Продумуючи напередодні Різдва та Нового року смачне і збалансоване за калоріями меню майбутнього застілля, важливо відразу виключити шкідливі продукти, до яких належить, на жаль, і наповнений смаковими добавками магазинний майонез. Шанований багатьма господинями соус є традиційним компонентом новорічних страв. Його використовують у маринадах для м’яса, випічці та салатах, серед яких – оселедець під шубою, печінковий торт і, насамперед, обов’язковий новорічний олів’є. Дотриматися технології приготування допоможе натуральна альтернатива. Універсальним соусом та салатною заправкою є сметана. У ній можна тушкувати м’ясо або приправляти нею готові страви: борщ, солянку, розсольник, млинці, оладки чи вареники. А зберегти улюблений насичений смак майонезу дозволить заміна готового продукту з магазину аналогічним виробом власного приготування.
Інгредієнти (можна збільшувати кількість за потребою з урахуванням зазначених пропорцій): соняшникова або інша рослинна олія – ½ склянки, яєчний жовток – 1 шт., оцет – 1 ст. ложка, готова гірчиця – ¼ ч. ложки, цукор – 1 ч. ложка, сіль – ½ ч. ложки.
У порцелянову чашку вливаємо сирі яєчні жовтки, додаємо гірчицю, сіль і цукор. Все перемішуємо.
Вливаємо в гірчично-жовткову суміш рослинну олію – робимо це поступово, по чайній ложці, розтираючи кожну порцію з жовтками.
В отриману густу однорідну масу додаємо оцет і ретельно перемішуємо. Домашній майонез можна відразу використовувати у стравах або зберігати деякий час у холодильнику.
Лайфхак
Щоб соус став менш густим, його можна розбавити 1 ст. ложкою теплої кип’яченої води. А в домашнього майонезу без додавання гірчиці виходить, якщо треба, більш м’який смак.