Відомий британський дієтолог Роб Хобсон провів паралель між корисністю їжі та її забарвленням. Можна подивитися на умовиводи експерта як на звичайний збіг. Але щось в цьому є. Чи не правда?
Роб Хобсон пропонує, приміром, замінити деякі білі продукти на коричневі. Йдеться, зокрема, про відмову від білого хліба на користь хліба з непросіяного борошна, коржів та піти. Про заміну білих макаронів на цільнозернові продукти, білий рис – на коричневий, бліде сирне печиво – на випічку з цільнозернового борошна і житні сухарики.
Як стверджує пан Хобсон, навіть таке незначне коригування раціону може знизити ризик розвитку багатьох хронічних захворювань. Річ у тім, що у продуктах з білого борошна видалені всі корисні волокнисті частини зерна. Тобто таку необхідну нашому організму клітковину.
Науково доведено, що раціон з високим вмістом клітковини пов’язаний з нижчим ризиком смерті від різних причин. Проте більшість з нас не отримує рекомендовану норму клітковини: 30 г на день.
Серед продуктів з високим вмістом розчинної клітковини – овес, ячмінь, жито, боби, сочевиця, банани, груші, яблука, морква, картопля та насіння льону. Серед продуктів з високим вмістом нерозчинної клітковини – пшеничні висівки, сухофрукти, кукурудза, горіхи, насіння, цільнозернові злаки та хліб.
Роб Хобсон пояснює, що клітковина надзвичайно важлива для травної системи. Вона сприяє гарній роботі кишківника (а отже, схудненню), серцево-судинної системи, зниженню холестерину та нормалізації рівня цукру в крові.
Набухаючи в кишківнику, клітковина утворює густий гель. Він зв’язується з надлишками холестерину, запобігає їх всмоктуванню, а потім видаляє з організму як відходи. Дієтолог зауважує, що згідно з результатами багатьох досліджень, споживання продуктів із клітковиною захищає від колоректального раку.
Рожевий, фіолетовий і зелений – для мозку
Наш мозок починає старіти вже у 20 років. Тому не слід відкладати додавання до свого раціону продуктів, які сприяють покращенню когнітивних функцій, захищають мозок від недоумства та поліпшують пам’ять, пише Daily Mail.
Багато важливих для мозку речовин можна знайти в продуктах рожевого, фіолетового та зеленого кольору. Серед таких на особливу увагу заслуговує лосось, багатий на омега-3 жирні кислоти. Дослідження, в якому взяли участь понад 2000 добровольців, показало: вживання жирної риби двічі на тиждень знижує ризик розвитку деменції на 41 відсоток.
Зелені продукти, такі як авокадо, листові овочі та соєві боби, також містять омега-3. А багаті на флавоноїди продукти фіолетового та темно-зеленого кольорів, такі як ягоди, червона капуста, листова зелень, броколі та буряк, допомагають поліпшити мозковий кровотік. Вітаміни B6, що є в соєвих бобах, та фолієва кислота (вітамін B9), що є в шпинаті, капусті та гороху, теж позитивно впливають на роботу мозку.
Помаранчевий, жовтий і зелений – для очей
Помаранчеві та жовті фрукти та овочі, такі як морква, кабачки, манго, диня, персики, нектарини, курага і солодка кукурудза, багаті на каротиноїди. Ці жиророзчинні пігменти підтримують здоров’я очей.
Жовті продукти також є джерелом каротиноїдного лютеїну, який особливо корисний для гарного зору. Зелені овочі, зокрема авокадо, весняна зелень, рукола, шпинат, крес-салат теж захищають наші очі.
Жовтий, червоний і фіолетовий – для суглобів і кісток
Червона та рожева риба, така як лосось і форель, вправно борються з болями в суглобах. Секрет – у вище згадуваних омега-3 жирних кислотах.
Червоні та фіолетові ягоди – полуниця, малина та чорниця – багаті на вітамін С. Він необхідний для вироблення колагену – основного компонента хряща. Також вони містять антоціани – сполуки, що мають протизапальну дію.
Вживання темно-жовтої куркуми пригнічує хімічні речовини, які провокують розвиток артриту та подагри.
Червоний, зелений і коричневий – для здоров’я серця
Зелені продукти, такі як авокадо і оливкова олія, багаті на мононенасичені жири. Вони мають протизапальні властивості, а також допомагають збалансувати рівень холестерину в крові.
Оливкова олія, в якій є олеїнова кислота та антиоксиданти, допомагає запобіганню та лікуванню гіпертонії.
Соєві боби, багаті на флавоноїди, не дають накопичуватися в крові холестерину та зміцнюють серце.
Помідори, що є джерелом антиоксиданту лікопену, запобігають окислювальному пошкодженню клітин та зменшують ризик розвитку серцевих захворювань.
Чимало мононенасичених жирів і клітковини містять горіхи. Тож їхнє споживання знижує рівень холестерину в крові, зазначає дієтолог. А регулярне вживання мигдалю не дає утворюватися бляшкам та допомагає розблокувати артерії.
Фото: pexels.com