На радість пиволюбам: створено банку для напоїв, що самоохолоджується

Колишній бармен та винахідник з Вельсу розробив першу у світі комерційно життєздатну бляшанку для напоїв, що легко і швидко охолоджується.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Джеймс Вайс, колишній бармен із Суонсі, який став винахідником та підприємцем, розробив чарівну алюмінієву банку. Він пообіцяв вивести свою інновацію на міжнародний рівень.

Роками Джеймса непокоїло те, що людям часто доводиться вживати напої теплими, особливо у спеку. Він не міг змиритися з тим, що упаковка для них не еволюціонувала навіть за нинішніх часів високих технологій.

Тому чоловік створив алюмінієву бляшанку, що охолоджується за допомогою одного натискання кнопки – без використання електрики, батарейок або зарядних пристроїв. При цьому корисний предмет повністю переробляється після вживання напою, як усі інші банки.

Джеймс Вайс - винахідник самоохолоджуваної банки пива

Конструкція на 98 відсотків складається з алюмінію та на два відсотки – з перероблюваного пластику. Усередині банки не міститься жодних шкідливих речовин – лише екологічно чистий розчин води та солі.

Тепер цим винаходом, що вже запатентований, зацікавилися гіганти ринку напоїв. Деякі з цих підприємців раніше намагалися розробити щось подібне, однак їхні спроби не увінчалися успіхом.

Про що повідомив винахідник?

У «секретному місці» в Лондоні Джеймс Вайс продемонстрував журналістам Daily Mail один із 10 прототипів бляшанки.

Під час цієї презентації він розповів: «Мій винахід дає споживачам можливість вирішувати, коли і де охолоджувати банку: на пляжі, фестивалі, пікніку з друзями, в поході, на рибалці або під час марафону».

За словами колишнього бармена, «в основі винаходу лежать дуже прості наукові принципи». Хоча банка має вигляд 500-мілілітрової, насправді вона вміщує 350 мл питної рідини. Річ у тім, що стінки та дно вкриває вузька порожнина, що допомагає захистити напій від тепла.

В основі бляшанки, де розташована пластикова кнопка, є вода. При натисканні кнопки вода прямує вгору – у порожнину стінок, де містяться кристали солі (які змушують банку гриміти, як маракас).

Дно самоохолоджуваної банки пива

Під час контакту води та солі відбувається так звана ендотермічна реакція, внаслідок якої стінки охолоджуються за лічені секунди.

Як стверджує Джеймс Вайс, спекотного літнього дня ефект охолодження триватиме близько 20-30 хвилин, а у прохолодніших умовах – до 45 хвилин.

Після використання банку слід відправити до контейнера для вторинного перероблення, як і будь-яка іншу.
За підрахунками винахідника, за можливість легко охолодити улюблений напій споживачу доведеться заплатити лише на 10-20 пенсів більше, ніж за напій у звичайній бляшанці.

Вайс сподівається, що до 2026 року в його банках продаватимуть безалкогольні напої, а також пиво, сидр, біле вино та коктейлі. Перший етап на шляху до цього – випробування винаходу в Лондоні цього літа.

«Я хочу, щоб банку позиціювали як британський продукт, що змінить світ», – наголосив Вайс. Зрештою, «перше банкове пиво було розлите у Вельсі, тож коло замкнулося», – додав він.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU