Якщо медики записали вас до списку потенційних діабетиків або ви вже страждаєте на це захворювання, слід серйозно поставитися до свого раціону. Зокрема, виключити з нього страви з високим вмістом цукру та вуглеводів, що провокують підвищення рівня цукру в крові.
Понад 422 мільйони людей у світі хворіють на діабет. Розвивається ця недуга внаслідок недостатності гормону інсуліну, що супроводжується стрибками рівня глюкози в крові та порушенням усіх видів обміну речовин.
Про те, як задовольняти потяг до солодкого, не наражаючись на небезпеку, розповіло видання Daily Mail. Експерти назвали декілька здорових перекусів із мінімальним вмістом цукру та оптимальним вмістом білків, клітковини й корисних жирів.
Темний шоколад
Темний шоколад, що містить від 50 до 90 відсотків какао, визнаний цінним для здоров’я продуктом. Експерти радять віддавати перевагу плиткам із 70-відсотковим вмістом какао.
Таким шоколадом не варто нехтувати навіть діабетикам. Адже він має низький глікемічний індекс. Тобто не спричиняє різких стрибків рівня цукру в крові. Як стверджують дослідники, наявні в темному шоколаді поліфеноли (біологічно активні органічні сполуки, що діють як антиоксиданти) допомагають уникнути інсулінорезистентності.
Дослідження міжнародної команди науковців від 2021 року, опубліковане в журналі Appetite, показало: люди, які їдять темний шоколад принаймні один раз на тиждень, краще захищені від діабету.
Мигдаль у темному шоколаді
Поєднання цих двох продуктів в один десерт не лише смачне, але й корисне. Меліса Гроувс Аззаро, дієтологиня зі штату Нью-Гемпшир (США), вважає, що такий десерт забезпечує здоровий баланс поживних речовин. Перекус містить 6 грамів цукру, 5 г білка та 2 г клітковини. Отже, має найменший вплив на рівень цукру в крові.
А той факт, що вживання мигдалю знижує ризик розвитку діабету, підтвердило дослідження індійських науковців.
Ягоди
Як відомо, ягоди та фрукти містять фруктозу – тип цукру, що має найменший вплив на рівень цукру в крові та безпечний для діабетиків.
Чашка ягід також містить здорову дозу клітковини, що уповільнює травлення та стримує стрибки цукру. Щоденне приймання 5-10 г розчинної клітковини (як у чашці ожини та чорниці) знижує рівень поганого холестерину.
Ягоди містять вітаміни С та А, калій, фолієву кислоту й антиоксиданти, що сприяють зміцненню імунної системи.
Бананове морозиво в домашніх умовах
Як зазначалося вище, діабетики повинні бути обережними зі споживанням вуглеводів. Вважається, що в бананах їх чимало. Проте в цих фруктах є також клітковина, що не дає підвищуватися рівню цукру. Згідно з Міжнародною базою даних щодо глікемічних індексів, стиглий банан має низький ГІ – близько 51. А зелений – ще нижчий: 42.
Завдяки цьому переддіабетики й діабетики не повинні відмовляти собі в цих фруктах. А ще можуть самотужки приготувати бананове морозиво. Для цього достатньо заморозити один-два банани, а потім збити їх у блендері до кремоподібної консистенції.
Яблука
Яблука багаті на клітковину, що запобігає стрибкам цукру в крові. Ці популярні фрукти також вирізняє низький глікемічний індекс.
Дієтологи вважають, що вживання одного яблука перед основною стравою не дасть стрибати рівню цукру в крові.
Також є добра новина для любителів арахісового масла: поживного продукту, що не містить цукру. Дві ложки цього масла в поєднанні з рум’яним яблуком будуть смачним перекусом для тих, кому загрожує діабет.
Груші
Завдяки високому вмісту клітковини (5,5 г) груші належать до продуктів з низьким глікемічним індексом – 38.
Ці солодкі фрукти були невіддільною частиною традиційної східної медицини через їхню здатність заспокоювати серце, боротися з тривожністю, виводити токсини з організму тощо.
Як показав метааналіз п’яти різних досліджень 2017 року, вживання груші або яблука бодай один раз на тиждень знижує ризик розвитку діабету на три відсотки.
Грецький йогурт
Здавалося б, до чого тут грецький йогурт? Він же не солодкий. Річ у тім, що підсолодити цей дієтичний продукт можна за допомогою фруктів та ягід. А ще можна покращити його смак меленою корицею.
Грецький йогурт – надзвичайно корисний перекус для тих, хто страждає на діабет, або тих, кому він загрожує. Продукт обирають за вітамін D, пробіотики та збалансований вміст білків. Він дає змогу швидко насититися і при цьому не переїсти.
Фото: pexels.com