Молоко в раціоні дорослих: більше користі чи шкоди?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Молоко – найперший продукт у житті кожної людини. Воно має всі поживні речовини для розвитку молодого організму, без нього неможливо уявити собі багато смачних та корисних страв для дорослих. З раннього дитинства нам прищеплюють думку про те, що молочні продукти є надзвичайно корисними і їх обов’язково треба додавати до свого щоденного раціону. Наскільки правдивим є цей наратив, і чи дійсно без молока не можна обійтися в повсякденному житті?

Якою є користь молока?

Козяче, кобиляче, овече, віслюче – таке молоко вживають зазвичай люди в залежності від регіону проживання. Проте найбільш популярним заведено вважати коров’яче – на його основі виробляють багато продуктів, а саму сировину після пастеризації розливають у спеціальну тару та реалізують у супермаркетах.

Багато хто любить вживати так зване домашнє молоко – необроблене, придбати яке можна на базарі прямо від «виробника». Будь-яке молоко корови дозволяє урізноманітнити раціон людини та дає можливість готувати їжу для малих дітей. Його купують для дитячих садочків і шкіл, з нього роблять молочнокислі продукти, які не менш корисні, ніж сама так звана сировина.

Загальновизнані факти про користь молока наступні:

  • міцність кісток – у ньому є кальцій, фосфор та вітамін D; брак цих речовин в організмі може призвести до остеопорозу;
  • утримання маси тіла – при правильній схемі споживання цього продукту цілком можливо навіть поступове скидання ваги;
  • непоганий перекус – молоко можна досить легко купити у магазині за необхідності швидко втамувати голод; дуже популярною у цьому випадку є вранішня кава з молоком;
  • боротьба зі стресом – склянка теплого напою не лише втамує голод, а й дозволить швидко заспокоїтися та врівноважитися після складного дня;
  • набір м’язової маси – це можливо, завдячуючи великому вмісту білка у складі продукту;
  • великий потенціал у кулінарії – багатьом відомі смачні та поживні молочні продукти, список яких дуже різноманітний;
  • чудове снодійне – тепле кип’ячене молоко перед сном забезпечить швидке засинання;
  • гарні ліки – користь кави з молоком полягає в зниженні кислотності шлунку; теплий напій з медом вживають під час застуди; деякі продукти з молока позитивно впливають на здоров’я волосся і шкіри.

Деякі науковці вважають цей продукт їжею богів, бо в ньому є величезна кількість поживних речовин – білки, жири, вітамін А і D, групи В, а також мінерали і кислоти Омега-3. Досить часто організм недоотримує необхідну кількість вітамінів і мінералів, а тому склянка молока щодня може цілком вирішити проблему з їх дефіцитом.

dytyna pye moloko - Їжа - 50Plus

Чому не можна пити молоко після 40 років?

Людина – єдина із живих організмів у природі, яка харчується молоком після зростання. Всі інші споживають його лише у дитинстві, у процесі розвитку. Саме тому деякі науковці та медики притримуються думки, що після 40 років від використання молока в чистому вигляді бажано відмовитися. Воно може сприяти появі та розвитку окремих хвороб, негативно впливати на обмінні процеси в організмі, на імунну систему. В останньому випадку більш корисними для кишківника будуть кисломолочні продукти, а не саме молоко. Бактерії, які входять до їхнього складу, сприяють здоровій мікрофлори кишківника, допомагаючи боротися з дисбактеріозом. Особливо важливою кисломолочка буде під час лікування антибіотиками.

У чому полягає шкідливість молока?

Дуже часто на різних інформаційних ресурсах можна зустріти дані про те, що молоко корисне не для всіх і в деяких випадках завдає відчутної шкоди. Це підштовхує до думки про необхідність дещо переглянути принцип вживання такої продукції. При яких захворюваннях не можна їсти молочні продукти? Спеціалісти називають проблеми зі шлунком, які зустрічаються найчастіше: це може проявлятися у вигляді проносів, тяжкості у шлунку, «бурління», болю тощо. Також вживання молока може впливати на розвиток хвороб, пов’язаних зі суглобами, серцево-судинною системою, кістками. Не рекомендований цей продукт й алергікам, оскільки в певних ситуаціях він може призвести до бронхіальної астми. Зайвим молоко буде в раціоні людей з гастритами, подагрою, сечокам’яною хворобою, патологіями нирок.

На те, чим шкідливе молоко, вкажуть наступні симптоми:

  • Лактозна недостатність – проявляється у вигляді метеоризму, різкого болю у животі, проносу, нудоти, блювання. У цьому випадку рекомендовано купляти безлактозне молоко або ж пити спеціальний фермент перед вживанням звичайного.
  • Алергія на молочний білок – проявляється розладами кишківника, набряком слизової, погіршенням дихання, сльозотечею. Шкідливість молока для дорослих у даному випадку передбачає повну відмову від продукту.
  • Збільшення рівня холестерину в крові – провокує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тут корисніше буде вживати кисломолочні продукти і молоко невисокої жирності.
  • Активація запальних процесів – вона відбувається при імунних захворюваннях. Тут бажано зменшити дозу до мінімуму або взагалі відмовитись від вживання молока.

Проте в більшості випадків люди все ж таки вживають цей продукт – якщо не в чистому вигляді, то у форматі добавки або основи до різних страв та напоїв. Це може бути чорна кава, какао, малина, мед, шоколадний сироп та навіть коньяк. Дуже популярні з ним смузі – густі коктейлі з овочами та фруктами. А дехто просто любить випити філіжанку гарячого або холодного молока з солодкою булочкою, шматком чорного хліба з часником тощо.

vivsyani plastivczi z molokom - Їжа - 50Plus

Яке молоко найкорисніше?

Зазвичай сире молоко відразу з-під корови не може довго зберігатися. Тому в домашніх умовах його кип’ятять, аби збільшити термін вживання. Звичайно, що при такій обробці багато поживних речовин знищується. У виробництві використовують інші методи, а саме:

  • Пастеризація. Цей метод полягає в нагріванні продукту при температурі в 75 градусів протягом півгодини. Пастеризація забезпечує знищення практично всіх патогенних бактерій, зберігаючи при цьому мінеральні та вітамінні елементи. Молоко може зберігатися протягом тижня в холодильнику.
  • Ультрапастеризація. У цьому випадку обробка продукту здійснюється при температурі 135 градусів протягом всього 2-5 секунд. Таке молоко матиме повний склад кальцію, проте втратить деякі вітаміни групи В і С. Ані смак, ані колір, ані запах молоко не змінює. Термін його зберігання в упаковці тетрапак складає півроку, після його закінчення продукт набирає гіркого присмаку без процесу бродіння.
  • Стерилізація. Вона відбувається протягом півгодини при температурі в 100 градусів. Пакування з таким молоком має позначку «UHT-milk» та передбачає термін зберігання 6 місяців. Корисність молока у цьому випадку буде мінімальною.
  • Топлення. Цей метод передбачає період обробки молока приблизно в півгодини при нагріванні в 85-98 градусів. У результаті продукт набуває кольору крем-брюле і стає більш жирним.

Яке молоко найкорисніше – питання, яке потребує врахування деяких правил стосовно його вживання. Спеціалісти рекомендують пити його окремо, не змішуючи з іншими продуктами, які мають у своєму складі білок. Винятком є крупи для варіння каш. Окрім того, цей напій буде корисним лише у підігрітому вигляді, інакше перепад температур може призвести до проблем з системою травлення.

Вживати молоко варто в час між прийомами їжі – до прикладу, між сніданком та обідом або між обідом та вечерею. Випите відразу до або після їжі, воно може викликати спазми, кольки, тяжкість у шлунку.

moloko u plyashczi glechyku sklyanczi - Їжа - 50Plus

Чи можна пити непастеризоване молоко?

Як уже було сказано раніше, багато хто зі споживачів купує молоко на базарах. Оскільки такий продукт продається без обробки, то цілком логічно виникає питання з приводу того, чи можна пити сире молоко. Звичайно, що у такому вигляді воно має повний набір корисних елементів. Найкращим вважається так зване парне молоко, тільки-но видоєне. Його обов’язково проціджують через кілька шарів марлі. У цей момент температура парного молока складає приблизно 39-40 градусів – тобто майже дорівнює температурі тіла тварини.

Парним воно є протягом 4 годин, маючи всі вітаміни, які ще не піддалися розпаду та окисленню. Таке непастеризоване молоко сприяє покращенню гостроти зору, має повний «комплект» вітаміну В, позитивно впливає на нервову систему. Користь молока для чоловіків, жінок і дітей у такому випадку буде максимальною. Чи шкідливе молоко в плані патогенів у цьому випадку? Спеціалісти стверджують, що пити його можна, якщо ви впевнені в чистоті корови та в гарному її догляді. В інших випадках або якщо ви купуєте його на базарі в незнайомих людей, продукт бажано закип’ятити. Незначна втрата мікроелементів тут буде компенсована гарантією відсутності шкідливих бактерій.

Як правильно кип’ятити молоко

Робити це бажано відразу – в день його купівлі. Його наливають в емальований посуд або з нержавіючого металу і ставлять на середній вогонь. У процесі рідину злегка помішують до самого моменту закипання. Це дає можливість утримати жири, білки і вуглеводи майже в незмінному стані. Помішувати його треба і після закипання, чекаючи, поки пінна шапка підніметься угору. Варто знати, що температура закипання молока складає 95%, а тому важливо не вимикати вогонь під каструлею відразу.

Щоб запобігти ефекту пригоряння, треба пересвідчитися у тому, що кип’ятіння буде проводитися у чистій посудині. Інакше молоко може скипітися або мати пригорілий присмак. Якщо ж ви не впевнені в тому, що молоко достатньо свіже –спочатку закип’ятіть невеличку порцію на спробу.

Що роблять із молока

Якщо ви сумніваєтеся, чи корисно пити молоко у чистому вигляді саме вам, ви можете надавати перевагу продуктам, які з нього виготовляються. Список їх досить великий, і весь час поповнюється, завдячуючи вмінням сучасних кулінарів:

  • Сир – робиться з цільного молока, часто знежиреного, з додаванням спеціальної закваски. Продукт вирізняється великим вмістом білка, кальцію, вітамінів групи В.
  • Кефір – виготовляється на основі молока з додаванням особливих кефірних грибків. Входить до великої групи кисломолочки поряд з ряжанкою, ацидофільним напоєм, айраном, мацоні тощо.
  • Вершки – це найбільш жирний верхній шар молока, який з’являється після його відстоювання. Надзвичайно калорійний та багатий на мікроелементи продукт з вітамінами А, D та Е.
  • Згущене молоко – продукт випарюється з додаванням цукру. Характеризується високим вмістом білків.
  • Сметана – виготовляється з вершків з використанням спеціальної закваски. Має багато жирів та білків, а також вітаміни А, Е, В12.
  • Вершкове масло – робиться на основі вершків методом збивання. Має велику кількість вітамінів А, Е і D та відзначається високою калорійністю.
  • Тверді сири – виробляються на заквасках і спеціальних ферментах. Забезпечують велику користь для організму. Поставляються у широкому різноманітті сортів та видів, з різними показниками жирності.
  • Йогурт – ще один кисломолочний продукт з густою консистенцією. У його складі можуть бути присутні різні харчові добавки у вигляді фруктів, ягід та злаків, що дає можливість значно розширити асортимент смаків.

Раніше кожна дитина могла процитувати рядки з дитячої пісеньки : «Пийте, діти, молоко, – будете здорові!». І хоча зараз зі станом нашого здоров’я не все так однозначно, не варто недооцінювати напій, знайомий усім з самого народження.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU