Рослинний білок захистить здоров’я жінок у поважному віці 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Цілком імовірно, що міцне здоров’я немолодих жінок пов’язане з тим, що протягом життя вони споживали достатньо білка, який міститься у фруктах, овочах, горіхах та насінні.

Про це розповіла команда науковців під орудою доктора Андреса Ардіссона Кората з Дослідницького центру харчування людини імені Джина Майєра при Міністерстві сільського господарства США.

За словами керівника дослідження, «споживання жінками рослинного білка в середньому віці пов’язане з гарним здоров’ям у літньому віці».

Про що дізналися вчені

Як з’ясували науковці, жінки, котрі споживали більше рослинного білка, в поважному віці мали менше хронічних захворювань і в цілому були здоровішими. Жінки, в раціоні яких був білок з таких джерел, як фрукти, овочі, хліб, квасоля, бобові та макарони, набагато рідше страждали на серцеві захворювання, рак та діабет. Також їм значно меншою мірою загрожувало погіршення когнітивного та психічного здоров’я – порівняно з тими, хто не споживав рослинні білки.

Команда проаналізувала дані про здоров’я медсестер, зібрані протягом 1984-2016 років експертами Гарвардського університету. У 1984 році жінкам було від 38 до 59 років, а на момент початку дослідження їхнє фізичне та психічне здоров’я вважалося міцним.

Команда доктора Андреса Ардіссона Кората сконцентрувала увагу на тому, як часто учасниці дослідження їли ті чи інші продукти, щоб визначити вплив рослинного білка на процес старіння.

Згідно з отриманими даними, жінки, які їли більше продуктів з рослинним білком (що 1984 року визначався як білок, отриманий з хліба, овочів, фруктів, піци, пластівців, випічки, картопляного пюре, горіхів, квасолі, арахісової олії та макаронів), мали більше шансів зберегти здоров’я в солідному віці.

kvasolya gorihy - Здоров'я - 50Plus

Тоді як ті, хто споживав більше тваринного білка, мали на 6 відсотків менше шансів з роками залишатися здоровими.

Аналіз даних також довів, що прихильниці продуктів з рослинним білком у літньому віці демонстрували краще ментальне здоров’я, розповіло видання Independent. Що стосується розвитку серцево-судинних захворювань, то вживання більшої кількості рослинного білка було пов’язане з нижчим рівнем поганого холестерину, артеріального тиску та меншою чутливістю до інсуліну.

Отже, за словами доктора Андреса Ардіссона Кората, джерело білка має неабияке значення. Отримання у середньому віці значної частки білка з рослинних джерел та невеликої кількості тваринного білка сприяє міцному здоров’ю та довголіттю. Результати підтверджують користь від рекомендації експертів зі здорового харчування: їсти якнайбільше фруктів, овочів, горіхів та насіння. При цьому, як зазначили дослідники, жінкам не варто повністю нехтувати джерелами тваринного білка. Бодай тому, що в них є залізо, омега-3 жирні кислоти та вітамін B12, які конче необхідні організму, що старіє.

Результати дослідження опублікувало видання American Journal of Clinical Nutrition.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU