та присмаків. Однак після першого випробувального обсмажування та сліпого тестування експерти з кави погодилися, що суміш є ідеальною й не вимагає людського втручання.

Kaffa Roastery сподівається, що цей експеримент стане початком діалогу між професіоналами про майбутнє кави у Фінляндії – країні, що має розвинуту кавову культуру та тяжіє до нових технологій та стартапів.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.