Математика тіста: науковці розкрили секрет ідеального млинця

Дослідники стверджують, що ідеальне тісто для млинців потребує лише трьох основних інгредієнтів: це – борошно, молоко та яйця. Але є нюанси.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як відомо багатьом домашнім кулінарам, знайти правильну комбінацію інгредієнтів для млинців не завжди просто. А тим часом учені відкрили рецепт ідеального млинця. Його тісто потребує лише трьох основних інгредієнтів: борошна, молока та яєць. Звісно, може виникнути спокуса додати до суміші олію, але цього робити не слід, запевнив професор Ян Імс з Університетського коледжу Лондона (UCL).

Як приготувати правильне тісто для млинців

Співвідношення інгредієнтів та спосіб їх змішування визначають, чи будуть млинці вдалими.

Професор Імс присвятив чимало часу дослідженням тіста для млинців. За його твердженням, визначальним чинником для вдалого результату є пропорція між кількістю рідини в суміші та товщиною млинця. Щоб розрахувати цю пропорцію, потрібно розділити кількість молока в мілілітрах на вагу борошна у грамах та помножити отриману цифру на 100. Нижче співвідношення гарантує, що тісто буде густішим, тоді як вище дасть рідкіше тісто.

Для того, щоб дізнатися все про ідеальний млинець, професор Імс вивчав пропорції між рідиною тіста та товщиною млинця по всьому світу.

За його розрахунками, для правильного тонкого млинця знадобиться:

  • 100 г борошна
  • 200 мілілітрів молока
  • Одне або два яйц
  • Дрібка солі

Товстенький панкейк потребує тих самих складників, але борошна слід узяти вдвічі більше – 200 г.

Як замісити тісто

Намагаючись отримати правильну текстуру тіста, потрібно пам’ятати: якщо клейковини занадто багато, млинець буде жорстким, а якщо її недостатньо, він розвалиться.

Якщо надмірно перемішувати суміш, намагаючись позбутися всіх грудочок, можна отримати текстуру для жорсткого гумового млинця.

«Я завжди раджу збивати тісто виделкою, щоб увібрати в нього якомога більше повітря», – сказав професор Імс. Це допомагає розбити всі грудки в тісті та отримати клейковину, яка може зв’язати ввібране повітря. Завдяки цьому млинці виходять легкими та ніжними.

Якщо ви хочете отримати ще тонші млинці, дайте тісту постояти 10-15 хвилин після збивання. Завдяки цьому «білкові ланцюги розплутаються, і борошно повністю зволожиться», зазначив експерт. А млинець буде і тонким, і м’яким.

млинець на пательні

Важливі нюанси

Звичайно, приготування тіста – це лише половина справи. «Наука показує зв’язок між вмістом молока у вашому млинці та його товщиною», – зауважив професор Імс. Що більше молока, то тоншим буде млинець.

Для тонких млинців він рекомендує діаметр близько 15-20 см: так вони пропікатимуться рівномірніше. Найкращий діаметр для товстіших – близько 10 см.

А щоб млинець вийшов ідеально тонким і хрустким, експерт пропонує замінити вершкове масло рослинним. Річ у тім, що рослинна олія має нижчу температуру димлення, вона швидше нагрівається, не пригоряючи, й легше розподіляється по сковороді. А це забезпечує кращу передачу тепла тісту, пише Daily Mail.

Є ще одна проблема, з якою кухарі постійно стикаються: нерівномірне розтікання тіста на сковорідці. Щойно потрапивши на пательню, тісто швидко схоплюється, а не утворює акуратне коло.

Але і в цьому випадку на допомогу приходить наука. Професор Матьє Сельє, завідувач кафедри машинобудування Кентерберійського університету (Велика Британія), розробив оптимальний спосіб нахилу сковороди, що забезпечує тісту рівномірний розподіл по сковорідці.

За його словами, потрібно різко нахилити сковороду в одному напрямку, коли ви наливаєте тісто, даючи йому можливість швидко стекти до краю. Щойно все тісто досягне одного краю, нахиліть сковороду та обертайте її круговими рухами, даючи тісту розтектися по всьому колу. Поступово зменшуйте нахил, продовжуючи кругові рухи, доки суміш не розподілиться рівномірно.

Потім потрібно гарно підсмажити тісто з одного боку та добряче зловчитися, щоб перевернути млинець. На жаль, тут наука не допоможе: техніку перевертання доведеться відпрацьовувати самостійно.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU