Обліпиха на зиму: цінність «жовтогарячого золота»

Які цілющі властивості бурштинових ягід роблять їх універсальними ліками, і як саме вони захищають організм від старості, стресів, запалень та вірусів?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Не дарма обліпиху називають «оранжевим золотом» і з давніх-давен застосовують для профілактики та лікування багатьох недуг – «сонячні» плоди, що обліплюють гілки чагарників і дерев сімейства лохових, містять 190 різновидів біологічно активних речовин. Із м’ясистих кислих ягід, придатних до вживання сирими, роблять заготовки обліпихи на зиму з цукром, варять варення, вичавлюють сік і олію, а з кори, листя та коріння готують лікарські настоянки чи відвари. Розповідаємо про рецепти вітамінних заготовок, десертів, соусів та напоїв, а також про користь і шкоду обліпихи й давню історію її використання.

обліпихове варення

«Я – не лох!»

«Місцем народження» обліпихи вважається Східна Азія. У давнину місцева цілюща ягода широко використовувалася в тибетській та китайській медицині. Як універсальні ліки її знали й інші народи – монголи та греки. Згідно з давньогрецькими манускриптами, молоді пагони цієї рослини раніше згодовувалися хворим і пораненим коням для прискорення одужання. Пилок обліпихи був виявлений у розкопаних археологами скандинавських поселеннях. Назва «північний ананас» закріпилася за ягодою через схожість ароматів цих плодів. Але в Середньовіччі користь обліпихи та її лікувальні властивості були забуті.

До XIX століття європейці ставилися до майбутньої садової культури так само байдуже, як і до її ботанічного родича – лоху: чагарник, що вважався некорисним, без вагань і жалю вирубувався. Але звернення до минулого досвіду лікарського використання обліпихи відновило інтерес до неї, і в останні два століття рослина стала активно культивуватися. Сьогодні цей чагарник можна зустріти у Європі, Пакистані та Індії. Обліпиха проста у вирощуванні, бо має відразу дві важливі якості: морозостійкість (витримує екстремально низькі температури до -45°C) і посухостійкість (вціліє навіть у тривалу посуху).

збір обліпихи

У природі кущі та дерева, що розмножуються насінням або вегетативно, ростуть у заплавах річок, на берегах водойм і в горах (навіть на висоті 2 100 метрів), добре розвиваючись на піщаних ґрунтах та галечниках. Невибагливість обліпихи до ґрунтів і клімату дозволяє використовувати її у створенні живоплотів, закріпленні пісків, дорожніх укосів та ярів. Крім культивування для плодів, обліпиху вирощують і як декоративну рослину. Попри те, що яскравий колір у природі може повідомляти про отруйність рослини, птахів таке забарвлення не обманює: ягоди, що зимують на гілках, стають важливою частиною їхнього зимового харчування (зокрема, обліпиха є улюбленим кормом пернатого гурмана чикотеня, якого ще називають дроздом-горобинником).

Користь обліпихи

Насичений жовтогарячий колір ягід зумовлений високим вмістом природного пігменту бета-каротину. Провітамін А захищає зір (запобігає розвитку катаракти), підвищує мозкову активність (покращує пам’ять та концентрацію уваги), загоює рани та захищає шкіру від сонячних опіків. Тоді як листя та кора лікарської рослини є дубильною сировиною (дубильні речовини або фенольні сполуки зупиняють кровотечі та зцілюють запалення), ягоди лідирують за вмістом антиоксидантів, що перешкоджають старінню. Завдяки багатому вітамінному складу обліпиха стимулює процеси оновлення клітин. «Вітамінна бомба» містить вітаміни Е, В1, В2, В3, В6, В9, PP, D, К, Н та рекордну кількість вітаміну С: до 600 мг на 100 г ягід, тобто у кілька разів більше, ніж у цитрусах.

Цей потужний антиоксидант нейтралізує вільні радикали та захищає клітини від пошкоджень. Він підвищує еластичність тканин, стимулюючи вироблення колагену – білка, що забезпечує міцність судин і суглобів, здоров’я волосся та шкіри. Вітамін С зменшує небезпеку розвитку атеросклерозу, який стає причиною гіпертонії, та сприяє засвоєнню заліза, що особливо важливо при анемії. Користь обліпихи забезпечують понад два десятки цінних мікроелементів (серед них – залізо, магній, кальцій, натрій та ін.), складний вуглевод пектин (це харчове волокно чистить шлунково-кишковий тракт від шлаків і токсинів), органічні кислоти (оптимізують процес травлення) та жирні кислоти (знижують ризик утворення тромбів у кровоносних судинах).

обліпиха в долоні

Обліпиха використовується для підтримки здоров’я серцево-судинної, нервової, сечовидільної та травної систем. Калій і магній у складі ягід зміцнюють серцевий м’яз і знижують кров’яний тиск, а завдяки вітаміну В6, обліпиха послаблює тривожність, знижує нервову напругу, покращує настрій і бореться зі стресом. Вона також є природним антибіотиком та імуностимулятором. Це панацея від зимових застудних і вірусних захворювань. Обліпиха є ефективною для лікування голосових зв’язок, болю у горлі й ангіни. Ця ягода розріджує мокротиння і полегшує його відходження при кашлі та бронхіті. Лікувальний потенціал ягоди може бути корисним при сезонних респіраторних захворюваннях, авітамінозі, ослабленому імунітеті, астмі, подагрі, очних хворобах, наслідках опромінення і навіть деяких видах раку.

Можна чи ні?

Залежно від характеру захворювання, обліпиха може вживатися всередину (у лікуванні гастриту) або застосовуватися зовнішньо (при артриті і шкірних проблемах – ранах, виразках, опіках, акне, висипах). Олія обліпихи використовується у виробництві косметичних продуктів та засобів догляду за шкірою: кремів, масок, помад, шампунів чи гелів для душу. При місцевому застосуванні обліпиха зволожує епідерміс, заспокоює подразнення, лікує прищі та розгладжує зморшки. Цілющі ягоди мають протизапальний і бактерицидний ефект – їх ранозагоювальна властивість проявляється у прискоренні грануляції й епітелізації пошкоджених тканин.

мазь з обліпиховим маслом

Можливості ягоди у відновленні слизових оболонок використовуються для лікування гінекологічних захворювань – ендоцервіциту й ерозії шийки матки. У ягодах обліпихи містяться фітоестрогени: природні аналоги жіночих гормонів налагоджують гормональний баланс у періоди гормональних перебудов і відновлюють жіноче здоров’я, пом’якшуючи симптоми передменструального синдрому та менопаузи (обліпиха здатна полегшити головний біль, безсоння, перепади настрою або припливи). Фолієва кислота у складі обліпихи сприяє підтримці здоров’я плода у вагітних. Водночас жінка, яка годує грудьми, не має вживати обліпиху через ризик розвитку алергічної реакції на ягоду у немовляти. Дітям віком до 12 років обліпиха є протипоказаною.

Ця ягода може впливати на ефективність ліків для терапії онкологічних, шлунково-кишкових, серцево-судинних та аутоімунних захворювань. Протипоказаннями для її вживання є проблеми з жовчним міхуром, печінкою та підшлунковою залозою, сечокам’яна хвороба, підвищений рівень кислотності шлункового соку, гострий холецистит, чутливість до бета-каротину або його непереносимість, хвороби крові та низький артеріальний тиск. Користь і шкода обліпихи мають визначатися після аналізу протипоказань для її вживання. Прийом будь-яких добавок з екстрактом обліпихи треба узгоджувати з лікарем.

напій з обліпихи

Вітамінні рецепти

Вживати чудодійну ягоду у свіжому вигляді через кислий смак теж зможе не кожен. Уникнути цієї проблеми можна, перетерши обліпиху з цукром. Зі свіжої обліпихи можна приготувати фреш, смузі або коктейль із додаванням інших ягід та фруктів. Крім соків, з обліпихи готують компоти, сиропи, вино, лікери й алкогольні настоянки. У магазині можна купити обліпиху у вигляді варення. З корисних ягід роблять мус, морозиво, сорбет, желе, мармелад, пастилу, соус для м’яса чи десертів (панакоти, чізкейка або млинців). Обліпиху додають у маринади до м’яса та риби. А обліпихову олію, на якій не можна смажити, змішують із соусами та салатними заправками. Для чаю, коктейлю, соку і соусу можна використовувати свіжу або заморожену ягоду, а пюре з обліпихи робиться з цукром або без нього.

Сік, лікер і желе з обліпихи

Обліпиховий соус до м’яса

Ресторанні кухарі поєднують обліпиху з червоним вином, гірчицею та смаженою цибулею, подаючи неординарну підливу з кислих ягід до традиційних м’ясних страв.

Інгредієнти (на 3 порції): вода – 150 мл; обліпиха – 70 г; цибуля – 1 шт.; коричневий цукор – 25 г; червоне вино – 3 ст. ложки; гірчиця в зернах – 2 ст. ложки; вершкове масло – 1 ст. ложка; сіль – щіпка.

Дрібно рубаємо цибулю і обсмажуємо на розтопленому вершковому маслі до прозорості. Вливаємо до цибулі вино і млоїмо у глибокій сковороді до випарювання алкоголю.

Всипаємо обліпиху та цукор, перемішуємо і млоїмо на повільному вогні, поки цукор не розчиниться повністю.
Додаємо гірчицю, солимо і доливаємо воду. Доводимо до готовності та подрібнюємо до стану пюре за допомогою блендера. Подавати соус потрібно підігрітим.

соус з обліпихи

Соус з обліпихи до млинців

Кисло-солодким соусом з імбирним смаком та цитрусовим ароматом можна полити млинці, оладки, сирники та кашу.

Інгредієнти (на 5 порцій): обліпиха – 300 г; апельсини – 2 шт.; лимон – 1 шт.; свіжий імбир – шматочок 3 см; цукор – 2 ст. ложки; кленовий сироп – 1 ст. ложка; вода – 1 склянка.

Натираємо на дрібній терці очищений імбир та цедру апельсина (білу частину не використовуємо).

Викладаємо в каструлю обліпиху і ставимо на середній вогонь. Додаємо натерті імбир та цедру, кленовий сироп і трохи води. Накриваємо кришкою та доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і готуємо 5 хвилин.

Перетираємо ягоди через сито над порожньою каструлею, куди стікатиме сік обліпихи. Вичавлюємо туди ж лимонний сік і всипаємо цукор. Ставимо на слабкий вогонь і нагріваємо при помішуванні. Цукор має повністю розчинитися. Надмірно густий соус у процесі готування можна розбавляти водою.

Готовий соус подаємо одразу або зберігаємо до трьох днів у холодильнику.

млинці з обліпихою

Мармелад з обліпихи та гранату

Солодощі на основі ягідно-фруктового пюре можуть собі дозволити навіть ті, хто дотримується дієт.

Інгредієнти (на 2 порції): сік обліпихи – 250 мл; гранатовий сік – 250 мл; цукор – 250 г; агар-агар – 20 г; кориця – 5 г.

Заливаємо гранатовим соком агар-агар, перемішуємо і залишаємо на півгодини у спокої.

Ставимо на вогонь сироп із соку обліпихи: нагріваємо, додаємо цукор і варимо при постійному помішуванні до згущення.
Коли обліпиховий сироп почне густіти, додаємо до нього корицю і вливаємо гранатовий сік з агар-агаром. Помішуючи, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин.

Давши суміші постояти 10 хвилин, розливаємо сироп по формах, охолоджуємо при кімнатній температурі і ставимо в холодильник для застигання.

мармелад

Обліпиха на зиму з цукром (без варіння)

В останній місяць зими організм стає найбільш вразливим до сезонних інфекцій. Щоб протистояти застуді, треба запастися обліпихою, протертою з цукром.

Перебираємо ягоди, складаємо найщільніші з них у велику миску і заливаємо холодною водою. Промиваємо обліпиху двічі, змінюючи воду.

Розсипаємо ягоди в один шар на паперовому рушнику і накриваємо паперовим рушником зверху. Сушимо так обліпиху 10 хвилин.

Пересипаємо обліпиху в миску і засипаємо цукром 1:1. Перемішуємо і пюруємо частинами занурювальним блендером або у м’ясорубці.

Залишаємо отримане пюре на 2 години за кімнатної температури (його періодично потрібно перемішувати) і потім прибираємо на 8 годин у холодильник.

Стерилізуємо банки та кип’ятимо кришки. Дістаємо обліпиху з цукром із холодильника, ще раз перемішуємо, розливаємо протерту ягоду в банки і закриваємо кришками.

перетерта обліпиха

Чай з обліпихою

У класичному рецепті використовуються чорний чай, ягоди та мед.

Інгредієнти (на порцію): обліпиха – 50 г; вода – 200 мл; чай – 1 ст. ложка; мед – 2 ст. ложки.

Обліпиху розминаємо і трохи розбавляємо теплою водою. Готову суміш додаємо до звичайного чорного чаю. Підсолоджуємо напій медом. Для збереження корисних речовин класти ягоди та мед у окріп не можна: чай до цього моменту має дещо охолонути.

Обліпиховий чай із прянощами

Разом з ягодами у цьому напої використовуються апельсин, лимон, чорний чай, мед і спеції.

Інгредієнти: вода – 1 л; обліпиха – 250 г; апельсин – 1 шт.; чай – 15 г; гвоздика – 3 шт.; кориця – 1 паличка; м’ята – 1 гілочка: мед – на смак.

Підготовлені ягоди заливаємо водою, ставимо на вогонь і даємо закипіти. Додаємо до обліпихи нарізаний кільцями апельсин (разом із попередньо вимитою цедрою). Після повторного закипання додаємо в напій чай та прянощі.

Подаємо через 5 хвилин із медом (в окріп мед не кладемо – додаємо його, коли напій трохи охолоне).

обліпиховий чай

Обліпиховий настій з імбиром та медом

В ароматному напої немає чайного листя, натомість є корінь імбиру, кориця та бодян.

Інгредієнти: обліпиха – 100 г; кориця – 1 паличка; бодян – 2 шт.; імбир – шматочок кореня 3 см; мед – на смак.

Натираємо на дрібній тертці очищений корінь імбиру, розминаємо в пюре вимиті ягоди обліпихи і викладаємо в глечик або заварник разом із корицею і зірочками бодяну. Заливаємо гарячою водою і настоюємо 5 хвилин. Перед подачею додаємо мед. Для оздоблення у чашку з напоєм можна покласти кілька цілих ягід обліпихи.

напій з обліпихи в глечику і чашці

У сезон дефіциту вітамінів обліпиха може стати найкращою підтримкою організму при ослабленому імунітеті. Якщо не маєте протипоказань, пийте зігріваючий та тонізуючий чай із цілющою ягодою і бувайте здорові!

Фото: pixabay.com, pexels.com, wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU