Те, що кава бадьорить, дарує радість, зігріває душу, загострює увагу та поєднує людей, відомо всім. Так само як всім відомі божественний запах та смак напою. Каві присвячені сотні сучасних досліджень щодо її користі для здоров’я.
А нове дослідження данських науковців довело: додавання до кави невеликої кількості молока, що містить білок, підвищує користь напою для здоров’я.
Команда науковців із Копенгагенського університету проаналізувала, як антиоксиданти поліфеноли, що містяться в каві, взаємодіють з амінокислотами – будівельними блоками білків. Виявилося, що поєднання перших та других активно бореться з клітинним запаленням. Навіть значно ефективніше, ніж самі поліфеноли, повідомило видання Science Alert.
Чарівники поліфеноли та їх сполуки
Поліфеноли цікавлять науку передусім тому, що вони протистоять запаленням в організмі людини. Ці антиоксиданти можна знайти в багатьох продуктах, зокрема, в каві та чаї, фруктах та овочах, червоному вині й пиві. Попередні дослідження довели, що, як і інші антиоксиданти, деякі поліфеноли уповільнюють окислення корисних хімічних речовин. Вони контролюють запальні процеси, оберігаючи нас від хвороб.
Як зауважили дослідники, запалення допомагає захистити організм від інфекції. Проте якщо цей процес не контролювати належним чином, він може призвести, наприклад, до діабету II типу, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
У межах нового дослідження команда перевірила дію на організм людини комбінації поліфенолів, що містяться в каві, та білків, що містяться в молоці. Отриманий ефект був несподіваним.
До зони професійної уваги вчених потрапили кавова кислота (CA) та хлорогенова кислота (CGA) – два поліфеноли кави. Вони мають антиоксидантну та протизапальну дію. Авторів цікавило, чи можуть ці поліфеноли додатково впливати на імунну регуляцію, з’єднавшись з іншими хімічними речовинами. Приміром, з амінокислотними залишками цистеїну (Cys), що містяться в білках молочних продуктів. До останнього часу науковці не вивчали корисні властивості сполук, отриманих в результаті таких реакцій: CA-Cys та CGA-Cys.
Професорка Маріанна Ніссен Лунд, провідна авторка дослідження, зазначила: поліфеноли кави надзвичайно швидко зв’язуються з білками молока. На першому етапі експерименту команда професорки спостерігала, як сполуки CA-Cys і CGA-Cys діють на імунні клітини. На другому – штучно запалила імунні клітини та проаналізувала вплив цих з’єднань на запалення.
Як виявилося, поліфеноли CA та CGA інгібують запальні реакції різних типів. А коли ці поліфеноли об’єдналися з амінокислотами цистеїнами, що містяться в молочних білках, їхня протизапальна дія посилилася вдвічі.
У звітній статті для профільного видання Journal of Agricultural and Food Chemistry дослідники зауважили, що результати роботи можуть бути використані для створення не лише харчових продуктів, а й лікарських препаратів. Зокрема тих із них, що призначені для лікування метаболічних, неврологічних або імунних захворювань.
Фото: pexels.com